• Novinky

        • Prvý deň brigády na GYMZE
          • Prvý deň brigády na GYMZE

          •    Dňa 13. 07. 2020 ráno o 8.00 hod sme v dobrej nálade vyštartovali a urobili riadny kus práce. Potešilo nás, že sú rodičia, absolventi i žiačky verné gymnáziu a aj takýmto spôsobom prejavujú spolupatričnosť so školou. S fotkami sa nepodelíme... Zatiaľ takto ďakujeme pani magistre Aničke Beňovej, ktorá nielenže finančbe podporila našu rekonštrukciu, ale i priložila ruku k dielu aj s Ajkou Beňovou z 2.C. Ďakujeme našim najvernejším parťačkám a pomocníčkam Adrike Burgerovej z 2.A a Nike Sirotovej zo 4.A. Nesmieme zabudnúť ani na našich absolventov, ktorí nechali na Gymze srdce a sú jej stále verní za pomoc, Marek Turoň a Juro Majerník - ďakujeme. 

               Pridajte sa aj ďalší. 

               S VAMI TO ZVLÁDNEME

            Vedenie školy

        • ERASMUS+ KA2
          • ERASMUS+ KA2

          •    Počas školského roka 2019/2020 sme spolu s kolegami z našej školy a v spolupráci s partnerskými školami zo zahraničia usilovne pracovali na žiadostiach pre granty na projekty ERASMUS+ KA2 - KA201, KA229). V infografike* sa Vám po kliknutí na obrázky otvoria krátke informácie o podaných projektoch, informácie o partnerských školách, programe ERASMUS+ a stručné charakteristiky projektov (v angličtine). Všetky projekty sú zamerané na dlhodobú spoluprácu, výmenu osvedčených postupov, inovácie vo vzdelávaní a mobility učiteľov a študentov. Veríme, že projekty budú úspešné a my budeme mať opäť možnosť spoznávať nové krajiny i miesta, ako aj navštíviť našich priateľov z predchádzajúcich vydarených projektov.

            *INFOGRAFIKU NÁJDETE TU!

            Za projektový tím ERASMUS+ KA2

            Zuzana Bebčáková

        • eTwinning vzdelávania počas školského roka 2019/2020
          • eTwinning vzdelávania počas školského roka 2019/2020

          •    Naši učitelia využili počas prerušenia vyučovania čas a vzdelávali sa prostredníctvom programu eTwinning, ktorý je súčasťou programu EÚ Erasmus+. Ešte pred pandémiou sa naše pani učiteľky Ema Rančáková a Zuzana Bebčáková prihlásili na vzdelávanie organizované Národnou službou pre elektronickú spoluprácu škôl (NSS) - Školské projekty a medzinárodné partnerstvá cez internet 2020. Spolupráca škôl cez platformu eTwinning je v súčasnosti nevyhnutná pre medzinárodnú spoluprácu v rámci projektov Erasmus+. Vzdelávanie trvalo päť týždňov a bolo ukončené certifikátom. Platforma eTwinning poskytovala pomocnú ruku učiteľom počas celej doby trvania uzatvorenia škôl. Spomínané pani učiteľky a pani učiteľka Jana Leibiczerová absolvovali počas tejto doby viaceré online semináre a workshopy: Aktivity na spestrenie projektového vyučovania pre stredné školy, Ako vzdelávať na diaľku, Ako na kritické myslenie, TeachMeet na tému dištančné vzdelávanie na školách v čase pandémie, IKT hry na podporu motivácie žiakov, Learning Event 2020: SEL-Sociálne a emocionálne učenie. NSS vydala publikáciu, v ktorej sú príklady z dobrej praxe a online vzdelávania počas pandémie eTwinning v čase pandémie, ktorej súčasťou je aj naša škola. Publikáciu si môžete stiahnuť alebo pozrieť TU. Skúsenosti a zručnosti nadobudnuté počas týchto vzdelávaní sme používali počas uzatvorenia škôl. Tešíme sa ale aj na nové partnerstvá a projekty, v ktorých vedomosti zúročíme spolu s našimi žiakmi.

        • Dobrovoľnícky deň DVA
          • Dobrovoľnícky deň DVA

          •    Partia našich žiakov z Klubu Zelenej školy sa rozhodla dať do poriadku okolie školy v rámci jarnej údržby a nutnosti upraviť pozemok priľahlý k ihrisku. Nazberali poriadne množstvo rôzneho odpadu, popleli záhradu pri vchode do gymnázia a jednoducho odviedli kus dobrej práce, za čo im patrí veľká vďaka.

               Skupinu dobrovoľníkov tvorili:

               Erika Hájková, Nika Sirotová, Viki Kubove, Viki Sopková, Denis Škvarenina

               Tešíme sa na každého, kto sa k nim pridá :)

        • GYMZA JE JEDNIČKA alebo na Gymze sú jedničky
          • GYMZA JE JEDNIČKA alebo na Gymze sú jedničky

          •    A tu je jedna z nich. Vynikajúca hudobníčka, vyznávačka ľudovej hudby a jedna z tých, vďaka ktorej sa zachová naše kultúrne dedičstvo aj pre ďalšie generácie – Martinka Bobáňová z 3.B triedy. A predstavujeme Vám ju ako víťazku 42. ročníka Celoslovenského kola SOČ Odbor 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba.

               Niekoľko slov od víťazky: „ Volám sa Martina Bobáňová, pochádzam z Terchovej, mám 17 rokov a som folklóristka. K ľudovému spevu, tancu a hre ma viedli moji rodičia, taktiež folklóristi, už od mojich troch rokov. Folklór  milujem, je neodmysliteľnou súčasťou môjho života, a práve to ma viedlo k výberu témy mojej stredoškolskej odbornej činnosti. Vzhľadom na to, že môj otec je taktiež učiteľom hudobného i tanečného folklóru, vedela som, že budem mať dostatok zdrojov, odkiaľ čerpať informácie.

               Cieľom mojej práce bolo poukázať širokej verejnosti krásy terchovského folklóru, porozprávať sa s dlhoročným folklóristom Milošom Bobáňom, no najmä zrealizovať výskum starých nahrávok a prerobiť ich do novodobej verzie, avšak so zachovaním pôvodného charakteru. Tým sme obohatili repertoár našej ľudovej hudby a prispeli k zachovávaniu a tradovaniu pôvodných piesní.

               Všetky ciele sa mi podarilo splniť, dokonca nad vlastné očakávania. Pôvodné nahrávky mi poskytla Janáčkova akadémia múzickych umení v Brne, za čo by som sa im chcela aj touto cestou poďakovať. Vďaka nim sme dokázali prerobiť starý materiál do súčasnej verzie, ktorý sa už nachádza na prvom CD Ľudovej hudby Martinky Bobáňovej s názvom Zletelo vtáčiatko.

               Verím, že moja práca je prospešná a obohacujúca nielen pre nadšencov folklóru, ale aj pre nezainteresovanú spoločnosť, ktorá si uvedomuje čaro slovenských tradícií a chce ich ďalej uchovávať. Pre každého z nás by malo byť dôležité poznať svoje korene, krajinu, históriu a bohatstvo, ktoré nám zanechali naši predkovia. Som si istá, že slovenskú kultúru nám môžu závidieť všetky okolité krajiny sveta. Ja osobne som na to právom hrdá.“

             

               A ako sa Martinka priznala, do práce ju vyslovene „dotlačila“ pani učiteľka SJL p. Červencová, ale vyplatilo sa. A my im k víťazstvu srdečne blahoželáme.

        • Dobrovoľníctvo na Gymze
          • Dobrovoľníctvo na Gymze

          •    Nie sme v tom nováčikmi... už sme toho v okolí školy, v komunite Hlín 6, ale i v centre mesta, Bernoláčka :), zrevitalizovali viac ako dosť a ideme ďalej. Teraz sme si vytýčili vylepšiť naše ihrisko, aby to nebolo o kosení pre psíčkarov z okolitých panelákov.

               Ako prví sa do toho pustili, a teda poriadne, členovia bedmintonového klubu ACADEMIC Žilinská univerzita pod vedením pána Ladislava Koribského.

               Hurá, opäť máme pieskové doskočisko na skok do diaľky. Ďakujeme a určite sa nenechajú Gymzáci zahanbiť...

               Rovnako otvárame možnosť pre všetkých, ktorí nám chcú pomôcť a prispieť pomocnou rukou a dobrou radou alebo i chutným a sviežim občerstvením, môžu... už teraz sa na nich tešíme :).

        • Čítanie na pokračovanie
          • Čítanie na pokračovanie

          • Milí študenti,

               aj počas karantény sme tvoriví a neustále rozmýšľame, ako vám ju spríjemniť. Preto sme sa rozhodli začať s čítaním na pokračovanie. Nevieme sa ale zhodnúť pri výbere diela, preto to nechávame na Vás. Hlasovať za diela W. Golding: Boh múch a J. Jesenský: Demokrati môžete na školskom Facebooku a Instagrame dnes do 11:00.Okrem toho by sme boli radi, keby ste sa aj vy zapojili do spoločného čítania. V prípade záujmu nás kontaktujte prostredníctvom TOHTO FORMULÁRU do dnes 23:59.
               Tešíme sa na spoločné čítanie!

        • KRAJSKÉ KOLO SOČ - 42. ročník
          • KRAJSKÉ KOLO SOČ - 42. ročník

          •    Do 42. ročníka krajského kola SOČ postúpili z našej školy dve dievčatá z III.B triedy - Nina Hromadová a Martina Bobáňová. Vzhľadom k súčasnej situácii v súvislosti s opatreniami s dôvodu obmedzenia šírenia koronavírusu sú v tomto školskom roku vyhodnocované len elektronické práce bez osobnej účasti a vlastnej prezentácii žiakov. Napriek tomu boli naše dve dievčatá v krajskom kole veľmi úspešné:

             

            Odbor č. 14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            4. miesto: Nina Hromadová, III.B - „Ako sa naučiť cudzí jazyk za niekoľko mesiacov“

             

            Odbor č. 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba

            2. miesto: Martina Bobáňová, III.B - „Terchovská ľudová hudba“ - POSTUP DO CELOŠTÁTNEHO KOLA!!!

             

               Dievčatám srdečne blahoželáme k peknému umiestneniu a Martinke Bobáňovej držíme palce v celoštátnom kole.

             

            V Žiline, 23. apríla 2020

            Mgr. Andrea Fučíková, koordinátor SOČ

        • Pozvánka na najväčší virtuálny DOD fakúlt a univerzít zo Slovenska a Čiech
          • Pozvánka na najväčší virtuálny DOD fakúlt a univerzít zo Slovenska a Čiech

          •    Pozývame vás na prvý virtuálny deň otvorených dverí, ktorý sa bude konať v pondelok 27. 4. 2020 o 14.00.

               Na tomto najväčšom online podujatí svojho druhu sa môžete stretnúť s viac ako 30 fakultami a vysokými školami zo Slovenska a Čiech, dozvedieť sa podrobnosti o možnostiach štúdia, prezrieť si priestory škôl a komunikovať so zástupcami vysokých škôl.

               Webstránka, kde bude podujatie bude prebiehať: www.virtualnydenotvorenychdveri.sk

               Aktuálne informácie bude Národné kariérne centrum pridávať aj na facebookový event, preto sledujte: https://www.facebook.com/events/331965841098147/.

             

            Neúplný zoznam zúčastnených vysokých škôl a fakúlt (počet neustále rastie):

            • Farmaceutická fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave
            • Fakulta managementu, Univerzita Komenského v Bratislave
            • Právnická fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave
            • Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave
            • Evanjelická bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
            • Univerzita Komenského v Bratislave
            • Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně
            • University of New York in Prague
            • Vysoká škola obchodní a hotelová Brno 
            • Gréckokatolícka teologická fakulta, Prešovská univerzita v Prešove 
            • Stavebná fakulta, Žilinská univerzita v Žiline
            • Fakulta humanitných vied, Žilinská univerzita v Žiline
            • Fakulta bezpečnostného inžinierstva, Žilinská univerzita v Žiline
            • Strojnícka fakulta STU v Bratislave 
            • Materiálovotechnologická fakulta STU v Trnave
            • Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach
            • Technická univerzita Košice
            • Vysoká škola manažmentu / City University of Seattle
            • Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
            • Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
            • Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
            • Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela Banská Bystrica 
            • Fakulta aplikované informatiky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
            • Filozofická fakulta UCM v Trnave 
            • Fakulta sociálnych vied UCM v Trnave
          • Klasifikácia predmetu Telesná a športová výchova

          • Vážení rodičia, vážení žiaci,

            v zmysle usmernenia na hodnotenie žiakov SŠ v čase mimoriadnej situácie zo dňa 06. 04. 2020 pedagogická rada na Gymnáziu Hlinská 29 v Žiline prerokovala neklasifikovanie predmetu telesná a športová výchova v 2. polroku školského roka 2019/2020.

            Žiak bude mať na vysvedčení uvedené: absolvoval. Obdobne ako je to v prípade etickej a náboženskej výchovy.

             

            V Žiline, 20.04.2020

            Jarmila Turoňová, riaditeľka školy

        • Nové informácie pre štvrtákov ohľadom VŠ štúdia, termínov prihlášok a prijímačiek
          • Nové informácie pre štvrtákov ohľadom VŠ štúdia, termínov prihlášok a prijímačiek

          •    Národné kariérne centrum práve vydalo aprílové číslo časopisu Kam po strednej. Môžete v ňom nájsť napríklad aktuálne informácie o termínoch na podanie prihlášky na vysoké školy ako aj termíny prijímacích pohovorov. Keďže sú školy zavreté, toto vydanie bolo pripravené v ľahko čitateľnej elektronickej forme. Listovaciu podobu celého časopisu nájdete na tomto linku: https://anyflip.com/wotj/ugkv/.

               Všetkým želáme veľa síl a zdravia!

        • Ministerstvo sprístupnilo 588 digitálnych učebníc a pomôcok zadarmo, tu ich nájdete
          • Ministerstvo sprístupnilo 588 digitálnych učebníc a pomôcok zadarmo, tu ich nájdete

          •    Minister školstva Branislav Gröhling dnes oznámil, že štát sprístupnil zadarmo pre žiakov, rodičov a učiteľov  558 titulov od 14 vydavateľov.

               "Všetky tieto učebnice sú odteraz dostupné žiakom, rodičom aj učiteľom priamo z ich domu. Dohodli sme sa s vydavateľmi na tom, aby v čase tejto mimoriadnej situácie (a aj ďalších v budúcnosti) uvoľnili licencie a sprístupnili učebnice všetkým a uľahčili tak online vzdelávanie," oznámil minister.

            Všetky učebnice nájdete tu: https://edicnyportal.iedu.sk/Briefcase

            Je potrebné zadať tieto údaje:

                 meno: ucebnica@iedu.sk

                 heslo: ucebnica

               Súbory pdf viete otvoriť okamžite po prihlásení. Súbory ppdf sa dajú otvoriť cez aplikáciu Microsoft Azure Information Protection Viewer z dôvodu vyššej ochrany autorských práv.

             

            ZDROJ: https://www.omediach.com/tlac/17739-ministerstvo-spristupnilo-ziakom-a-rodicom-588-digitalnych-ucebnic-a-pomocok-zadarmo-tu-ich-najdete

          • Spolupráca s FHV UNIZA aj v čase korona pandémie

          •    Chcete pomôcť s úlohami, prekonzultovať projekty a iné zadania, pomôcť na prijímacie pohovory na VŠ so zameraním na ANJ alebo OBN?

               V prípade, že ste odpovedali áno, napíšte  na e-mail: turonova@gymza.sk alebo kitasova@gymza.sk a my Vás nakontaktujeme na dobrovoľníkov zo ŽU, ktorí Vám môžu pomôcť s anglickým jazykom alebo občianskou náukou.

            vedenie školy

        • Vyrob si recyklorúško! - kreatívna úloha (26. marec – 10. apríl 2020)
          • Vyrob si recyklorúško! - kreatívna úloha (26. marec – 10. apríl 2020)

          •    Milí malí a veľkí Recyklohráči!

               Situácia, v akej sme sa v posledných dňoch kvôli ochoreniu COVID-19 ocitli nie je pre nikoho ľahká. Byť v domácej karanténe je pre malých aj veľkých Recyklohráčov zložitá a je úplne normálne, že na Vás môže dôjsť chvíľka smútku a úzkosti. Je veľmi dôležité zachovať si v týchto dňoch aspoň nejaký optimizmus a dobrú náladu. Veríme, že aj naša aktuálna – karanténna úloha Vás aspoň na malú chvíľku rozveselí a privedie na pozitívne myšlienky.

               Heslo dnešných dní určite poznáte: Nosiť rúško nie je hanba! A v podobnom duchu sa bude niesť aj zadanie aktuálnej úlohy. Keďže sme environmentálny projekt, snažíme sa tento pohľad vnášať do všetkých oblastí života a každodenného konania. Takže milí Recyklohráči, popozerajte doma starý nepotrebný textil a podľa návodu na internete, ktorých je na ňom neúrekom, skúste nepotrebný textil zrecyklovať na nové rúško, ktoré v týchto dňoch musíme všetci nosiť. Keď budete rúško vyrábať, majte na pamäti, že musí byť v prvom rade funkčné! To znamená, že Vás musí dostatočne ochrániť proti vírusom. Avšak pri navrhovaní konečnej úpravy sa môžete nechať uniesť vašou fantáziou. 😊 Tešíme sa na Vaše výtvory.

               Zadanie pre všetky stupne: Využite už nepotrebný textil alebo iný vhodný materiál a vyrobte si z neho rúško. Rúško musí byť funkčné, aby Vás naozaj ochránilo. Aký postup na jeho zhotovenie použijete je len na Vás. Rúško môžete vyrobiť zo šatky alebo starého trička a nebudete k tomu potrebovať ani ihlu a niť. Alebo sa nechajte inšpirovať rôznymi návodmi na internete. Rúško si môžete ozdobiť podľa Vašej fantázie – môžete si naň našiť zvieratko, nakresliť obrázok, napísať názov obľúbenej hudobnej skupiny... alebo aj naše recyklohráčske logo. 😊 Na konečnú výzdobu sa naozaj veľmi tešíme. Veríme, že pri zhotovovaní rúšok malým žiakom pomôžu rodičia alebo starší súrodenci a tí starší to zvládnu určite aj sami.

               Fotografiu s krátkym popisom, prosím, pošlite na školskú e-mailovú adresu p. uč. Leibiczerovej (leibiczerova@gymza.sk) do 9. 4. 2020.

​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

 

kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk