• Novinky

        • Stravovanie na Gymze
          • Stravovanie na Gymze

          •    Kolégium Zelenej školy realizuje prieskum v rámci novej prioritnej témy Potraviny. Prosíme Vás o vyplnenie dotazníka, ktorý vám nezaberie ani len 5 minút. Ďakujeme vám za pravdivé vyplnenie dotazníka, ktorý má slúžiť na monitorovanie situácie v oblasti potravín na našej škole. 

        • Workshop WordPress pre začiatočníčky
          • Workshop WordPress pre začiatočníčky

          •    Organizácia Aj Ty v IT by chcela srdečne pozvať naše študentky na workshop WordPress pre začiatočníčky

               Workshop je určený pre tie študentky, ktoré túžia vytvoriť si vlastnú webovú stránku, no ešte nevedia programovať. Na februárovom stretnutí žilinského Aj Ty v IT Coding Clubu si ukážeme, ako si ju môžu rýchlo vytvoriť aj bez znalostí kódu, a to pomocou obľúbeného WordPress.

               Tvoriť weby bez programovania budeme teda 13. 02. 2020 v čase 16:00 - 19:00 hod.

               Registrovať sa na tento Aj Ty v IT Coding Club môžete tu: https://www.ajtyvit.sk/podujatia/wordpress-pre-zaciatocnicky/.

               Kurzy sú určené pre všetky zvedavé baby -  stredoškoláčky/osemročáčky - vo veku 15 - 19 rokov, ktoré láka magický svet IT. Vhodné sú pre úplné začiatočníčky, ktoré nemajú žiadne skúsenosti s danými témami. Vstup je bezplatný, je potrebné sa registrovať, pretože počty miest sú obmedzené.

               Viac info o takýchto workshopoch (a sledovať čo sa chystá do budúcna) môžete tu: https://www.ajtyvit.sk/podujatia/.

        • Prednáška na Žilinskej univerzite
          • Prednáška na Žilinskej univerzite

          •    Dňa 16. 1. 2020 sme sa zúčastnili prednášky na Žilinskej univerzite. Pod pedagogickým dozorom pani profesorky Leibiczerovej sme sa išli pozrieť na Fakultu elektrotechniky a informačných technológii. Našimi sprievodcami boli študenti doktorandského stupňa oboru biomedicínskeho inžinierstva. Tento obor sa zaoberá výchovou študenta s komplexnými vedomosťami v oblasti technicky podporovanej biomedicíny. Dozvedeli sme sa, že v bakalárskom stupni sa vyučujú technické predmety ako matematika, fyzika a informatika. Popri tom je však každý semester obohatený tiež o biochémiu, základy anatómie či histológie. Tieto predmety sú vyučované profesormi z lekárskej fakulty v Martine. Na prednáške sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácii. Doktorandi nám ukázali prístroj EKG, ktorý sa používa na stanovenie diagnózy viacerých ochorení srdca. Taktiež predviedli figurínu, ktorá bola schopná simulovať rôzne fyziologické funkcie ako tep srdca či dýchanie. Slúži hlavne na tréning a prípravu pre záchranárov. Momentálne však títo študenti pracujú na vývoji tkaniny, ktorá by bola schopná merať činnosť srdca. Tričko, ktoré nám predstavili ešte zatiaľ nebolo dokonalé, ale usilovne pracujú na zlepšení tejto technológie. Mne osobne sa nápad veľmi páčil. I keď sám nemám záujem študovať na tomto obore, tak by som ho rád odporučil každému, koho baví technika ale zároveň by si chcel ozvláštniť prácu o kúsok medicíny.      

            Martin Klein, 4.C

        • Nová sezóna Aj Ty v IT Coding Clubov otvorená
          • Nová sezóna Aj Ty v IT Coding Clubov otvorená

          •    Organizácia Aj Ty v IT by chcela srdečne pozvať naše študentky na svoje workshopy, ktoré sa budú konať v najbližšej dobe v Žiline. Dňa 31. 01. 2020 sa bude v Žiline konať praktický kurz InDesignu s názvom Digitálne publikácie.

               Na januárovom stretnutí žilinského Aj Ty v IT Coding Clubu si ukážeme možnosti grafikmi využívaného a praktického programu pre zalomenie a sadzbu. Jeho potenciál môžete v budúcnosti využiť napríklad pri zalamovaní časopisov, letákov, brožúr, či dokonca kníh – online alebo tých papierových.

               Svoj prvý promo materiál alebo vizitku si môžete vytvoriť už 31. 01. 2020 v čase 16:00 - 19:00 hod. 

               Registrovať sa na tento workshop môžete tu: https://www.ajtyvit.sk/podujatia/digitalne-publikacie/.

        • EXIT TOUR na Gymze!
          • EXIT TOUR na Gymze!

          •    Celodenný kultúrno-vzdelávací program EXIT Tour sme na Gymnáziu Hlinská 29 v Žiline realizovali už po druhýkrát. Konal sa dňa 19. decembra 2019. Besedy so zameraním na aktuálnu problematiku mladých ľudí – závislosti, šikana, kyberšikana, medziľudské vzťahy, typy osobností, či hľadanie zamestnania boli vedené odborníkmi v danej oblasti. Súčasťou programu boli aj koncerty a interaktívne teambuildingové aktivity. Všetky ponúkané činnosti boli odvedené na profesionálnej úrovni ľuďmi, z ktorých bolo cítiť pozitívnu energiu a zanietenie pre dobrú vec. Spoločné plánovanie akcie s jej realizátormi až po jej samotnú realizáciu hodnotíme ako výborne zvládnutý projekt. Jej výsledkom bola akcia, ktorá splnila naše očakávania a podporila formovanie postojov a hodnôt mladej generácie smerom k zdravému životnému štýlu.

    ​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

    IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

     

    kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk