• Novinky

        • Medzinárodný deň biodiverzity v triede s prírodovedným zameraním
          • Medzinárodný deň biodiverzity v triede s prírodovedným zameraním

          •    22. mája si pripomíname Medzinárodný deň biodiverzity. Pri príležitosti tohto dňa boli pre žiakov I.B triedy pripravené dve aktivity.

               Najprv v rámci laboratórnych cvičení z biológie absolvovali mini – exkurziu zameranú na biodiverzitu – druhovú pestrosť rastlín v okolí školy. Spoločne spoznávali a charakterizovali predstaviteľov ihličnanov i magnóliorastov a pri neznámejších druhoch využívali aj pomoc  mobilnej aplikácie Pl@ntNet.

               Potom sme na pôde našej školy privítali odborníčku na environmentálnu výchovu zo Školy ochrany prírody vo Varíne. Pani Alenka Badurová formou interaktívnej besedy vysvetlila význam ochrany prírody, zachovania  biodiverzity, pozitíva i problémy našich národných parkov a iných chránených území.

               Viac o uskutočnenej besede a naše poďakovanie prostredníctvom žiackych spätných väzieb:

               „Táto beseda sa mi veľmi páčila, naučil som sa veľa nových poznatkov o našom najbližšom národom parku Malá Fatra. Zároveň som si zopakoval všetky naše národné parky a chránené krajinné oblasti. Obrázky, s ktorými sme robili rôzne aktivity mi vnukli nápad na skvelý výlet alebo miesto na prázdniny. Takže celkovo hodnotím túto aktivitu pozitívne a už sa teším na náš spoločný výlet do Jánošíkových dier v druhom ročníku.“

            Richard Kovalčík I.B

               „Krásna prezentácia, pekne spracované. Naučili sme sa kopec nových vecí a zopakovali staré. Aktivity boli super, zábavné a poučné. Najlepší bol zvierací „facebook“ na koniec.“

            Milan Fiťma I.B

               „+ Veľmi pekne spracovaná prezentácia aj výklad.

            + Páčila sa mi práca v tímoch, kde sme podľa obrázku alebo podľa loga mali zistiť o aký národný park sa jedná.

            + Vtáčie bingo bola taktiež veľmi originálna a zároveň náučná aktivita.

            + Na záver sa mi veľmi páčili zábery z fotopasce, v ktorej bolo vidno veľa zvierat, ktoré si navzájom nechávali „správy“ na jednom strome.“

            Nikolaj Pažický I.B

        • GYMZA PIJE ČAJ A POMÁHA
          • GYMZA PIJE ČAJ A POMÁHA

          •    Vedeli ste, že čaj oslavuje svoj Medzinárodný deň? Je to tak!

                Každoročne si celý svet 21. mája pripomína benefity pitia čaju, hovorí sa o podmienkach jeho pestovania a kladie sa dôraz na podporu fair-trade predaja.

               Tejto idey sa chytila Žiacka školská rada a presne na Medzinárodný deň čaju zorganizovali Gymza Tea Party. Priniesli čaj, uvarili ho okolo 20 litrov a počas troch prestávok ho rozdávali spolužiakom. V ponuke boli rôzne druhy bylinkových, ovocné a aj čierny čaj. Nezabudli ani na ekológiu, čaj sa podával v keramických šálkach.

               Popri voňavom čaji však nemysleli len na seba. Predajom domácich cookies a koláčikov vyzberali veľmi peknú sumu, ktorá putovala trojročnej Monire z Jemenu. O jej príbehu sme sa dozvedeli od p. učiteľky Leibiczerovej, ktorá dlhodobo spolupracuje s dobročinnou organizáciou Unicef.

               Veľmi pekne ďakujem všetkým členom Žiackej školskej rady za organizáciu, pomoc a ochotu, učiteľom a žiakom našej školy za ich príspevky a tiež kolegyni Natálii a mojej sestre Martine za koláčiky. 😊

            Mgr. Monika Gdovcová

            Koordinátorka ŽŠR

        • Prvé medzinárodné online stretnutie študentov Erasmus+ projektu European Students for Sustainability
          • Prvé medzinárodné online stretnutie študentov Erasmus+ projektu European Students for Sustainability

          •    Dňa 20. 5. 2021 sme ako účastníci projektu Erasmus+ (European Students for Sustainability) mali príležitosť zúčastniť sa medzinárodného online stretnutia, ktorého sa okrem nás, študentov Gymnázia Hlinská, zúčastnili aj študenti z Grécka, Talianska, Švédska a Španielska. Mali sme príležitosť trochu spoznať prostredie, v ktorom žijú a učia sa. Ich školy vyzerali naozaj parádne. Veľké posilňovne, školské dvory, dokonca tam mali aj hudobnú miestnosť. My sme im tiež predstavili našu školu a Slovensko ako také. Spoločne sme si prezentovali plagáty, ktoré mali byť spojené s témou „Koronavírus a životné prostredie“. Na záver sme každý tím vyhodnotili výsledky dotazníkov, ktoré v januári vypĺňali študenti zúčastnených škôl. 

               Naši študenti sú zatiaľ s Erasmom veľmi spokojní. Úlohy, ktoré dostávame, sú zaujímavé a poučné a určite to každému z nás niečo dá. Možno sú niektorí trochu sklamaní, že sa zatiaľ nemôže cestovať, ale všetci pevne veríme, že sa opatrenia čoskoro uvoľnia a my budeme môcť našich spolupracovníkov zo zahraničia spoznať aj osobne a nie len cez počítač.  

               Tu je konkrétny názor našej „kolegyne“ Kláry Kasákovej z I.A: 

               „Každé online stretnutie, ktoré som zatiaľ absolvovala, úprimne prekonalo moje očakávania. Je skvelé vidieť mladých ľudí spojiť sa na miestach, kde to naozaj treba, ako napríklad životné prostredie. Zároveň je zaujímavé spoznať ostatné školy a ako to zase funguje u nich.“ 

            Nina Paráčová, Viktória Kubove (II.A)

        • Hurá von s Pl@ntNetom
          • Hurá von s Pl@ntNetom

          •    Hoci najprv proti-pandemické opatrenia a teraz nepriaznivé počasie robili škrty v plánoch, žiačky II.B triedy sa nevzdali a pokračovali v aktivitách celoslovenského projektu, ktorý sa zameral na mapovanie a spoznávanie inváznych aj chránených druhov rastlín. V pondelok 24. mája v rámci informačnej kampane prezentovali svoju prácu z projektu Hurá von s Pl@ntNetom svojim spolužiakom. Ako súčasť prezentácie si pripravili aj interaktívne hry, kde si mohli rovesníci overiť svoje znalosti a vyskúšať samotnú aplikáciu.

               Anetke, Julke, Ninke a Katke ďakujeme za aktívnu účasť v projekte a všetkých povzbudzujeme k spoznávaniu a následnej ochrane rastlín aj pomocou tejto aplikácie.

            Hurá von s Pl@ntNetom (.pdf)

        • Aktivita programu Škola priateľská k deťom
          • Aktivita programu Škola priateľská k deťom

          •    Vo štvrtok 6. 5. 2021 bola vyučovacia hodina biológie v I.B triede, triede s prírodovedným zameraním,  realizovaná iným spôsobom. V rámci programu Škola priateľská k deťom, kde sa dlhodobo zapájame a naša škola môže používať tento titul, sa online formou uskutočnila aktivita tohto programu.

               Na Zoom stretnutí s Filipom Mročom, koordinátorom pre školy zo Slovenskej nadácie pre UNICEF, sa hovorilo o podvýžive, jej dôsledkoch, riešeniach. Ak máte záujem zistiť o tejto téme viac, pozrite si krátke videá.

               Priložený link podvýživa https://www.youtube.com/watch?v=Dumdi7WULRk   

                                        riešenie https://www.youtube.com/watch?v=C08pDtuKycA

             

            Spätná väzba  žiakov:

               „Prednáška bola zaujímavá a páčilo sa mi, že nebola moc dlhá, a viac som porozumela tomuto problému. Ľudia z UNICEF-u majú môj obdiv pre to, čo robia! Obidve videá, ktoré pán poslal, boli tiež prijemée na pozeranie a nie zbytočne dlhé. Páči sa mi, že deti dostávajú náhradné taštičky miesto stravy a že to je vymyslené tak, že ich nemôžu predávať – pravidelným vážením detí.

               Pri prednáške som si uvedomila, aké mám šťastie, že odmalička som mala čo jesť a nehladovala som.“

            Petra Kozáčková I.B

             

               „+ Páčilo sa mi, akým spôsobom bola hodina spracovaná

              + Páčilo sa mi, akými rôznymi spôsobmi UNICEF pomáha ľuďom v Afrike

              + Hodina bola náučná a dozvedel som sa veľa nových vecí o podvýžive

              - Bolo mi ľúto iba problémov s videami, ktoré sekali a museli sme si ich kvôli tomu pozrieť osobne“

            Nikolaj Pažický I.B

             

               „Táto aktivita sa mi veľmi páčila. O podvýžive som už niečo vedela, ale netušila som, čo všetko je s tým spojené. O mnohých problémoch, ktoré súvisia s podvýživou som nevedela napríklad, že spôsobuje nadváhu, alebo z nej môžu deti oslepnúť. Takúto aktivitu beriem pozitívne a som rada, že som sa jej mohla zúčastniť. Prinieslo mi to iný pohľad na túto nie často rozoberanú problematiku.“

            Tatiana Zaťková I.B

        • Ekotopfilm - Envirofilm
          • Ekotopfilm - Envirofilm

          •    V týždni od 26. do  30. apríla  2021 sa v našom meste online formou konal environmentálny filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm. Sme veľmi radi, že sa koordinátorom podarilo zorganizovať tento ročník a vybrané filmy opäť oslovili veľký počet divákov. Vyhovovala nám aj nová online forma podujatia a danú problematiku sme mohli v rámci predmetov biológia a chémia priblížiť väčšiemu počtu žiakov. Z našej školy si festival prezrelo približne 270 žiakov z deviatich tried 1. - 3. ročníka. Z postrehov vyberáme názory žiakov našich tried s prírodovedným zameraním.

             

            „Pozrela som si obidve ukážky, najviac ma zaujali animované formy mini filmov, pretože zanechávali veľmi pekné pointy a rozoberali vtipnou formou vážne témy.

            Napríklad závislosť na mobilných telefónoch, ako ľudia zanechávajú uhlíkovú stopu- a ako môžeme byť príkladom a nemusíme o tom ani tak rozprávať ako to skôr ukázať na vlastnom žití a pomôcť tým či už planéte alebo samotným ľuďom. A celkovo, že ak chceme zmeniť svet a ľudí k lepšiemu, musíme začať sami od seba.

            Ako ďalšia ukážka/ mini film ma zaujal odpadkový umelec. Ako dokáže z prebytočných vecí (odpadkov) vytvoriť také krásne veci, ktoré majú zároveň veľmi hlbokú myšlienku. Ak sa mi niekedy v budúcnosti podarí, rada by som sa šla priamo pozrieť či už na jeho diela alebo aj iných umelcov, ktorí využívajú túto formu umenia.

            Taktiež aj z ukážka/film ohľadne včiel bol veľmi zaujímavý a ľudia by sa mali toto dozvedieť, aby včely nezabíjali ale pomáhali im. Keďže žijem na dedine často sa mi stáva cez leto, že nachádzame vyčerpané včely na dlážke a pomôžeme aspoň tým, že im dáme kvapku medu a vody, a po chvíli sú ako vymenené a my máme z toho dobrý pocit.

            Spravila som si taktiež aj kvíz, ktorý bol v jednej z ukážok, väčšinu som vedela správne, ale novinkou pre mňa bolo, že zemiaky, ktoré majú ,,škaredý“ tvar, slúžia na výrobu elektriny.

            Keďže toto bola moja druhá skúsenosť ohľadne EKOTOPFILMU, tak isto ako minulý rok to hodnotím veľmi pozitívne, dokonca sa mi to páčilo asi aj viac ako minulý rok. A veľmi ma to zaujalo či už animácie, alebo skôr ich myšlienky, nevnímala som pojem o čase, čo vnímam ako výborné spracovanie filmu a zaujatie mladých ľudí.“

            Cingelová Mária 2.B

             

            „Videá ma zaujali, boli nielen poučné/náučné, ale aj veľmi pravdivé.

            Prvý muž si uvedomuje, že včely sú dôležité pre celý svet. Či farmárov ale i pre nás obyčajných ľudí. Veď už nejakú tu tretinu potravín, ktorú konzumujeme, máme vďaka včelám a ich opeľovaniu kvetov.

             „Odpadkový umelec“, muž, ktorý recykluje a vie využiť odpadky tak, aby neostali len v oceáne. Tým, že si samy znečisťujeme oceán, prichádzame o potravu ako sú ryby. Ale nejde len o nás ale aj o život morských živočíchov. O tom ako každý deň uhynú živočíchy a hlavne našou vinou. Môžeme si dať malý príklad, ktorý je známy po celom svete a to je zánik koralov. Otepľovanie spôsobuje že tento druh už o niekoľko rokov nebude na našej planéte. Ja si myslím, že nie len koraly, ale aj morské živočíchy- ryby, môžu zahynúť, lebo prídu a svoje prostredie.

            Pointu alebo lepšie povedané ponaučenie z kreslených častí som pochopila tak, že len my samy si vieme dokázať zmeniť náš svet, naše správanie, náš životný štýl, našu prírodu. Všetko je len na nás ako si náš svet pretvoríme, ako sa k nemu budeme správať.

            Vedeli ste, že na výrobu chleba treba až 1000 litrov vody? Z tohto údaju som bola priam šokovaná. Nie je to voda, ktorá sa minie len na pečenie, ale všetka voda, ktorú potrebuje od malého semiačka.

            Je smutné, že si ovocie vyberáme najmä podľa vzhľadu. Už len krivá mrkva nás vie odradiť a pritom je rovnako dobrá ako súmerná mrkva. Veľmi plytváme ovocím, zeleninou, celkovo s potravinami. Zbytočne skončia v koši, ale v lepších prípadoch môžu z nich vyrobiť elektrinu. Nevážime si, že máme čo jesť, veľa ľudí nemá čo jesť a my takto plytváme potravinami.

            Mali by sme prehodnotiť naše správanie, a začať konať už teraz, aby časom už nebolo príliš neskoro.“

            Fáblová Nina Emília, 2.B

             

            „Veľmi sa mi páčili všetky  videá, niektoré boli samozrejme lepšie ako ostatné. Najviac sa mi páčil asi ,,A Patín‘‘.  Celkom ma to posunulo a od vtedy sa snažím chodiť všade peši alebo na bicykli. Od štvrtku sme si aj zaviedli 3 nové smetné koše na papier, plast a sklo. Rozhodne si myslím, že nie som jediný, ktorý po vzhliadnutí týchto videí začal takto žiť.“

            Jakub Šproch I.B

             

            Filmový festival sa mi páčil aj online, bol som aj na minulých ročníkoch v kine.  Najviac ma oslovil prvý film o včelárstve, keďže by som  tiež rád choval včely. Bol inšpirujúci, dobre spracovaný a vysvetlený. Posledný, ktorý sa venoval uhlíkovej stope, sa mi zdal trochu jednostranný. Inak sa mi na festivale páčilo, že upozornil na problémy v spoločnosti (závislosť na sociálnych sieťach, technológiách a podobne), ale aj na ekologické problémy rôzneho druhu (otepľovanie, uhlíková stopa, plytvanie potravou a prírodnými zdrojmi, odpad, život v meste,...)“

            Ondrej Blaško 1.B

        • GYMNÁZIUM HLINSKÁ MÁ ÚSPEŠNE ZVLÁDNUTÚ ZÁVEREČNÚ KONFERENCIU SHOW YOUR TALENT
          • GYMNÁZIUM HLINSKÁ MÁ ÚSPEŠNE ZVLÁDNUTÚ ZÁVEREČNÚ KONFERENCIU SHOW YOUR TALENT

          •    Študenti žilinského Gymnázia Hlinská absolvovali rozvojový program Show your talent, ktorý v roku 2019 získal ocenenie sTOPa ako TOP projekt roka. Študenti to zvládli aj počas nepriaznivej pandemickej situácie. Svoje záverečné projekty a skúsenosti prezentovali na záverečnej konferencií dňa 27. 4. 2021.

               Program bol na Gymnáziu realizovaný pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ďalej ŽSK) Ing. Eriky Jurinovej s finančnou podporou Rozvojovej agentúry ŽSK.

            Do posledného detailu

               Už niekoľko dní pred finále sa na škole uskutočňovali intenzívne prípravy – zabezpečenie techniky, občerstvenia, zháňanie dobrovoľníkov. Realizačný tím, spolu s koordinátorkou učiteľov, pani Monikou Gdovcovou a s Lukášom Hrošovským, riaditeľom OZ SYTEV z Kysuckého Nového Mesta, si so všetkými vyzvami šikovne poradili aj v tejto náročnej situácii a priebeh premysleli do najmenších detailov.

            Živo na obrazovkách

               Konferencia sa premietala pomocou live streamu, ktorý prebiehal prostredníctvom Facebooku a Youtube, kde ho každý mohol sledovať. Moderovala ju talentovaná speakerka Michaela Pastorková, ktorej spontánnosť a profesionalita zachránila nejeden ošemetný moment.

               Zaznamenali sme viac ako 500 zhliadnutí na Youtube a z jednotlivých príspevkov na Facebooku dokopy 7 162 pozretí, čo bolo úspechom, keďže konferencia bola vysielaná v pracovnej dobe.

            1. ročník rovná sa veľký úspech

               Počas live vysielania a po ňom si účastníci z radov študentov, učiteľov a organizátorov prešli veľkou radosťou. Šestnásť žiakov gymnázia dokázalo, že ich schopnosti nemajú limity a ich učitelia, mentori a vedenie školy sú na nich právom hrdí. Dokázali sa vzoprieť každej nástrahe, čelili obrovským výzvam a ukázali svetu svoj jedinečný talent.

               Prvý ročník Show your talent na Gymnáziu Hlinská v Žiline je oficiálne ukončený, ale určite nezostane zabudnutý. Ešte dlho bude rezonovať v mysliach všetkých zapojených. Škola plánuje tento jedinečný program zaviesť ako tradíciu, keďže má veľký potenciál, zapája a motivuje mládež k aktivite a vykročeniu z komfortnej zóny.

               Veľká vďaka patrí všetkým mediálnym partnerom: Forbes, Žilinak, Kysuce, My Kysucké noviny a sponzorom: M group investments, Slávik and Stell, Martinus, Profivia, Mavio Media, BCF, MMINV group, Sweet Naty kitchen, NARKS, MGM realitné centrum, Fusakle a Wisteria flowers cafe.

             

            ZÁZNAM Z KONFERENCIE:

            FOTKY Z KONFERENCIE:

            ​​​​​​​BEHIND THE SCENES:

            Online Noviny TALENT TIMES: odkaz

        • Geoinformačné technológie a príklady ich využitia počas štúdia geografie
          • Geoinformačné technológie a príklady ich využitia počas štúdia geografie

          •    Dňa 19. 4. 2021 sa počas online hodiny seminára z geografie uskutočnila prednáška s p. doc. RNDr. Matejom Vojtekom, PhD., z Katedry geografie a regionálneho rozvoja - Fakulta prírodných vied - Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Prednášku nám sprostredkovala vyučujúca p. Čorná.

               V úvode hodiny sme sa predstavili a potom už slovo dostal p. Vojtek, ktorý nám stručne predstavil Univerzitu a možnosti štúdia na nej.

               Po zaujímavých informáciách o Univerzite, prišla na rad hlavná téma - Geoinformačné technológie a príklady ich využitia počas štúdia geografie.

               Dostali sme informácie aj o základných pojmoch.

               Najzaujímavejšou časťou pre nás ako geografov, boli úžasné ukážky tvorby prác máp. Tie možnosti v súčastnosti sú naozaj nekonečné – od geologických máp vybraného územia.

               Cez geomorfologické členenie vybraného územia.

               Klimatické oblasti.

               A veľa ďalšieho:

               p. Vojtek nám ukázal aj krásne projekty z praxe študentov ich katedry. Ja ako vyučujúca som hneď dostala chuť študovať a vyskúšať si všetky možnosti, ktoré Univerzita ponúka.

               V závere p. Vojtek ešte spomenul aj konkrétne oblasti využitia absolventov univerzity, čo po ukážke mapy a firiem, kde sa uplatňujú, naozaj stojí za zváženie, kam povedú ďalšie kroky absolventov nášho gymnázia.

               V mene študentov, ktorí mohli na tejto prednášky byť, sa chceme poďakovať za prínosné informácie a ukážku toho, že aj počas neľahkej doby vieme ponúknuť možnosti k ďalšiemu štúdiu.

            Ema Rančáková (vyučujúca SEG)

        • 22. 4. - Deň Zeme
          • 22. 4. - Deň Zeme

          •    Dnes, 22. 4., je Svetový deň Zeme. Mnohí ho pokladajú za akýsi protest proti tomu, čo sa deje s našim životným prostredím alebo ako príležitosť pomôcť očistiť našu planétu. Tak sa rozhodlo konať aj zopár ľudí z našej školy, a tak ukázali, že im nie sú odpadky a znečistenie ľahostajné. Samozrejme chyba mnohokrát nastáva na začiatku, a tak by sme mali v prvom rade obmedziť produkovanie odpadu a žiť udržateľnejšie. Preto by sme chceli vyzvať aj teba, aby si priložil ruku k dielu. Nie je to vôbec náročné, stačí keď si zoberieš odpadkové vrece a zapojíš zber odpadu do svojej každodennej prechádzky so psom, prípadne ho vykonáš počas svojich návštev v prírode, alebo začneš využívať produkty s čo najmenej obalmi. Každá pomoc sa počíta a budeme určite radi, keď uvidíme snahu našich žiakov.

            Príroda ti bude určite vďačná.

            Kolégium Zelenej školy.

        • Výzva - vypestujme si vlastné potraviny
          • Výzva - vypestujme si vlastné potraviny

          • Milí študenti a učitelia!

               Pestujete doma vlastné ovocie alebo zeleninu, či rôzne bylinky a rastliny? Ak áno, táto výzva je práve pre Vás. Či už bývate v byte alebo v rodinnom dome. So súviacou pandémiou narástol aj nákup balených potravín, a to aj zeleniny a ovocia. Preto chceme v rámci Zelenej školy ukázať, že si môžete dopestovať vlastné potraviny aj vy a práve na to nastalo vhodné obdobie. Spoločne tým predídeme spotrebe plastov, odpadu a taktiež sa priučíme spoznávať život malého semienka a vytvoríme z neho chutnú potravinu. Idete do toho s nami? Ak Vás táto výzva a pomoc oslovila, prosíme Vás o zaslanie fotografií vašich dopestovaný rastlín, klíčkov, procesu sadenia na mail vikisopkova@gmail.com. Fantázii sa medze nekladú a fotografie môžu byť naozaj originálne. S vaším súhlasom budeme zverejňovať fotografie a spoločne budeme sledovať náš progress pestovania. Aj keď to je občas dlhší proces, nemusíte zúfať. A ak neviete ako na pestovanie, určite vám radi pomôžu rodičia, študenti i učitelia. V prílohe sú zároveň rôzne tipy na pestovanie nenáročných rastlín.Tešíme sa spoločne každému úspechu a budeme radi za každú účasť!

            Čas na odoslanie fotografií je do 31.5.2021.

            Všetkých zúčastnených odmeníme.

            Vaše kolégium Zelenej školy

            Tipy na pestovanie nenáročných rastlín (.docx)

        • Čitateľská súťaž Absynt dáva šancu mladým rečníkom, novinárom, recenzentom
          • Čitateľská súťaž Absynt dáva šancu mladým rečníkom, novinárom, recenzentom

          •    V tomto školskom roku sa naši študenti opäť zapojili do čitateľskej súťaže Absynt, v rámci ktorej majú možnosť čítať originálne reportáže z vydavateľstva Absynt, ale aj písať súťažné recenzie a reportáže, či v otvorenej diskusii obhajovať najlepšiu reportáž daného ročníka súťaže.

               V rámci súťaže Absynt sa aj tento rok realizovali webináre, zamerané na rozvoj štylistických zručností. 30. marca 2021 sa ich zúčastnili aj naši študenti. Webinár Recenzia viedla pani Mgr. Mária Klapáková, PhD., odborná asistentka z Prešovskej univerzity; webinár Reportáže pán Matúš Krčmárik, vedúci zahraničného spravodajstva SME a webinár Rečníctvo viedli dvaja vysokoškolskí  študenti - Emma Čačková a absolvent nášho gymnázia Ján Barčiak.

               V čom vidia prínos webinárov naši žiaci?

             

            Webinár sa mi veľmi páčil. Bol vedený zaujímavou formou, nebola to len jednostranná prednáška, ale naopak, mohli sme sa tiež zapájať, a tým sa aj viac naučiť. Určite nám získané vedomosti poslúžia aj pri tvorbe (školského) časopisu a do budúcnosti.

            Tamara Glajzová, II.A

             

            Webinár na mňa zapôsobil veľmi seriózne a som si istý, že ma posunul správnou cestou. Som si istejší ohľadom toho, o čom chcem  písať a ako to písať. Po absolvovaní webinára som sa stal cieľavedomejším...

            Jakub Sakala, I.A

             

            Ja som sa zúčastnila webinára recenzie a som absolútne nadšená a spokojná. Naučila som sa, ako správne recenzovať nielen Absynt knihu, ako správne argumentovať pri recenzovaní. Celý webinár prebiehal v skvelej atmosfére a dve spoločne strávené hodiny ušli ako voda. ...som vďačná, že som sa mohla na webinári zúčastniť a naučiť sa niečo nové.

            Ivana Hnátová, III.A

             

            Bolo to veľmi zaujímavé... reagovali na naše dotazy a doplnili ich svojimi znalosťami. Z webináru som odchádzala šťastná, lebo som si odniesla niečo nové, čo sa mi v živote určite zíde. Bol to super zážitok.

            Terézia Mačeková, II.A

             

            Pre mňa bol webinár k reportáži naozaj fajn. Musím povedať, že som človek, ktorý rád skúša nové veci, experimentuje a nebojí sa výziev. A toto bolo niečo, o čom som nemala ani potuchy. Preto som sa naň tešila. ... Veľmi dobré na tom bolo, že spätnú väzbu a praktické rady sme dostali od odborníkov z praxe, ktorí vedia, čo robia. Z webináru som odišla plná dojmov a nápadov. A možno aj s pocitom, že napísať reportáž by nemuselo byť zlé.

            Martina Hrebeňárová, IV.A

             

            Ja som si webinár užil. Matúš s Karolínou nám zaujímavým spôsobom priblížili svet novinárčiny, ukázali nám, čo môže a mala by, konkrétne reportáž, obnášať. S ich pomocou a cez skupinový brainstorming som si vytýčil približný náčrt potencionálnej reportáže, na ktorej sa pokúsim zapracovať. Boli to duchaplné dve hodiny a ani neviem, ako rýchlo ušli.

            Marián Šintaj, III.C

             

            Ako človeku, čo sa rád učí nové veci, sa mi webinár veľmi páčil. Videohovor viedli odborníci z branže, ktorí prezentáciu dopĺňali svojimi vlastnými skúsenosťami a ochotne odpovedali na otázky, dokonca aj nad rámec stanoveného času. Mali sme aj úlohy, ktoré boli tiež veľmi nápadité a zaujímavé. Boli to naozaj veľmi dobre strávené dve hodiny, ktoré ubehli veľmi rýchlo.

            Viktória Kubove, II.A

             

            Naši školitelia boli pútaví a tešilo ma, že som dostala príležitosť sa od nich niečo naučiť. Naozaj obdivujem ich prácu a námahu, ktorá je za písaním reportáže. Z webináru som si odniesla veľa inšpiratívnych nápadov a hlavne veľa nových poznatkov.

            Patrícia Králová, I.A

             

            Ja som sa zúčastnila webináru o rečníctve a musím povedať, že mi to niečo dalo. Viem, čo mám použiť v úvode, ako zaujať počúvajúcich, a že aj záver je veľmi dôležitý, čo som si nemyslela.

            Rebeka Barbuľáková, III.B

             

            Ešte sa chcem pridať ja a pochváliť skvelý výklad obidvoch rečníkov z rečníckeho seminára:))

            Soňa Bukovinská, I.A

             

            Som rada, že to nebolo len nudné prezentovanie, ale aj aktivitky, počas ktorých sme sa aj naučili. Mali sme za úlohu, každý zargumentovať svoj názor na najznámejších príkladoch.

            Napríklad, čo bolo skôr - sliepka alebo vajce? ... dúfam, že bude takýchto foriem vzdelávania viac.

            Nina Fáblová, II.B

             

            Webinár bol super. Čakala som, že to bude niečo úplne iné... Ale o to viac ma to príjemne prekvapilo. Nebolo to len jednostranné, ale mohli sme sa zapájať aj my. Určite som sa veľa vecí naučila a aj nejaké zaujímavosti dozvedela.

            Nina Paráčová, II.A

             

            Webinár zameraný na rečníctvo sa mi veľmi páčil a splnil moje očakávania. Bol spracovaný prehľadne v powerpoint prezentácii a jasne a zreteľne odprezentovaný. Naučil som sa napríklad, od akých oporných bodov sa mám na rečníckom prejave odraziť, alebo aj to, ako nadväzovať v ňom súvislosti. Hodnotím ho pozitívne.

            Juraj Kucka, II.A

             

            L. Štalmachová

        • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva
          • Svätoplukovo kráľovstvo ožíva

          •    Dňa 8. 4. 2021 sa na našej škole uskutočnilo vyhodnotenie XII. ročníka celoslovenskej súťaže pod názvom Svätoplukovo kráľovstvo ožíva, ktorej vyhlasovateľom je Filozofická fakulta UKF Nitra.

               Súťaž sa skladala z troch častí:     a) literárnej,     b) výtvarnej,     c) elektronickej.

               Do súťaže sa zapojilo 72 žiakov, z toho 40 žiakov spracovalo témy literárne, 23 žiakov spracovalo témy vo výtvarnej časti, 9 žiakov sa zhostilo tém v elektronickej podobe. Z týchto prác do celoslovenskej súťaže postupujú:

             

            1. M. Šintaj, 3.C – próza – Podoby hrdinstva v Svätoplukovom kráľovstve
            2. A. Matulová, 4.B – próza – Objavná výprava k misii solúnskych bratov
            3. A. Maliarová, 4.D – maľba – Objavná výprava k misii solúnskych bratov
            4. M. Pavelková, 3.C – logo k súťaži

             

            Víťazom srdečne blahoželáme!

             

            Mgr. H. Krajčovičová

        • KRAJSKÉ KOLO SOČ - 43. ročník
          • KRAJSKÉ KOLO SOČ - 43. ročník

          •    Do 43. ročníka krajského kola SOČ, ktoré sa konalo 31. 3. 2021 prostredníctvom videokonferencií postúpili z našej školy štyri práce:

             

            Odbor č. 01 – Problematika voľného času

            4. miesto:  Miriama Škulcová, III.B – „Háčkovanie – výroba háčkovaných hračiek“

             

            Odbor č. 02 – Matematika, fyzika

            4. miesto:  Paulína Počinková, Marína Glasnáková, II.B - „Akustika a izolácia zvuku“

             

            Odbor č. 14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            1. miesto: Ivana Hnátová, III.B - „Escape room – ako moderne a efektívne vzdelávať nielen na hodinách literatúry“ - postup do celoštátneho kola!!!

             

            Odbor č.   16 – Teória kultúry, umenie, umelecká a odevná tvorba

            2. miesto: Dominika Šošková, III.B  - „Práca s hlasom v hereckej profesii – tvorba audio rozprávky“ - postup do celoštátneho kola!!!

             

            Všetkým dievčatám srdečne blahoželáme k peknému umiestneniu a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.  Ivanke a Dominike držíme palce v celoštátnom kole, ktoré sa uskutoční v dňoch 27. – 30. apríla 2021.

             

            V Žiline, 6. apríla 2021

            Mgr. Andrea Fučíková, koordinátor SOČ

        • MATEMATICKÝ B – DEŇ 2020
          • MATEMATICKÝ B – DEŇ 2020

          •    Dňa 4. februára 2021 sa uskutočnila tímová súťaž, kde žiaci riešili niekoľko hodín zaujímavé matematické úlohy. V tomto ročníku súťaže to bolo náročnejšie, keďže súťaž prebiehala počas dištančného vyučovania.

               Súťaže sa zúčastnilo 32 tímov z deviatich gymnázií z miest: Banská Bystrica, Košice, Levice, Michalovce, Nitra a Žilina. V tímoch spolu súťažilo 127 žiačok a žiakov.

               Naše gymnázium zastupovali tímy z 1.A a 2.B triedy. Je potešujúce, že tím 1.A triedy v zložení J. Hvorečný, N. Kwon, J. Lamoš a P. Vallo sa umiestnil na peknom 9. mieste.

             

            Srdečne blahoželáme!

            Za PK matematiky Mgr. T. Hiková

        • Krajské kolo olympiády z Geografie
          • Krajské kolo olympiády z Geografie

          •    Dňa 26. 3. 2021 sa uskutočnilo krajské kolo Geografickej olympiády. Test prebiehal od 14:00 do 16:00 hodiny. V teste bolo 35 súťažných otázok, z ktorých bolo 20 na výber správnej odpovede z možností a 15 otázok bolo otvorených. Úspešným riešiteľom je žiak, ktorému sa podarilo získať minimálne 25 bodov.

             

            Podľa výsledkovej listiny, krajského kola sa zúčastnili:

                 Adam Ferianec II.A

                 Lívia Hybrantová II.A

                 Terezka Mačeková II.A

                 Lucia Krišťaková III.A – úspešná riešiteľka

                 Sarah Mária Ďuranová III.A

                 Kristián Grečnár III.A

                 Rebeka Barbuľáková III.B

                 Sebastián Kupka III.B

                 Eva Červencová IV.B  – úspešná riešiteľka (33. miesto v kraji), najúspešnejšia za našu školu

             

               Podľa žiakov, test bol zaujímavý a celkom náročný. Veríme, že účasť na krajskom kole bola pre nich výbornou skúsenosťou a v budúcom roku sa odvážia viacerí.

               Žiakom veľmi pekne ďakujeme sa vzornú reprzentáciu našej školy.

            Mgr. Ema Rančáková

        • Súťaž s Petrou Vlhovou pre učiteľov, rodičov a priateľov školy
          • Súťaž s Petrou Vlhovou pre učiteľov, rodičov a priateľov školy

          •    Milí kolegovia, rodičia a priatelia školy.

               V minulom týždni sme pre našich študentov v rámci telesnej a športovej výchovy pripravili Kahoot! kvíz o Petre Vlhovej. Kvíz bol realizovaný na oslavu zisku veľkého krištáľového glóbusu a veľkého úspechu našej lyžiarky. Najlepší z našich študentov získali odmenu v podobe kľúčenky SP Jasná 2021.

               V rámci budovania školskej komunity a veľkého záujmu zo strany žiakov, sme sa rozhodli sprístupniť túto možnosť aj Vám. Zahrajte si krátky kvíz aj Vy a zistite, či sa Vám podarí nahrať toľko bodov, ako našim najlepším študentom. Najlepší výsledok dosiahla študentka 3.C triedy, ktorá nahrala 14 973 bodov. Podarí sa Vám ju prekonať? Kvíz si môžete zahrať do stredy 31. 3. 2021 (23:00).

               Zároveň sa aj Vy môžete zapojiť do losovania o tri kľúčenky SP Jasná 2021. Pošlite mi snímku obrazovky s vašim skóre ako správu cez EDUPAGE (aby sme vedeli celé meno- do kvízu sa ale môžete prihlásiť akoukoľvek prezývkou- nickname) a automaticky Vás zaradíme do žrebovania, ktoré sa uskutoční v stredu 7. 4. 2021.

             

               Kvíz si môžete zahrať na odkaze http://bit.ly/PetranaGYMZE alebo (pokiaľ máte aplikáciu Kahoot! v telefóne) zadaním GAMEPIN: 06988094

             

            Držíme palce!

             

            Mgr. Zuzana Bebčáková, PhD.

            Zdroj obrázku: Profimedia

          • OZNAM

          • Riaditeľstvo školy oznamuje, že dňa 1. 4. 2021 nebudú v škole v zmysle čerpania dovolenky stanovené žiadne úradné hodiny.

            V Žiline dňa 29. 3. 2021

            Bc. Ing. Jarmila Turoňová, v. r.

            riaditeľka školy

        • Gymza - Festival umenia
          • Gymza - Festival umenia

          • Festival umenia na Gymze vznikol v rámci programu Show your talent ako priestor na prezentáciu umeleckých aktivít žiakov našej školy. Tento ročník je pilotný a autori tohto projektu dúfajú, že sa stane tradíciou. Vybrané diela sú súčasťou online galérie. Zároveň budú žiaci počas hodín Umenia a kultúry hlasovať za diela, ktoré budú vystavené v priestoroch školy. Súčasťou realizácie projektu bola tiež renovácia gymza klavíru a vytvorenie gymza galérie, kde bude možnosť prezentácie umeleckých diel našich žiakov, ale aj iných projektov.

             

            Online galéria:

            Obrazy

            Fotografie: Život počas pandémie

            Krátke filmy: Odpad (výber filmov vznikol v rámci projektu Zelená škola)

            Ružová zaslepenosť (odkaz na YouTube)

            Odpad (odkaz na YouTube)

            Nerozložiteľný (odkaz na YouTube)

            Smeti 11 (odkaz na YouTube)

            Paradox doby (odkaz na YouTube)

            Los Tupelos (odkaz na YouTube)

             

            Naše poďakovanie patrí Sytevu, OZ Team, Žilinskému samosprávnemu kraju, Rozvojovej agentúre (Žilinského samosprávneho kraja), Smolka.sk, Servispianu Jaroslav Koňuch, rodine Jedličákovej, rodine Mačekovej, Michalovi Šlosárovi, nášmu milovanému gymnáziu, pánovi školníkovi a všetkým, ktorí prispeli k zrealizovaniu projektu. 

             

            Tvorivá skupina J2TO

        • 55. ročník Biologickej olympiády
          • 55. ročník Biologickej olympiády

          •    V termínoch 10. a 11. 3. 2021 sa uskutočnili centrálne online krajské kolá Biologickej olympiády kategórií A a B, teoreticko-praktická časť. Odsúťažilo v nich spolu 214 súťažiacich zo stredných škôl z celého Slovenska. Nás môže tešiť, že medzi súťažiacimi mali zastúpenie aj študenti našej školy.

               V kategórii A sa stali úspešnými riešiteľmi súťažiaci, ktorí získali minimálne 30 bodov a v kat. B minimálne 27 bodov. Našej Julkej Caránkovej z II.B triedy k tomu chýbal len jediný bod a v krajskom kole obsadila 7. miesto. V kategórii A nás reprezentoval Vincent Alexander Bőhme zo IV.A triedy, ktorý obsadil 13. miesto.

               Postup do krajského kola si vybojovali naši žiaci na školskom kole BIO, ktoré sa uskutočnilo tiež online formou 1. marca 2021.

             

            Víťazi školského kola – kategória A

            1. miesto - Vincent Alexander Bőhme, IV.A
            2. miesto - Matúš Kurjak, III.A
            3. miesto - Jakub Sedúch, IV.C

             

            Víťazi školského kola – kategória B

            1. miesto - Júlia Caránková, II.B
            2. miesto - Marína Glasnáková, II.B
            3. miesto - Aneta Kameniarová, II.B 

​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

 

kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk