• Novinky

        • Gymzáci vo Francúzsku: Objavovanie krás Remeša, Paríža a výroby šampanského
          • Gymzáci vo Francúzsku: Objavovanie krás Remeša, Paríža a výroby šampanského

          •    V apríli, hneď po Veľkej noci, sa niektorí naši študenti prvého, druhého a tretieho ročníka zúčastnili poznávacieho zájazdu do Francúzska. Prvú zastávku sme mali v meste Remeš, kde sme navštívili katedrálu Notre-Dame. Táto katedrála je známa vďaka korunováciám francúzskych kráľov. V neďalekom mestečku Épernay sme si pozreli vinárstvo a zoznámili sa s procesom výroby pravého šampanského.

               Na ďalší deň sme už spoznávali krásy Paríža. Navštívili sme zámky Fontainebleau a Versailles, mali sme príležitosť spoznať krásy parížskych uličiek. Na tretí deň sme vyšli na Eiffelovu vež a užili si krásny výhľad na celý Paríž, nasledovala plavba loďou po Seine, jazda autobusom centrom Paríža cez Champs-Elysées a okolo Víťazného oblúka. Deň sme ukončili návštevou múzea Louvre. Posledný deň výletu sme spoznávali centrum Paríža pešo a metrom. Stihli sme prejsť Luxemburské záhrady, Latinskú štvrť, videli sme Panthéon, slávnu katerdrálu Notre-Dame de Paris, Île de la Cité a nakoniec krásny chrám Sacré-Cœur v štvrti Montmartre. Aj napriek aprílovému počasiu sme si tento výlet užili a priniesli sme si veľa nezabudnuteľných spomienok.

            študenti 3.C

        • Medzigeneračný workshop – Zdravý životný štýl so študentmi Univerzity tretieho veku UNIZA
          • Medzigeneračný workshop – Zdravý životný štýl so študentmi Univerzity tretieho veku UNIZA

          •     Zdravie je ,,stav úplnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody a nielen neprítomnosť choroby a slabosti.“ Tento a mnoho iných poznatkov si odniesli žiaci 3. ročníka Gymnázia Hlinská v Žiline a študenti UV3 UNIZA zo spoločného medzigeneračného workshopu zameraného na tému ,,Zdravý životný štýl“, počas ktorého viedli skupinovú diskusiu a spoločne sa vzdelávali v oblasti zdravia a správnej životosprávy.

               Zdravie a zdravý životný štýl

               Čo ste spravili pre svoje zdravie posledný víkend? Ako by ste definovali pojem zdravie? Čo všetko zdraviu prispieva, čo mu škodí a čo je len hoax? Na prvý pohľad jednoduché a jasné otázky sa stávajú náročnými počas toho, ako sa ponárame do témy zdravia a spoznávame jej pravú hĺbku. Skutočnosť je totiž komplikovanejšia, ako si myslíme.

               Zdravie je frekventovane spoločensky rozoberaná téma, ale bohužiaľ, individuálne je frekventovane zanedbávaná. Každý dokáže pomenovať aspoň jednu maličkosť, ktorú pre svoje zdravie vykonáva, ale zároveň si každý dokáže spomenúť na chvíľu, kedy svoje zdravie zanedbal a ťažko na to doplatil. Každý rozumie pojmu zdravie, ale vysvetliť ho sa zdá nečakane náročné. A na prvý pohľad zdanlivá pravda sa po istých zisteniach javí ako prekvapujúci klam, ako napríklad fakt, že príjem vitamínov nepôsobí na každý organizmus kladne, ale naopak, dokáže pôsobiť výrazne negatívne na organizmus fajčiara.

               Na medzigeneračnom workshope sme spoločne spoznávali nové pojmy, definície a fakty formou diskusie, kvízov a rôznych hier, ktoré nás napokon priviedli k novým poznatkom a názorom. Naučili sme sa, že nie všetko je čierno-biele a nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Na konci spoločného programu si každý zo zúčastnených členov stanovil predsavzatie a tak si zaumienil vylepšiť svoj životný štýl na úkor svojho vlastného zdravia.

               Napokon sme prišli k záveru, že zdravie je najpodstatnejšia zložka ľudského živobytia a preto by sme ho mali dôkladne opatrovať a v žiadnom prípade nezanedbávať.

               Medzigeneračný workshop ako prostriedok vzdelávania

               Medzigeneračný workshop je znamenitý prostriedok pre otváranie sa novým názorom a zaujímavým poznatkom k vybranej téme, rovnako ako pre prekonávanie osobných bariér a medzigeneračnej medzery. V priateľskej atmosfére zbližuje dve skupiny z rozličného prostredia s rozličnými skúsenosťami prostredníctvom záživného vzdelávania, počas ktorého sa spoločne smejú a zabávajú. Žiaci Gymnázia Hlinská sú vďační študentom UV3 UNIZA za ich návštevu a tešia sa zo spoločne strávených chvíľ.

            Študenti 3. ročníka Gymnázia Hlinská v Žiline

        • PRÁCA V MÉDIÁCH - Stretnutie so Zuzanou Holienčíkovou, redaktorkou spravodajstva
          • PRÁCA V MÉDIÁCH - Stretnutie so Zuzanou Holienčíkovou, redaktorkou spravodajstva

          •    Dňa 28. 3. 2023 sa konala v priestoroch našej školy prednáška na tému ,,Práca v médiách“. Naše gymnázium navštívila pani Zuzana Holienčíková, redaktorka spravodajstva TV Markíza, ktorá je taktiež bývalou žiačkou našej školy. Počas prednášky mali žiaci možnosť oboznámiť sa so zákulisím redaktorskej práce či s tvorbou reportáží. Žiaci mali možnosť dozvedieť sa, koľko času zaberie a čo všetko obsahuje práca redaktora, ako funguje živý prenos, získali tiež bližšie informácie o hate speech, dezinformáciách, a mnoho ďalšieho. Prednáška uviedla nás žiakov do skutočného obrazu práce redaktorov a mali sme možnosť dozvedieť sa viac o tomto odvetví práce aj v rámci následnej diskusie.

               Ďakujeme pani Zuzane Holienčíkovej, že zavítala na našu školu, že nám porozprávala o svojej práci a ďakujeme tiež pani učiteľke Červencovej za zorganizovanie tejto skvelej prednášky.

            Lívia Kabatierová, I. A

             

            A čo hovoria na prednášku žiaci?

             

            Miška II. C

               „Prednáška bola veľmi zaujímavá. Páčilo sa mi, ako pani redaktorka ochotne odpovedala na naše otázky a priblížila nám, čo všetko obnáša práca reportéra a taktiež ako veľmi to niekedy dokáže byť stresujúce.“

             

            Sima, Nika, Kika, Katka – III. C

               „Pôvodne sme sa s babami prihlásili na prednášku, aby sme zabili čas. Ale nakoniec sme boli veľmi rady, že sme na nej boli, pretože sme sa dozvedeli veľa vecí zo života reportéra, o ktorých sme predtým vôbec nevedeli. Mysleli sme si, že práca reportéra nie je až taká náročná, ale opak je pravdou. Myslím, že všetci sme sa zhodli, že práca reportéra nie je prechádzka ružovou záhradou. Prednáška bola odprezentovaná na 110 %, dostali sme odpoveď na každú otázku, aj na tie, ktoré sme nevyslovili. Pani Zuzana Holienčíková bola veľmi precízna a snažila sa nám objasniť všetko o práci redaktora, a to sa jej aj podarilo. Prednáška sa nám veľmi páčila a bola naozaj pútavá.“

        • Dáma a výnimočná učiteľka na GYMZE
          • Dáma a výnimočná učiteľka na GYMZE

          •    Pri príležitosti Dňa učiteľov prevzala z rúk profesora Jána Čelka, rektora Žilinskej univerzity, plaketu J. A. Komenského za záslužnú pedagogickú činnosť RNDr. Anna BÁLINTOVÁ, CSc.. Pani doktorka vyučuje matematiku na našom gymnáziu len tento školský rok, no už si získala srdcia GYMZÁKOV, či už ide o kolegov alebo žiakov. Naša vzácna kolegyňa svoj život zasvätila vysokoškolskej matematike nielen doma v Žiline, ale i na univerzitách v Alžírsku a Tunisku. Milovanú matematiku popularizuje do dnešného dňa. 

               K získanému oceneniu jej srdečne blahoželáme a prajeme neskrotný životný elán, pevné zdravie, neutíchajúci zmysel pre humor a životnú spokojnosť. Tešíme sa na vzájomnú spoluprácu a obohacovanie sa skúsenosťami tejto skvelej pedagogičky i v ďalších rokoch. 

            Jarmila Turoňová, riaditeľka školy 

        • Erasmus+  Ďalšia partia Gymzákov vo Švédsku
          • Erasmus+ Ďalšia partia Gymzákov vo Švédsku

          •    V dňoch 19. až  25. marca 2023 sme sa zúčastnili ERASMUS+ týždňa a cestovali do nádherného švédskeho mestečka Pitea. Tento projekt bol zameraný na tému Digital Competence and E-Safety a zahŕňal množstvo aktivít. Hlavné motívy boli sociálne siete a psychické zdravie, o ktorých sme si vypočuli veľa zaujímavých prednášok a workshopov. Okrem práce vo Photoshope sme si vyskúšali, aké je to vystupovať pred kamerami v živom prenose, a to pri natáčaní Talkshow, ktorá bola naším cieľom týždňa. Ochutnali sme miestnu kuchyňu a zistili sme, ako prebieha vyučovanie v ich škole. Na vlastnej koži sme pocítili silu mrazivého švédskeho počasia, či už pri takých aktivitách ako napríklad survival tréningu, kedy sme skočili do ľadového jazera, sánkovania či jazdy na skútroch. Okrem zlepšovania komunikácie v cudzom jazyku a získaní nových informácií vytvoril tento projekt veľa kamarátstiev, skúseností a zážitkov na celý život.

            Ema Uríčková

             

            Pocity účastníkov:

            „Nezabudnuteľný zážitok, zdokonalila som sa v komunikácii v anglickom jazyku, naučila sa pár slov i po švédsky, stretla skvelých ľudí a prežila i menší kultúrny šok. Spoznala som, ako v tejto krajine žijú, moja hostiteľka ma „zasvätila“ do ich všetkých tradícií a zvykov, ukázala švédske pochúťky (v živote som nejedla toľko sladkého😊) a zoznámila s jej kamarátmi. Videli sme aj krásnu polárnu žiaru. Získala som aj množstvo poznatkov ohľadom sociálnych sietí a psychickom zdraví, naučila som sa pracovať vo Photoshope či videla zákulisie natáčania Talkshow. Samozrejme, vždy sa nájde aj pár nedostatkov, ale v konečnom ponímaní hodnotím tento týždeň pozitívne. Všade dobre, no doma najlepšie.“

            EMA

             

            „Erazmus vo Švédsku je pre mňa nezabudnuteľný. Vždy som túžila vidieť polárnu žiaru a mali sme obrovské šťastie vidieť ju dokonca 4-krát! Taktiež sa mi páčili aktivity, napríklad jazda na snežných skútroch, bowling, školské koncerty, či relax v aquaparku. Ak sa tam však niekto chystá, pripravte sa na presladené sladkosti a dosť slané jedlá. Som však maximálne spokojná, mala som veľmi milých hostiteľov, ktorí sa o mňa starali a Švédsko sa mi neskutočne páčilo. Taktiež sme si užili veľa zábavy pri práci s kamerou a  zábermi na videách."

            ERIKA

             

            „Tento týždeň bol pre mňa jedným z najlepších v mojom živote. Spoznali sme veľa úžasných ľudí, na ktorých nikdy nezabudnem. Mali sme to šťastie vidieť polárnu žiaru a to niekoľkokrát. Najväčším zážitkom je pre mňa skok do ľadového jazera a jazda na snežnom skútri. Takáto skúsenosť utkvie v pamäti navždy. Moju hosťujúcu rodinu som si tiež veľmi obľúbila, boli na mňa neskutočne milí a chápaví. Cítila som sa takmer ako doma. Mali sme aj menší kultúrny šok pri pár tradíciách, ktoré nám predstavili. Samozrejme, okrem zábavy som sa toho aj veľa naučila. Viem narábať s kamerou, naučila som sa upraviť fotky vo Photoshope a tiež mám aj pár nových vedomostí z prednášok, na ktorých sme boli. Vo Švédsku sa mi veľmi páčilo a možno začnem uvažovať aj o presťahovaní sa do tejto krajiny.“

            NIKA

             

            „Som rada, že som sa zapojila do tohto projektu. Je to jedna z najlepších skúseností v mojom živote. Naučila ma spoliehať sa na samu seba, dorozumieť sa a orientovať v cudzom meste. Zároveň som mala pri sebe super kamarátky a učiteľov. V programe bolo neskutočne veľa tradičných švédskych aktivít, ktoré si len tak niekde nevyskúšate. ;) Ešte teraz mám husiu kožu, keď si predstavím otužovanie v jazere. No aj tak som vďačná, že som mala takúto možnosť a rozhodne by som ju znova využila.“

            KARIN

             

            Erasmus+

            Another group of Gymza students in Sweden

             

            Between 19th and 25th March 2023 we took part in ERASMUS+ week and travelled to a beautiful Swedish town Piteå. This project was focused on the subject of Digital Competence and e-Safety and included a lot of activities. The main topics were social networks and mental health, about which we heard in a lot of interesting lectures and workshops. Besides working in the Photosop we tried out what it is like to be in front of cameras live during making Talkshow, which was our objective of the week. We tried the local cuisine and found out about the teaching process at their school. We experienced at first hand the power of freezing Swedish weather during such outdoor activities as survival training, when we jumped in a frozen lake, sledging or riding snowmobiles. Besides improving the communication in a foreign language and receiving new information this project has made a lot of new friendships, and life-long experiences.

            Ema Uríčková

             

            Participants’ feelings

            “An unforgettable experience, I’ve improved my communication in English, learned a few words in Swedish, too, met great people and also experienced a little cultural shock. I’ve learned how people in this country live, my host “dedicated” me to all of their traditions and customs, showed me some Swedish titbits (I haven’t eaten so much sweet in my life) and introduced me to her friends. We have as well seen the beautiful northern lights. I have gained lots of knowledge about social networks and mental health, too, learned how to work in Photoshop, seen the backstage of Talkshow making. Of course, there can always be some drawbacks, but I definitely appraise this week positively. East, west, home is best”.

            EMA

             

            “Erasmus in Sweden is unforgettable for me. I had always wanted to see the northern lights and we were incredibly lucky to see them four times! I also liked the activities, for instance snowmobile ride, bowling, school concerts, or relaxing in aquapark. But if someone is going there, be ready for sweets that are sweet too much and rather salty meals. However, I’m absolutely satisfied, I stayed with very nice hosts, who looked after me and liked Sweden very much.  And we as well had a lot of fun while working with cameras and video shots."

            ERIKA

             

            This week has been one of the best in my life. We met a lot of great people, who I’ll never forget. We were lucky to see the northern lights, even several times. The best experience for me is jumping in a frozen lake and snowmobile ride. Such experience will be rooted in my memory forever. I grew fond of my host family very much, too, they were incredibly understanding and nice to me. It felt almost like home. We suffered from a little cultural shock when learning about a few traditions. Of course, besides having fun I’ve learned a lot. I know how to use a camera, and I’ve learned to edit photos in Photoshop. I have also gained some new knowledge in lectures we attended. I liked Sweden very much. I might perhaps consider moving to that country.”

            NIKA

             

            “I’m glad to have got involved in this project. It’s one of the best experiences in my life. It has taught me to be self-reliant, communicate and orientate myself in an unknown town. And at the same time my great friends and teachers were with me. The programme included vast number of traditional Swedish activities, which you can’t try out so easily, just somewhere. ;) I’ve got goosebumps even now, imagining cold baths in the lake. I’m thankful for having been given such a chance, though, and I’d definitely used it again.

            KARIN

        • ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV V SOČ AJ V KRAJSKOM KOLE
          • ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV V SOČ AJ V KRAJSKOM KOLE

          •    Dňa 28. marca 2023 pokračovala súťaž Stredoškolskej odbornej činnosti na SPŠIT v Kysuckom Novom Meste. Našu školu reprezentovalo 10 žiakov s 8 súťažnými prácami a vo veľkej konkurencii prác zo stredných škôl celého Žilinského kraja boli opäť úspešní.

            Odbor 02: Matematika, fyzika

            3. miesto: Dávid Linet, III.C - „Grafy v inom svetle“

             

            Odbor 03: Chémia, potravinárstvo

            2. miesto: Ondrej Blaško, III.B - „Fotokatalyzátory na báze oxidu titaničitého dopovaného striebrom a meďou“ – postup do celoštátneho kola

             

            Odbor 04: Biológia

            4. miesto: Monika Stupňanová, III.A - „Aký účinok má pohyb na stres“

             

            Odbor 06: Zdravotníctvo a farmakológia

            4.  miesto: Martin Fonš, III.C - „Rizikové faktory rozvoja diabetes mellitus II. typu u adolescentov vo veku od 18-19 rokov na Gymnázium Hlinská v Žiline“

             

            Odbor 11: Informatika

            4. miesto: Tomáš Bohuš, Peter Srba, III.B - „Vývoj počítačovej hry“

             

            Odbor 12: Elektrotechnika, hardware, mechatronika

            4. miesto: J. Šťastný, III.B - „Prototyp "inteligentného koša" pre automatické triedenie odpadu na základe čiarových kódov“

             

            Odbor 13: História, filozofia, právne vedy

            4. miesto: Matej Kollár, III.C - „Archeologické leto na Pustom hrade“

             

            Odbor 17: Pedagogika, psychológia, sociológia

            4.  miesto: Samuel Michel, Alexandra Dzurillová, III.C -„Nenávistné prejavy ako psychosociálny fenomén“

             

               Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy, gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a Ondrejovi Blaškovi držíme palce na celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční 26. 4. - 28. 4. 2023 v Modre.

            Mgr. Andrea Fučíková

            koordinátorka SOČ

    ​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

    IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

     

    kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk