• Novinky

        • Bibliotéka 2022
          • Bibliotéka 2022

          •    K dlhým sychravým jesenným večerom okrem teplého čaju patrí zaiste i dobrá kniha. Preto sme  11. 11. 2022  žiakom tretieho ročníka účasťou na medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka 2022 v Bratislave sprostredkovali kontakt nielen s výbornými knihami, vydavateľmi, ale aj s viacerými aktívne tvoriacimi autormi a inak kultúrne činnými osobnosťami zo Slovenska aj zahraničia.

               Cieľom podujatia bolo predovšetkým podporiť čitateľskú motiváciu, zorientovanosť a gramotnosť žiakov. Piatkový program v bratislavskej Inchebe umožnil žiakom naživo stretnúť Gabiku Futovú, Miroslavu Varáčkovú, Luciu Saskovú, Michala Hvoreckého, Sybilu Mislovičovú, Rastislava Puchalu či ukrajinské reportérky.  

               Zaujímavosťou sprievodného programu bol pre mnohých žiakov krst knihy z vydavateľstva RTVS venovanej najsladšej šou Pečie celé Slovensko. Knihu plnú voňavých receptov na sladké aj slané dobroty z prvej série divácky obľúbenej šou slávnostne pokrstil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a víťaz 1. série Pečie celé Slovensko Miroslav „Miňo“ Macuľa. Moderátorka Petra Bernasovská na pódiu privítala aj finalistov z 1. série šou a moderátora Milana „Juniora“ Zimnýkovala. Po oficiálnom krste si žiaci mohli nechať knihu podpísať od svojich obľúbených pekárov počas autogramiády, prípadne sa s nimi odfotiť.

               Okrem knižného veľtrhu mali žiaci v Inchebe možnosť prezrieť si aj výstavu rozmanitých minerálov a výrobkov z nich. Exkurziu určite spríjemnilo slnečné počasie, ktoré niektorí žiaci využili na krátku prechádzku či relax v Sade Janka Kráľa. Veríme, že si žiaci okrem zakúpených kníh z výstaviska odnášajú aj pekné zážitky a čitateľské inšpirácie. Podujatie organizačne zastrešovali Mgr. Katarína Červencová, Mgr. Stanislav Ďurek, Mgr. Helena Krajčovičová a Mgr. Zuzana Labancová.

        • Chladné počasie, prívetiví ľudia – mobilita Erasmus+ vo Švédsku je za nami
          • Chladné počasie, prívetiví ľudia – mobilita Erasmus+ vo Švédsku je za nami

          •    V dňoch od 17. 10. – 22. 10. 2022 sa uskutočnila ďalšia medzinárodná mobilita Erasmus+ European Students for Sustainability – Európski študenti za udržateľnosť. Tentokrát v chladnom severnom Švédsku – konkrétne v meste Piteå. Náš sedemčlenný tím tvorili tri učiteľky (P. Bajcsiová, A. Bartošová, K. Červencová) a štyri študentky (B. Garguláková, L. Huríková, K. Kitašová, V. Kubove). Zo Žiliny sme vyrazili v skorých ranných hodinách, nakoľko nás čakal najskôr let z Viedne do Štokholmu a následne zo Štokholmu na letisko Luleå. A hoci cesta bola náročná, nasledujúce dni nám všetko vynahradili.

               Počas prvého spoločného stretnutia sme si v aule strednej školy „Strӧmbackaskolan“ vypočuli zaujímavé prezentácie zo strany všetkých zapojených škôl. Gréci, Slováci, Španieli, Švédi, Taliani – vybraní študenti postupne predstavili svoju krajinu, školu a tiež otázku udržateľnosti životného prostredia, ktorú sa snažia napĺňať v ich každodennom školskom prostredí. K environmentálnej problematike sa vo svojom úvodnom príspevku vyjadril tiež pán Gӧran Dahlén, hlavný koordinátor projektu.

               Nasledujúce tri dni pracovali študenti v zmiešaných skupinách. Ich úlohou bolo osloviť vybrané firmy, inštitúcie, ale aj bežných ľudí, a zmapovať ich prístup k udržateľnosti životného prostredia. Vyvrcholením ich trojdňového úsilia boli prezentácie, v ktorých predstavili výsledky svojej práce.

               Okrem pracovných záležitostí nás cesta do Švédska obohatila aj o množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Či už išlo o strastiplné hľadanie polárnej žiary, pochutnávanie si na miestnych špecialitách (rybie pokrmy, sobie mäso, či vynikajúci cloudberry džem), alebo spoznávanie špecifickej severskej architektúry. Veľkým zážitkom bola pre nás tiež návšteva veternej elektrárne či nezabudnuteľný výlet za mohutnými švédskymi vodopádmi Storforsen.

               Aj keď je Švédsko známe svojím drsným podnebím, chlad a zimu zaháňali na každom kroku milí a ústretoví ľudia. Ľudia vnímaví k svojmu okoliu a prírode. Aj preto si budeme Piteå pamätať ako jedno z miest, kde sa o téme udržateľnosti životného prostredia hovorí nielen na škole, ale je to téma, ktorou žije celá miestna komunita.

               Na záver sa chceme poďakovať koordinátorkám projektu – P. Bajcsiovej a Z. Bebčákovej, ako aj vedeniu školy, že nám umožnili sa tejto cesty zúčastniť. V neposlednom rade ďakujeme aj našim štyrom zúčastneným študentkám – za to, že úspešne reprezentovali našu školu na tomto medzinárodnom podujatí.

            K. Červencová

             

            Erasmus+ z pohľadu našich študentiek

             

            Barbora Garguláková, III. A

               Výmenný pobyt v rámci Erasmus+ projektu vo Švédsku bol jeden z pobytov, na ktoré budem vždy rada spomínať. Mestečko Piteå bolo síce malé, no napriek tomu som pri jeho návšteve mala možnosť spoznať zvyky a spôsob života švédskej spoločnosti. Počas týždňa sme navštívili aj prírodnú rezerváciu Storforsen neďaleko Pitei, kde sme si prezreli vodopád a okolitú prírodu. Okrem zábavy sme obohacovali aj naše vzdelanie o nové poznatky v oblasti udržateľnosti, ktorá bola hlavnou témou tohto projektu. Pracujúc v skupinách, našou úlohu bolo spraviť rozhovor s rôznymi firmami či organizáciami a diskutovať s nimi o ich prístupe k životnému prostrediu. Tieto informácie sme na záver týždňa aj úspešne odprezentovali. Okrem získania nových priateľstiev a poznatkov som mala možnosť vďaka Erasmus+ projektu zistiť, že nezáleží na tom, z ktorej krajiny ľudia pochádzajú, vždy sa nájde niečo, čo majú spoločné.

             

            Lucia Huríková, III.B

               Erasmus bola skvelá skúsenosť. Vďaka nemu som mohla spoznať nových ľudí a ich kultúru, taktiež aj mojich učiteľov a spolužiakov. Priniesol mi veľa po jazykovej stránke, veľa zážitkov a skúseností. Nadobudla som nový pohľad o udržateľnosti životného prostredia a mohla sa dozvedieť niečo nové o ekologických opatreniach v zahraničí. Za túto príležitosť som nesmierne vďačná a Erasmus odporúčam každému, kto sa zaujíma o cestovanie, spoznávanie ľudí zo zahraničia, ako aj o udržateľnosť našej planéty.

             

            Karin Kitašová, IV.A

               V dňoch od 17. do 22. 10. som vďaka projektu Erasmus+ European Students for Sustainability, ktorého súčasťou je aj naša škola, vycestovala do Švédska. Naša partnerská škola sa tam nachádza v malom meste Piteå. Za tých pár dní, čo som tu strávila, som mala príležitosť spoznať veľa nových ľudí a porovnať ich odlišné kultúry. Švédi si pre nás pripravili rôzne aktivity; mala som možnosť stretnúť sa s primátorkou mesta a urobiť s ňou interview na tému týkajúcu sa projektu. Videli sme kúsok nedotknutej prírody v chránenej rezervácii pri vodopáde Storforsen. Hoci moja túžba po videní polárnej žiary ostala nenaplnená, považujem tento výmenný pobyt za úžasný zážitok; veď kedy inokedy by sa mi podarilo ochutnať sobie mäso...
             

            Viktória Kubove, IV.A

               V dňoch od 17. 10. – 22. 10. 2022 som sa vďaka Erasmus+ projektu mohla zúčastniť úžasného výletu v malom švédskom meste Piteå. Bol to nezabudnuteľný zážitok, počnúc cestou z Viedne až po cestu naspäť do Žiliny, kde sme sa zároveň, či už učitelia alebo študenti, veľmi zblížili. Vo Švédsku ma mal na starosti 19-ročný chlapec menom Artem. V porovnaní so mnou bol trošku introvertný, ale rozhodne som sa nenudila. Z týchto piatich dní mám veľa nezabudnuteľných zážitkov. Či už išlo o aktivity spojené s témou udržateľnosti, ale aj bowling (prehrala som), túžba vidieť polárnu žiaru, prechádzky mestom, a tiež objavovanie zaujímavých zákutí. Rodina, v ktorej som bola ubytovaná, bola naozaj veľmi milá a pohostinná. Tiež som mala možnosť ochutnať sobie mäso, losa, a “Pitepalt”. Som veľmi šťastná, že som mohla stretnúť úžasných ľudí a už teraz sa teším na ich návštevu u nás.

             

            Cold weather, warm people – the Erasmus+ mobility in Sweden is accomplished

             

               Starting from October 17th to October 22nd 2022, a planned international mobility of Erasmus+ European Students for Sustainability project took place in Piteå, a small town in cold northern Sweden. Our team consisted of three teachers (P. Bajcsiová, A. Bartošová, K. Červencová) and four students (B. Garguláková, L. Huríková, K. Kitašová, V. Kubove). We set off from Žilina early in the morning, because we had two challenging flights ahead of us. At first, from Vienna to Stockholm, and then from Stockholm to Luleå. The following days were fantastic, they made up for the long exhausting journey.

               During our first mutual meeting in the lecture hall of “Strӧmbackaskolan,” we had an opportunity to follow interesting presentations of all participating schools. The Greeks, the Slovaks, the Spanish, the Swedish, the Italians – one by one presented their country, their school as well as the issue of sustainability in their everyday school life. The topic of sustainability was also mentioned in the opening speech of the main project coordinator, Mr. Gӧran Dahlén.

               For the next three days the students were working in mixed groups. Their task was to interview selected companies, institutions as well as ordinary people and focused on their attitude towards the issue of sustainability. Finally, they presented the results of their work using the presentation method.

               Besides the work and project matters, we enriched ourselves with new adventures such as the neverending searching for aurora, enjoying local specialities (fish dishes, reindeer meat, delicious cloudberry jam) or learning about the specific northern architecture. There were also other great experiences we went through, e. g. a visit of the wind power station, as well as the trip to one of the most powerful and biggest Swedish waterfalls – Storforsen.

               Although Sweden is well-known for its harsh climate, this cold was perfectly balanced by warm and kind people. The people who are attentive to their surroundings and nature. All of us will remember Piteå as a place where the issue of sustainability is not just spoken about in schools, but the environmental topic is implemented in everyday life of the local community.

               Finally, we would like to express our gratitude to the main coordinators of the Erasmus+ Project – namely, to Ms. P. Bajcsiová and Ms. Z. Bebčáková, as well as to our school management for the possibility to take part in it. At last, but not least, we would like to show appreciation to our students for highly professional representation of our school and country at the international meeting.

            K. Červencová

             

            Erasmus+ from our students' point of view

             

            Barbora Garguláková, III.A

               The exchange trip in Sweden within Erasmus+ program was one of the trips I'd always like to remember. The city of Piteå was little bit small, however, while its visit, I had a chance to learn about habits and way of living of Sweden society. During the week we also visited the nature reservation Storforsen, not far from Piteå, where we took a look at the waterfall and surrounding nature. Apart from entertainment, we also enriched our knowledge with new information in sustainability, which was the main topic of this whole project. Working in groups, our job was to interview various companies and organisations and talk about their way of treating the environment. These pieces of information were successfully presented by us at the end of the week. Besides gaining new friendships and knowledge, thanks to Erasmus+ project I had the chance to find out, that it doesn't matter which country people come from, there's always something, what they have in common.

             

            Lucia Huríková, III.B

               Erasmus+ was a great experience. Thanks to it I could get to know new people and their culture, also my teachers and classmates. It gave me a lot in items of language skills, a lot of memories and experiences. I got a new point of view on sustainability and I could learn more about ecological actions abroad. I am really grateful for this experience and I recommend Erasmus to everybody who is interested in travelling, meeting new people from other countries, and who is interested in topic of sustainability.

             

            Karin Kitašová, IV.A

               From 17th to 22nd October I went to Sweden thanks to the Erasmus+ European Students for Sustainability project, of which our school is a part. Our partner school is located in the small town of Piteå. A few days I spent there, I had the opportunity to meet many new people and compare their different cultures. The Swedish prepared various activities for us; I had the opportunity to meet the mayor of the town and interview her on a topic related to the project. We saw a piece of the untouched nature in a protected reserve at Storforsen waterfall. Although my desire to see the Northern Lights remained unfulfilled, I found this exchange to be an amazing experience; After all, when else would I have been able to taste reindeer meat...

             

            Viktória Kubove, IV.A

               From 17. 10. 2022 to 21. 10. 2022, thanks to the Erasmus project, I took part in an amazing trip to a small town in Sweden, Piteå. From the journey to Vienna to the journey home to Žilina, it was an unforgettable experience that brought all of us, teachers and students, who participated, very close. My host was a boy, 19-year-old Artem. He was a bit more introverted and quieter compared to me, but I was never bored. I have unforgettable memories from these five days. Whether it was bowling, which I lost, but it was still fun, fulfilling my dream of seeing the northern lights and walking around the city every day and exploring interesting places in Piteå. The family I lived with was always very hospitable and they treated me very kindly. I also tasted very good food, moose and reindeer meat and Pitepalt. In conclusion, I am very happy that I met amazing people and I am looking forward to hosting one of them.

        • Týždeň v znamení prednášok pre žiakov 4. ročníka
          • Týždeň v znamení prednášok pre žiakov 4. ročníka

          •    V dňoch 10. 10. 2022 – 14. 10. 2022 mali žiaci 4. ročníka možnosť zúčastniť sa zaujímavých prednášok.

               Dňa 10. 10. 2022 sa konala prvá v poradí - prednáška agentúry InterStudy, kde sa naši štvrtáci dozvedeli zaujímavé informácie o možnostiach štúdia v zahraničí – o jednotlivých krajinách, školách a ich programoch, o podmienkach prijatia, či financovaní štúdia. Samozrejme mali žiaci priestor aj na otázky.

               Žiaci chemického semináru dostali dňa 13. 10. 2022 milú návštevu. Absolventka GYMZY a aktuálna olomoucká medička Ivanka Hudezcková, k nám prišla priblížiť cestu gymnazistu na medicínu, samostatné štúdium na nej, strasti, ktorým sa nevyhne, no ale aj radosti a možnosti, ktoré jej táto neľahká cesta ponúka. Vďaka takejto menšej prednáške si naši žiaci zložili ružové okuliare a vedia si lepšie predstaviť prípravu na prijímacie skúšky. Ak by niekoho zaujímal život medika zaseknutého medzi tretím a štvrtým ročníkom, Ivanka má aj tematicky ladený Instagram: @medicka_z_hor.

               Poslednou v poradí bola dňa 14. 10. 2022 opäť prednáška o možnostiach štúdia v zahraničí, tentokrát prostredníctvom agentúry CambridgeStudy. Žiaci si mohli porovnať jednotlivé možnosti a dozvedieť sa okrem potrebných informácii aj dôvody, prečo sa oplatí študovať práve v zahraničí, na základe vlastných skúseností prednášajúceho.

               Verím, že zrealizované prednášky boli prínosné a naši tohtoroční maturanti si  odniesli domov veľké množstvo nových informácii.

               Ako hodnotí prednášky o štúdiu v zahraničí žiačka IV.A triedy?

               „Podľa môjho názoru boli obe prednášky  veľmi prínosné a rozšírili nám obzory o možnostiach štúdiu v zahraničí. Ak môžem hovoriť za seba, chcela by som študovať v zahraničí, takže ak nájdem nejaký dobrý program na vyhovujúcej škole, určite to vyskúšam.“

            Mgr. Andrea Fučíková

            Viktória Kubove, IV.A

            Júlia Caránková, IV.B

        • 45. ROČNÍK SOČ
          • 45. ROČNÍK SOČ

          • Milí študenti,

               opäť aj v tomto školskom roku sa môžete zapojiť do ďalšieho, v poradí už 45. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti.

               Stredoškolská odborná činnosť je prehliadkou tvorivého myslenia, odborných vedomostí, skúseností a talentu mládeže.

             

               Súťaž Strednej odbornej činnosti sa uskutočňuje formou súťažných prehliadok najlepších prác - riešení teoretických a praktických úloh z oblasti prírodných vied, techniky, zdravotníctva, spoločenských vied a iných.

               Súťažné odbory sa každoročne vyberajú a spresňujú v obsahovom a organizačnom usmernení Stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré vydáva odborný garant súťažných prehliadok, ústredná komisia Stredoškolskej odbornej činnosti. Súťažné prehliadky sa konajú v školských, krajských (ak je treba, tak aj v regionálnych kolách) a v celoštátnom kole. Organizujú sa  v školských objektoch.

             

            Riadenie súťaže

            Súťaže na jednotlivých úrovniach riadia odborné komisie.

            Účasť žiakov v súťaži Stredoškolskej odbornej činnosti je dobrovoľná.

            Na školskú súťažnú prehliadku sa jednotlivec alebo kolektív môže prihlásiť:

            a)  s riešením problému alebo úlohy, ktoré spracuje písomne v úradnom jazyku

            b)  s návrhom technického zariadenia, resp. s časťou funkčného modelu alebo

                 zariadenia a pod., ktoré vyhotoví aj s písomnou časťou práce

            c)  s návrhom učebnej pomôcky s didaktickým využitím, ktorý vyhotoví aj s

                 písomnou časťou. Návrh učebnej pomôcky by mal byť aj časťou príloh

             

               Účasť na súťažnej prehliadke je podmienená skorým odovzdaním písomnej práce, resp. návrhu zariadenia, termíny jednotlivých kôl budú zverejňované priebežne podľa pokynov okresnej komisie SOČ.

               Najlepšie práce z nižšieho kola súťažnej prehliadky postupujú do vyššieho kola súťažnej prehliadky na základe rozhodnutia odbornej hodnotiacej komisie podľa postupového kľúča.

               Prihlásenie do súťaže on-line:

               https://siov.sk/sutaze/stredoskolska-odborna-cinnost/, práce do On-line systému vkladať len vo formáte pdf).

               Metodiku práce nájdete na stránke našej školy v časti „Žiaci a učitelia“ – „SOČ“, prípadne na hore uvedenom linku.

             

            Vyhlásené súťažné odbory 45. ročníka súťaže SOČ  v školskom roku 2022/2023:

             

            01 – Problematika voľného času*

            02 – Matematika, fyzika, štatistika

            03 – Chémia, potravinárstvo

            04 – Biológia

            05 – Životné prostredie, geografia, geológia

            06 – Zdravotníctvo,  farmakológia

            07 – Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)

            08 – Cestovný ruch,  hotelierstvo, gastronómia

            09 – Strojárstvo, hutníctvo, doprava

            10 – Stavebníctvo , geodézia, kartografia, interiérový dizajn

            11 – Informatika

            12 – Elektronika, hardware, mechatronika

            13 – História, filozofia, právne vedy

            14 – Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            15 – Ekonomika a riadenie

            16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            17 – Pedagogika, psychológia, sociológia

             

            *Pozn.: Tematika prác musí mať charakter voľno časových aktivít s dôrazom na výchovné a cielené využívanie času, ak nemá, tak je potrebné ju zaradiť do iného odboru.

             

               Témy pre jednotlivé odbory v rámci predmetových komisií budú zverejnené priebežne na nástenke SOČ oproti učebniam Informatiky a na www. stránke školy. Podrobnejšie informácie k súťaži, ako aj k písaniu prác sú k dispozícii v prílohe ako aj u školského koordinátora SOČ(kabinet č.H02 – Mgr. Andrea Fučíková)

             

               Máš talent? Vieš aktívne riešiť problémy a problémové úlohy? Chceš si prehĺbiť svoje vedomosti, individuálne schopnosti a zručnosti? Si schopný aplikovať získané vedomosti v praxi? Chceš zmysluplne využiť svoj voľný čas?

               Tak sa zapoj tým, že si vyberieš  jednu z vyhlásených tém a vytvoríš prácu, ktorú dokážeš prezentovať a obhájiť pred odbornou komisiou a v prípade úspechu v školskom kole reprezentovať školu v ďalších kolách SOČ.

            Mgr. Andrea Fučíková

            koordinátor SOČ

        • Stretnutie Erasmus + Kos, Grécko
          • Stretnutie Erasmus + Kos, Grécko

          •    Presunúť sa na 6 dní z upršanej jesennej reality rodnej zeme na slnečný grécky ostrov? Idem hneď!

               Pomyslela som si v momente, ako ma školská koordinátorka programu Erasmus + Zuzka Bebčaková oslovila na spoluprácu. Pred odletom nás čakalo niekoľko výziev - naučiť sa pracovať a programovať Microbit, zmenežovať celú prípravu, pripraviť prezentáciu o našej škole a krajine.

               V nedeľu popoludní sme odleteli z viedenského letiska a komfortným priamym letom docestovali na ostrov Kos. Vonku zapadalo slnko, teplota okolo 26 stupňov. Na letisku nás už čakali grécki hostitelia.

               Program stretnutia bol dobre vybalansovaný. Workshopy v škole striedali výlety po ostrove.

               Navštívili sme Casa Romana, palác z rímskych čias, antickú nemocnicu Asklepeion, ktorú založil zakladateľ modernej medicíny, Hippokrates. Obrovský úspech mala návšteva ostrova Nissyros, maličkého sopečného ostrova, odkiaľ máme 1000 fotiek bielych domčekov s modrými strechami aj vizuálno-čuchový zážitok z krátera sopky.

               Učitelia aj žiaci absolvovali set prednášok na tému GDPR, phishing, kyberšikana, ktoré boli zaujímavé a interaktívne. Zároveň sme mali možnosť participovať na hrách a športoch, počas Dňa športov, ktorý organizovala grécka škola (užili sme si najmä lekcie tradičného tanca :) ) Jeden deň bol venovaný programovaniu zariadenia Microbit, je to spôsob ako sa študenti ľahko naučia programovať easy úlohy, a pokročilí používať JavaScript.

               Posledný pracovný deň nás domáci pozvali na pláž do dediny Mastrichiari a na slávnostný 7 chodový obed v nádhernej horskej dedinke Zia.

               Ďakujeme celému gréckemu tímu za krásne chvíle, hostiteľom za pohostinnosť a darčeky. A na záver už len: Vidíme sa v novembri na Slovensku!

            Mgr. Monika Gdovcová & Mgr. Martin Huňora.

               A čo hovoria na stretnutie na Kose študentky?

               Sme vďačné, že sme mali možnosť vycestovať a spoznať Grécko v celkom inom svetle. Takisto za možnosť precestovať celý ostrov, spoznať perfektných ľudí, či vyskúšať miestne špeciality. Aj napriek niektorým nedorozumeniam sme si pobyt užili v plnom nasadení. Čerešničkou na torte bol jednoznačne kebab s pánom učiteľom Huňorom.

            Soňa Bukovinská, 3.A

            Erika Galvánková, 3.A

            Radka Grauzľová, 3.A

            Viktória Srbová, 2.A

        • Európsky deň jazykov na našom gymnáziu
          • Európsky deň jazykov na našom gymnáziu

          •    „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Táto stará pravda sa v dnešnej dobe potvrdzuje stále viac a viac. Ovládanie aspoň dvoch cudzích jazykov by malo byť základnou schopnosťou všetkých euroobčanov, a to najmä vtedy, ak chcú študovať a pracovať v inej krajine .

               V týždni od 26. 09. 2022 si naši vyučujúci cudzích jazykov pripomenuli tradičný „Európsky deň jazykov“ realizáciou zaujímavých aktivít na svojich vyučovacích hodinách s cieľom poukázať na význam cudzích jazykov vo svete, a tak motivovať žiakov učiť sa cudzí jazyk.

               Európsky deň jazykov bol zároveň skvelou príležitosťou pre nášho nemeckého asistenta programu »kulturweit«. Erik Tellechea predstavil na hodine nemeckého jazyka aktuálne hudobné trendy nemeckej mládeže. Zaujala mimoriadne populárna nemecká speváčka DOMIZIANA a jej hit „Ohne Benzin“. Hudba a texty piesní sú na hodinách cudzích jazykov vďačnou témou vzbudzujúcou záujem o samotný jazyk a kultúru danej krajiny. Vo vyšších ročníkoch sme sa inšpirovali bohatou jazykovou ponukou na stránkach „Deutsche Welle“ a v časti „Deutsch im Fokus“ siahli po zaujímavom posluchovom texte z kategórie „Deutsch zum Mitnehmen“ a následných interaktívnych úlohách.

               Čo je to »kulturweit«? Ide o medzinárodnú dobrovoľnícku službu pre mladých ľudí vo veku od 18 do 26 rokov, ktorí sa takýmto spôsobom môžu angažovať po dobu 6 alebo 12 mesiacov v oblasti zahraničnej kultúrnej a vzdelávacej politiky. Je to projekt nemeckej komisie UNESCO v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí. Mladí asistenti sú vyslaní do nemeckých vzdelávacích a kultúrnych inštitúcií v zahraničí, ako aj do rozličných národných komisií UNESCO. Pedagogická výmenná služba (PDA) a Centrála pre zahraničné školstvo (ZfA) sú dvaja zo 6 partnerov programu »kulturweit«.

               Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov si žiaci prvých ročníkov francúzskeho jazyka zahrali hru Kahoot, v ktorej si zábavnou formou overili vedomosti a zároveň sa dozvedeli mnoho zaujímavostí z francúzštiny. Žiaci III.C sa na hodine ruštiny vybrali na virtuálnu návštevu najväčšieho ruského múzea „Ermitáž“ a tiež do Louvru v Paríži. Hľadali zaujímavosti a spoločné znaky oboch múzeí, a to všetko v ruskom jazyku.  Žiaci IV.C si pripravili zaujímavé informácie a slová z rôznych jazykov, napr. chorvátsky, nórsky, slovinský, maďarský, taliansky, grécky jazyk. Tieto výrazy následne prezentovali po rusky. 

            PhDr. Zuzana Zajacová, Mgr. Erika Čahojová

        • Festival ľudskosti
          • Festival ľudskosti

          •    Rada mládeže Žilinského kraja s organizačným tímom mladých ľudí vyzvala rôzne mládežnícke zoskupenia v Žilinskom kraji, aby sa zapojili do Festivalu ľudskosti mladých ľudí. Naše gymnázium nebolo výnimkou a ihneď sa zapojilo do tohto projektu. (28. 9. – 30. 8.)

               Prostredníctvom aktivít sme sa rozhodli podporiť motto festivalu: ”Ideme robiť svet krajším a ľudskejším!“ Darovaním  červených a bielych ruží, žiacky parlament rozjasnil všedný deň našich učiteľov vyčaril úsmev na ich tvárach. Do čarovnej krabičky študenti vložili napísané milé odkazy pre svojich rovesníkov a tie im boli následne doručené. V tajomných skrýšach školy sa ukryli sladké dobroty, ktoré boli energetickou podporou pre mozgové bunky našich žiakov

        • Slávnostné vyhodnotenie Ceny Absynt a úspešná GYMZA
          • Slávnostné vyhodnotenie Ceny Absynt a úspešná GYMZA

          •    Dňa 23. 09. 2022 sme sa ako zapojená škola zúčastnili slávnostného vyhodnotenia literárnej súťaže „Cena Absynt – škola reportáže“.

               Slávnostné ukončenie v poradí už 5. ročníka sa konalo v priestoroch Novej synagógy v rámci Žilinského literárneho festivalu a okrem súťažiacich sa ho zúčastnili aj ďalší milovníci literatúry. Okrem vyhodnotenia jednotlivých súťažných kategórií (Recenzia, Reportáž, Rečníctvo) si diváci tiež vypočuli zaujímavé rozhovory s novinármi, porotcami a dozvedeli sa tiež výsledky hlasovania o najobľúbenejšiu tohtoročnú reportážnu knihu.

               Pre našu školu to však nebol hocijaký deň. Z podujatia sme si totiž odniesli hneď niekoľko ocenení – či už v podobe 3. miesta pre Júliu Caránkovú (IV. B) v kategórii Recenzia alebo čestného uznania pre Patrika Šošku (III. A).

               Najväčší úspech dosiahol náš žiak Samuel Michel (III. C), ktorý sa so svojím rečníckym prejavom prebojoval do užšieho kola spolu s ďalšími šiestimi rečníkmi a v priestoroch Novej synagógy sme si mohli vypočuť jeho prejav aj naživo. Nakoniec si odniesol úžasné 1. miesto a obrovský potlesk publika.

               Veríme, že táto súťaž si nájde pokračovateľov aj v nasledujúcich ročníkoch a že záujem našich žiakov o čítanie a tvorbu vlastných textov neochabne ani v budúcnosti.

               Ešte raz ďakujeme a všetkým oceneným srdečne blahoželáme.

            K. Červencová

        • Učebňa pod holým nebom
          • Učebňa pod holým nebom

          •    Projekt s názvom "Učebňa pod holým nebom" prebiehal na Gymnáziu Hlinská 29 v Žiline od apríla do septembra 2022. Jeho hlavným cieľom bolo zrevitalizovať málo využívaný priestor školského átria a formovať vzťah mladých ľudí k prírode a životnému prostrediu. Prostredníctvom novovysadených rastlín, bylín a stromov vznikla komunitná záhrada a náučný chodník, ktoré budú slúžiť ako edukačný i relaxačný priestor v exteriéry školy. Do realizácie projektu sme zapojili žiakov a učiteľov gymnázia  ako i žiakov okolitých základných škôl. Na splnenie zadefinovaných cieľov sme využili činnosti, ktoré súviseli s výchovno-vzdelávacím procesom (tvorba popisných tabuliek s názvom rastlín, kríkov a stromov) ako aj s úpravou vonkajších priestorov (átria).

               Zadefinované úlohy sme riešili s finančnou podporou Nadácie KIA Slovakia v rámci programu Dobrovoľníctvo 2022 – Zelené komunity ako aj s podporou SRRZ RZ pri Gymnáziu Hlinská 29 v Žiline. Získané finančné prostriedky sme použili na nákup dreveného altánku, bylín, stromov a vyvýšených záhonov do školského átria.

             

            Kitašová K.

        • Erasmus+ GYMZA teambulding
          • Erasmus+ GYMZA teambulding

          •    Naše úspešné projekty Erasmus+ European Students for Sustainability (Európsky študenti za trvalú udržateľnosť) a Digital Competence and eSafety (Digitálne kompetencie a bezpečnosť na internete) spojili svoje sily a v dňoch 16.-17.9.2022 sa sústredili na prípravu blížiacich sa projektových týždňov na Slovensku. Študenti zapojení do oboch projektov sa počas teambuldingu zamerali nielen na vzájomné spoznávanie sa, ale aj na prípravu zaujímavých aktivít pre našich zahraničných hostí. Spoločná práca pod facilitátorskym dohľadom koordinátoriek priniesla svoje ovocie a študenti vytvorili a odskúšali množstvo zaujímavých nápadov. Teambuildingu v Strečne sa zúčastnilo 27 členov Gymza Erasmus+ tímu a okrem pracovného nasadenia si odniesli aj spoločné zážitky z výletu či kooperatívnych aktivít. 

             

            Svoje pocity z aktivity opísala aj Martina Chládeková z 2.A:

               “Za mňa bol teambuilding veľmi prospešný, hlavne preto, lebo som bližšie spoznala svojich spoluúčastníkov. Síce niekedy som sa cítila, že už som príliš dlho za počítačom, ale nálada v kolektíve mi dávala energiu dokončiť úlohy. Som veľmi spokojná s našimi nápadmi a dúfam, že sa budú aktivity páčiť aj našim budúcim zahraničným hosťom. Taktiež ma potešila aj zaslúžená prechádzka k pamätníku na konci prvého dňa. Som si istá, že pani učiteľky boli a aj stále sú spokojné s našou prácou,  tak ako my. Teším sa na ďalšie spoločné zážitky s našim Erasmus+ tímom a verím, že budeme rovnako úspešní ako na tomto teambuildingu. “

             

               Anglickú verziu spätnej väzby od Maťky si môžete, spolu s ďalšími informáciami o jednom z projektov, prečítať na stránke https://dces-erasmus.eu/erasmus-slovak-students-teambuilding/

             

            Zuzana Bebčáková a Patrícia Bajcsiová, koordinátorky projektu

        • LESK A BIEDA V ZÁVISLOSTI
          • LESK A BIEDA V ZÁVISLOSTI

          •    V spolupráci s Krajským kultúrnym strediskom v Žiline sa na Gymnáziu Hlinská 29, v Žiline uskutočnila 19. septembra 2022 prednáška o vplyve látkových závislostí na človeka, dôležitosti prevencie a informovanosti o ochrane duševného zdravia.

               Prednášku viedol pán AIi Káli – zakladateľ A-klubu v Tornali, ktorý súčasne prevádzkuje linku pomoci pre tých, ktorí chcú skoncovať s alkoholom.

               Študentov upútali autentické príbehy hostí, pochopili význam a zmysel prevencie v tejto oblasti.

            Mgr. H. Krajčovičová

          • POZVÁNKA PRE RODIČOV ŽIAKOV GYMNÁZIA NA HLINSKEJ 29 V ŽILINE

          •    Vážení rodičia,

             

               pozývame Vás v mene výboru Rodičovského združenia pri Gymnáziu na Hlinskej 29 v Žiline a v mene vedenia školy na schôdze rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia dňa 20. septembra 2022 (utorok) v priestoroch školy.

               Začiatok triednych schôdzí RZ pre I. ročník je o 16.45 hod. a pre II. – IV. ročník je o 17.15 hod.

                 

               Tešíme sa na stretnutie.

            výbor Rodičovského združenia
            riaditeľka školy

        • Letný kemp 2022 na Gymze
          • Letný kemp 2022 na Gymze

          •    Od utorka 30. 8. 2022  sme opäť spustili Letný kemp na Gymnáziu Hlinská 29 v Žiline. Zameraný bol na rozvoj čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti našich gymnazistov, ale i na spoznávanie nových spolužiakov a učiteľov školy. Okrem času stráveného v priestoroch budovy gymnázia nám počasie dovolilo vyjsť i do átria, zahrať sa zábavné hry ako aj bádať  a riešiť rôzne úlohy. Nezabudli sme ani na prírodu  a prostredie okolo nás, ktoré sme vyčistili, postavili sme búdky pre vtáky, zrenovovali lavičky, vysadili bylinkové záhony a vrátili sme sa v čase s pánom Jozefom pri odhaľovaní krásy slovenského folklóru a rezbárskeho umenia. Ani sme sa nenazdali a bol piatok 2. 9. 2022, ktorý sme ukončili slávnostným odovzdávaním certifikátov.

               Aj tohtoročný kemp sa niesol v úžasnej atmosfére a za to vďačíme všetkým šikovným účastníkov, našim skvelým prefektom ako aj učiteľom, ktorí  boli jeho súčasťou.

        • Začiatok nového školského roka 2022/2023 na GYMZE
          • Začiatok nového školského roka 2022/2023 na GYMZE

          • Všetkých nás potešilo, že sme  mohli začiatok školského roka 2022/2023 prežiť spoločne v priestoroch našej GYMZY. Po dvoch „neštandardných“ rokoch veríme, že tento bude prebiehať pokojne so všetkým, čo k stredoškolskému životu patrí.

            Prajeme úspešný nový školský rok 😊

        • Adaptačný týždeň 2022
          • Adaptačný týždeň 2022

          •    Žiaci prvého ročníka nášho gymnázia absolvovali v dňoch 5. 9. až 8. 9. 2022 adaptačný týždeň. Prvákom spríjemňovali tieto dni prefekti, ktorí im pripravili zaujímavý program. Novi prváci sa pomocou rôznych aktivít zoznámili so svojimi spolužiakmi, staršími žiakmi ale aj s prostredím budovy školy. Cieľom prefektov bolo, aby si prváci utužili kolektív a aby si zvykli na nove prostredie. Zúčastnili sa aj pobytu v parku, ktorým sme adaptačný týždeň zakončili. Dúfame, že týmto absolvovaním tohto programu úspešne vkročia do nového školského roka 2022/2023.

               Adaptačný týždeň sa organizoval po dobu štyroch dní, za ktoré prefekti oboznámili prvákov so životom na škole, rozprávali sa o tom, čoho sa netreba obávať a čo môžu žiaci očakávať. Žiaci si poobzerali aj naše priestory školy v rýchlej prehliadke celej budovy. Zároveň sa žiakom predstavovali tohtoročné kluby a krúžky. Prváci absolvovali aj program „efektívne učenie“, ktorý sa zameriava na uplatňovanie zmysluplného učenia a maximalizácia schopností sa efektívne učiť. Žiaci trávili aj veľa času s ich triednymi učiteľmi a pomimo toho absolvovali s prefektami rôzne aktivity a hry. Posledný deň navštívili aj park, kedy nám počasie skutočne poprialo. Žiaci mali za úlohu v parku prejsť 8 stanovísk s aktivitami, ktoré si pre nich pripravili prefekti. Po splnení všetkých stanovísk ich čakala sladká odmena.

             

               „Mňa to osobne bavilo tiež – spoznal som prvákov, upevnil si vzťahy s ostatnými prefektami a veľmi veľa sa nasmial.“

               „Zo začiatku bolo ťažké sa s prvákmi rozprávať, lebo boli veľmi tichý, ale neskôr boli príjemní a bolo skvelé ich spoznať.“

               „Je zaujímavá skúsenosť povedať 30 žiakom, aby sa postavili a oni vás počúvajú a naozaj sa postavia. Potom im poviete, aby spravili kruh a oni ho spravia. Naozaj výnimočná skúsenosť mať možnosť s nimi pracovať a absolvovať rôzne aktivity.“

               „Najviac sa mi na adaptačnom týždni páčilo sledovať, ako sa medzi žiakmi robia skupinky a postupne sa medzi sebou spoznávajú viac a viac.“

               „Je skvelé byť inšpiráciou a poskytovať prvákom obraz o tom, čo všetko sa na strednej škole dá robiť. Niekedy je to až boj o vplyv, nakoľko každý klub a krúžok si chce získať žiakov, ale najmä to je široký výber záujmov.“

               „Teším sa, keď sa prváci stanú pravými Gymzákmi. Neviem sa dočkať na moment, kedy sa s nimi stretnem na imatrikuláciách.“

            Prefekti

             

               „Moja najväčšia vďaka patrí všetkým prefektom z druhého ročníka. Prefekti si naozaj dali záležať, aby priniesli žiakom ten najlepší začiatkoškolský zážitok. Skvelým zábavným duchom nenakazili len prvákov, ale aj mňa, za čo som im veľmi vďačný. Veľká vďaka patrí aj triednym učiteľom prváckych tried za ich príjemný a humorný prístup, ktorý si boli schopný udržať i napriek všetkým povinnostiam z triednictva a adaptačného týždňa. Vďaka aj pani riaditeľke za veľkú výpomoc pri každej potrebe a za možnosť adaptačný týždeň organizovať. Teší nás, že môžeme pre žiakov vytvárať príjemný priestor na adaptovanie sa novému kolektívu a prostrediu.“

            Organizátor prefektov Patrik Šoška

             

               V najbližších dňoch sa dozvieme aj ako na to reagujú prváci v krátkych dotazníkoch, ale veríme, že ich tento program naozaj potešil a veríme, že im pomohol úspešne vkročiť do nového školského roka 2022/2023.

        • Získali sme BRONZ!
          • Získali sme BRONZ!

          •    V rámci programu Erasmus+ Digital Competence eSafety sa nám na našej škole podarilo získať bronzovú značku z bezpečnosti na internete. Akreditačný systém eSafety umožňuje používateľom posúdiť úroveň online bezpečnosti ich školy podľa súboru kritérií na určenie silných a slabých stránok. Vďaka tejto akreditácii a podpornému systému máme vytvorené medzinárodné prostredie na interakciu a zdieľanie skúseností z oblasti bezpečnosti na internete. Veríme, že budúci rok bude naša škola ešte úspešnejšia.

            Erasmus tím.

             

            We´ve got BRONZE!

             

               As part of the Erasmus+ Digital Competence eSafety program, our school managed to get a bronze label for eSafety. The eSafety accreditation system allows users to assess their school's level of online security against a set of criteria to determine strengths and weaknesses. Thanks to this accreditation and support system, we have created an international environment for interaction and sharing experience in the field of Internet security. We believe that next year our school will be even more successful.

            Erasmus team.

          • Oznámenie o začiatku školského roka 2022/2023

          •    Oznamujeme žiakom Gymnázia na Hlinskej 29 v Žiline, že slávnostný začiatok školského roka sa uskutoční dňa 5. septembra 2022 v telocvični školy:

            • pre žiakov 1. ročníka o 8.00 hod.
            • pre žiakov 2. ročníka o 8.20 hod.
            • pre žiakov 3. ročníka o 8.40 hod.
            • pre žiakov 4. ročníka o 9.00 hod.

               V čase od 5. 9. 2022 NIE je povinné používanie rúšok v interiéri školy vrátane svojej triedy.

               Každý žiak je povinný pri 1. nástupe do školy predložiť  vyplnené tlačivo – Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (.pdf).

            • žiaci 1. ročníka vyplnené a podpísané tlačivo prinesú v papierovej podobe do školy 5. 9. 2022,
            • žiaci 2. - 4. ročníka podávajú vyhlásenie o bezpríznakovosti prostredníctvom EduPage v časti žiadosti/vyhlásenia do 5. 9. 2022.


               Podrobnejšie informácie poskytnú triedni učitelia v triede po slávnostnom začiatku školského roka dňa 5. septembra 2022.

            Bc. Ing. Jarmila Turoňová

            riaditeľka školy

        • Erasmus+ DASS-Meeting in Frankfurt am Main, 06. 07. - 10. 07. 2022
          • Erasmus+ DASS-Meeting in Frankfurt am Main, 06. 07. - 10. 07. 2022

          • "Development through autonomy, self-responsibility and self-care"

             

            Účastníci stretnutia – vyučujúci z:

            • Max-Beckmann-Schule, Frankfurt am Main, Nemecko
            • Justus-Liebig-Universität, Gießen, Nemecko
            • Gymnázium, Hlinská 29, Žilina, Slovensko
            • Prešovská univerzita v Prešove, Slovensko
            • Strednja škola Jure Kaštelan, Omiš, Chorvátsko

               V dňoch od 06. do 10. júla sa vyučujúce nášho gymnázia, Mgr. Zuzana Bebčáková, PhD.; PaedDr. Katarína Červencová a PhDr. Zuzana Zajacová, zúčastnili veľmi podnetného stretnutia učiteľov štartujúceho projektu „Rozvoj prostredníctvom autonómie, vlastnej zodpovednosti a starostlivosti“ v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Hlavným cieľom projektu je implementovať do vyučovacieho procesu systém „Mahara“, ktorý slúži na tvorbu digitálneho portfólia. Portfólio môže obsahovať ako životopis, tak aj zoznam vlastných prác (napríklad eseje, prezentácie, vypracované zadania, čitateľský denník...). Je to webový nástroj umožňujúci ukladať výsledky práce v digitálnej podobe, ďalej s nimi pracovať, zdieľať s inými užívateľmi v rámci skupín na princípe sociálnej siete, komentovať ich a hodnotiť. Mahara umožňuje ukladať na jednom mieste práce v elektronickej podobe za celé obdobie štúdia, prípadne i celoživotne. Vyučujúcim poskytuje priestor hodnotiť a dokumentovať pokrok svojich žiakov a študentov. Mahara je vynikajúcim podporným nástrojom pre auto-regulované učenie sa, ktoré pomáha rozvíjať schopnosť samostatne plánovať a prevziať zodpovednosť, pričom podporuje rozvoj sociálnych aspektov.

               Okrem intenzívnej práce na platforme Mahara pod vedením nesmierne energickej a inovatívnej vyučujúcej nemeckého a anglického jazyka, Antje Koenen, sme v nádherných priestoroch historickej budovy hostiteľskej školy (Max-Beckmann-Schule) mali tiež možnosť diskutovať spolu s jej riaditeľom, pánom Haraldom Strippom, na tému „Budúcnosť učenia“. Veľmi nás potešila ponuka zúčastniť sa vyučovacích hodín nemeckého a anglického jazyka a v rozhovoroch so žiakmi zistiť ich názor na osobné skúsenosti s Maharou.

               K nezabudnuteľným zážitkom patrí rozhodne prehliadka veľkomesta Frankfurt, ochutnávka miestnych špecialít, návšteva známych pamiatok vyrážajúcich dych a moderných štvrtí tvorených sieťou mrakodrapov, ktoré sa radia k najvyšším v Európe. Tieto momenty umocnila i nočná plavba po rieke Mohan s výhľadom na vysvietený nočný skyline 5. najväčšieho mesta Nemecka. Frankfurt je sídlom Európskej centrálnej banky, najdôležitejším finančným centrom Spolkovej republiky Nemecko a významným svetovým finančným mestom.

               Mahara, ... začíname už v septembri 2022!

            PhDr. Zuzana Zajacová

             

            Meeting participants – the teachers from:

            • Max-Beckmann-Schule, Frankfurt am Main, Germany
            • Justus-Liebig-Universität, Gießen, Germany
            • Gymnázium, Hlinská 29, Žilina, Slovakia
            • Prešovská univerzita v Prešove, Slovakia
            • Strednja škola Jure Kaštelan, Omiš, Croatia

               In the days from July 6 to July 10, the teachers from our secondary grammar school, Mgr. Zuzana Bebčáková, PhD.; PaedDr. Katarína Červencová and PhDr. Zuzana Zajacová, participated in a very stimulating meeting of teachers of the starting project “Development through autonomy, self-responsibility and self-care” in Frankfurt am Main, Germany. The main goal of the project is to implement the “Mahara” system into the teaching process, which serves to create a digital portfolio. The portfolio can contain both a CV and a list of one’s own work (for example, essays, presentations, completed assignments, a reader’s diary…). It is a web tool that allows you to save the results of your work in digital form, continue working with them, share them with other users within groups based on the principle of a social network, comment on them and evaluate them. Mahara allows you to save your work in one place in electronic form for the entire period of study, or even for life. It provides a space for teachers to evaluate and document the progress of their pupils and students. Mahara is an excellent support tool for self-regulated learning that helps develop the ability to plan independently and overtake responsibility, while supporting the development of social aspects.

               In addition to intensive work on the Mahara platform under the leadership of the extremely energetic and innovative German and English language teacher, Antje Koennen, we also had the opportunity to discuss the topic “The future of learning” in the wonderful premises of the historic building of the host school (Max-Beckmann-Schule) together with its headmaster, Mr. Harald Stripp. We were very pleased with the offer to participate in the German and English lessons and to find out what the opinions of the pupils on their personal experience with Mahara are.

                Unforgettable experiences definitely include a tour of the city of Frankfurt, tasting local specialties, visiting famous breath-taking monuments and modern districts formed by a network of skyscrapers, which belong to the highest in Europe. These moments were enhanced by a night cruise on the river Main with the view of the illuminated night skyline of the Germany’s 5th largest city. Frankfurt is the seat of the European Central Bank, the most important financial centre of the Federal Republic of Germany and an important world financial city.

               Mahara, … we start already in September 2022!

            PhDr. Zuzana Zajacová

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          •   V dňoch 21. až 23. 6. 2022 sme na našej škole realizovali Kurz ochrany života a zdravia pre žiakov III. ročníka. Kurz bol rozdelený na tri dni. Počas prvého dňa sme si zopakovali vedomosti z topografie, civilnej ochrany, prvej pomoci a preverili zručnosti zo streľby zo vzduchovky a luku.

               Druhý deň kurzu sme sa presunuli do Martina do lanového centra Segoland. Žiaci si mohli vyskúšať svoje fyzické schopnosti na rôznych lanových prekážkach, ktoré sú umiestnené niekoľko metrov nad zemou a tiež topografické aktivity pomocou aplikácie Actionbound v centre mesta Martin.

               Posledný deň žiaci absolvovali výstup na vyhliadkovú vežu Dubeň a splav po rieke Váh na raftoch.

               Kurz sme si užili a výborne sa zabavili, čo nám potvrdzujú aj vyjadrenia žiakov:

            Katka, III.B

               Kurz KOŽAZ bol pre mňa úžasnou príležitosťou vyskúšať nové veci. Zistila som, že toho zvládnem omnoho viac, ako som si doteraz myslela a hlavne, že si musím veriť a nebáť sa nových vecí. Aj napriek obavám som sa nevzdala a spolu s kamoškami sme každý deň finálne došli do cieľa. Okrem toho som si z tohto kurzu odniesla aj kopec zážitkov a fotiek. Nikdy nezabudnem na momenty, ktoré som zažila a budem na ne vždy s radosťou spomínať. Bol to najlepší školský kurz, na ktorom som doteraz bola.

            Jakub, III.A

               KOŽAZ by som si s radosťou znova zopakoval, nové poznatky sme sa naučili zábavnou formou, ktoré sme si neskôr vyskúšali rovno v praxi. Na ďalší deň som so strachom išiel do lanového centra, avšak strach sa mi podarilo prekonať a dokonale som si lezenie užil. Vyvrcholením KOŽAZu bol splav rieky Váh. Aj napriek prvotným nezhodám sme sa so spolužiakmi dokonale zabavili a užili si deň na vode.

            PK TSV

​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

 

kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk