• Novinky

        • ŠKOLSKÉ KOLO SOČ 45. ročník
          • ŠKOLSKÉ KOLO SOČ 45. ročník

          •    Dňa 9. februára 2023 sa našej škole konala prehliadka prác Stredoškolskej odbornej činnosti. Do súťaže sa zapojilo 23 žiakov s 19 prácami v 10 súťažných odboroch. Pred hodnotiacimi komisiami odprezentovali svoje práce veľmi úspešne.

            Odbor 02: Matematika, fyzika

            1. miesto: Dávid Linet, III.C - „Grafy v inom svetle“ – postup do okresného kola

            konzultant: A. Bartošová

             

            Odbor 03: Chémia, potravinárstvo

            1. miesto: Ondrej Blaško, III.B - „Fotokatalyzátory na báze oxidu titaničitého dopovaného striebrom a meďou“ – postup do okresného kola

            konzultant: D. Dvoranová

             

            Odbor 04: Biológia

            1. miesto: Tatiana Zaťková, III.B - „Slnečné lúče - priateľ, či nepriateľ našej kože“ – postup do okresného kola

            konzultant: G. Čorná

            2. miesto: Monika Stupňanová, III.A - „Aký účinok má pohyb na stres“ – postup do okresného kola

            konzultant: Ž. Ondrušová

             

            Odbor 05: Životné prostredie, geológia, geografia

            2. miesto: Miroslav Bὄhme, III.B - „Zaujímavé miesta vytvorené prírodou a človekom“

            konzultant: G. Čorná

             

            Odbor 06: Zdravotníctvo a farmakológia

            1. miesto: Martin Fonš, III.C - „Rizikové faktory rozvoja diabetes mellitus II. typu u adolescentov vo veku od 18-19 rokov na Gymnázium Hlinská v Žiline“ – postup do okresného kola

            konzultant: Ž. Ondrušová

            2. miesto: Soňa Bukovinská, III.A - „Celková liečba akné retinoidmi“ – postup do okresného kola

            konzultant: G. Čorná

             

            Odbor 07: Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)

            1. miesto: Samuel Miartuš, III.B - „Porovnanie chemických a organických hnojív a ich vplyv na rastliny a pôdu“ – postup do okresného kola

            konzultant: G. Čorná

             

            Odbor 11: Informatika

            1. miesto: Kristián Ostrochovský, Alžbeta Segečová, III.C - „ Tvorba webovej stránky pomocou CMS softvéru“ – postup do okresného kola

            konzultant: P. Segeč

            2. miesto: Tomáš Bohuš, Peter Srba, III.B - „Vývoj počítačovej hry“ – postup do okresného kola

            konzultant: M. Vaňko

            3. miesto: Jakub Randík, III.B - „Programovanie v počítačovom jazyku C#“

             

            Odbor 12: Elektrotechnika, hardware, mechatronika

            1. miesto: J. Šťastný, III.B - „Prototyp "inteligentného koša" pre automatické triedenie odpadu na základe čiarových kódov“ – postup do okresného kola

            konzultant: P. Šťastný, K. Červencová

            2. miesto: J. Handrik, III.C - „Návrh zariadenia na synchronizáciu polohy solárneho panelu so slnkom“ – postup do okresného kola

            konzultant: M. Vaňko

             

            Odbor 13: História, filozofia, právne vedy

            1. miesto: Matej Kollár, III.C - „Archeologické leto na Pustom hrade“ – postup do okresného kola

            konzultant: M. Huňora

            2. miesto: Timotej Trnka, III.C - „Nietzscheho kritika cirkvi v 21. storočí“ – postup do okresného kola

            konzultant:  S. Ďurek

            3. miesto: Sophia Harantová, III.C - „Vojnový denník“

            konzultant: M. Huňora

            3. miesto: Kristína Miksáková, Radka Grauzľová, III.A - „Zbavenie spôsobilosti na právne úkony“

            konzultant: D. Mikolaj

             

            Odbor 16: Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            1. miesto: Patrícia Králová, III.A - „Architektonický návrh átria“ – postup do okresného kola

            konzultant: S. Ďurek

             

            Odbor 17: Pedagogika, psychológia, sociológia

            1. miesto: Samuel Michel, Alexandra Dzurillová, III.C - „Nenávistné prejavy ako psychosociálny fenomén“ – postup do okresného kola

            konzultant: K.Červencová

             

               Všetkým žiakom gratulujeme a postupujúcim prácam držíme palce v okresnom kole súťaže, ktoré usporiada opäť naše gymnázium dňa 6. marca 2023. 

            Mgr. Andrea Fučíková,

            koordinátorka SOČ

        • Okresné kolo v basketbale žiakov 2022/2023
          • Okresné kolo v basketbale žiakov 2022/2023

          •    Dňa 13. 2. 2023 sa náš 8-členný tím žiakov stretol v Okresom kole v basketbale na SŠŠ Rosinskej a SOŠ Dopravnej. V silnej konkurencii chalani zabojovali a hneď v prvej skupine, v troch zápasoch si vybojovali zaslúžené víťazstvo. Nasledujúce zápasy o umiestnenie boli veľmi náročne, ale za to napínavé a vyrovnané.

               Náš tím v zložení: Filip Akantis (IV.A), Filip Žikla (IV.C), Timotej Trnka (III.C), Samuel Neuman (II.A), Šimon Diviš (II.A), Adam Dej (I.A), Adam Čierny (I.A) a Michal Čierny (I.A) ukázal bojovnosť, súdržnosť a obrovskú chuť zvíťaziť, čo sa ukázalo aj na výsledku. Z 10 tímov sa umiestnili na úžasnom 3. mieste, za čo im patrí veľká vďaka a gratulácia.

               Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            PK TSV

        • Erasmus+ stretnutie v Parme na témy ochrana kultúrneho dedičstva a zelenšie mestá
          • Erasmus+ stretnutie v Parme na témy ochrana kultúrneho dedičstva a zelenšie mestá

          •    Parma, mesto parmezánu a šunky prosciutto. Táto krásna oblasť severného Talianska sa na necelý týždeň stala dočasným domovom pre niektorých z našich študentov a učiteľov. Toto stretnutie v rámci projektu European Students for Sustainability (Európski študenti pre udržateľnosť) organizoval v termíne 23.-28.1.2023 taliansky tím školy Liceo Attilio Bertolucci. Stretnutie bolo zamerané na vzdelávanie sa v témach ochrany kultúrneho dedičstva a problému prehrievania mestských oblastí v lete. Medzinárodné skupiny študentov sa zároveň podieľali na priamom riešení alebo zmiernení spomenutého problému pomocou navrhovania ekologických zmien v mestách.

               Naši študenti taktiež zažili kultúru a krásu Parmy vďaka spolužitiu s talianskymi rodinami, trávením svojho voľného času s nimi, užívaním si spoločných večerí a tvorením nezabudnuteľných spomienok. Talianski hostitelia nás pozvali na výlet do neďalekého Milána, kde sme si pozreli známe Duomo di Milano, divadlo La Scala, luxusnú nákupnú galériu Vittorio Emanuelle II, no aj moderné a ekologické mrakodrapy v bankérskej štvrti Milána.

               Očarení krásou sa naši žiaci vrátili domov s kuframi plnými chutného parmezánu a hlavami naplnenými nezabudnuteľnými spomienkami.

               Ďakujeme partnerom z Talianska za organizáciu a pohostinnosť, a partnerom z Grécka, Španielska a Švédska za spoločnosť a všetky krásne chvíle.

               Samuel Michel, účastník mobility

             

            Erasmus+ meeting in Parma on the topic of heritage protection and greener cities 

               Parma, the city of parmigiano cheese and prosciutto ham. This beautiful piece of northern Italy was explored by some of our students and teachers thanks to the Erasmus+ project European Students for Sustainability from 23 to 28 January 2023. Our students were hosted by the school Liceo Attilio Bertolucci and their students. The participants learned about the protection of cultural heritage and about the problem with overheating of urban areas in the summer. In international groups, students worked together to design ecological changes in the city areas to solve or mitigate this problem.

               Our students experienced the culture and beauty of Parma by living in Italian families, spending their free time with them, sharing their meals and creating wonderful memories. They also travelled to near Milan and saw the famous Duomo of Milan, La Scala theatre, luxurious shopping gallery Vittorio Emanuelle II and the modern yet ecological skyscrapers in the bank district of Milan.

               Charmed by the beauty of Italy, our students safely got back home, but with luggage full of exquisite cheese and heads full of unforgettable memories.

               We thank the partners from Italy for the organization of the mobility and their hospitality, and the partners from Greece, Spain and Sweden for the company and all the beautiful moments.

               Ciao Italia, 

            Samuel Michel

          • Súťaž v prednese ruskej poézie, prózy a v speve – Ruské slovo

          •    Žiačka 2.B triedy, Anastasiia Pereviazko, po výhre v školskom kole, postúpila do krajského kola súťaže Ruské slovo. Krajské kolo súťaže tento rok organizovalo bilingválne gymnázium v Rajci dňa 24. 01. 2023. Anastasiia sa umiestnila na 1. mieste a so svojou básňou od Vladimíra Vysockého postupuje do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční vo februári v Košiciach. Blahoželáme a držíme jej palce!

          • Hostili sme Erasmus+ projektové stretnutie European Students for Sustainability!

          •    Po mobilitách u našich gréckych a švédskych partnerov boli na rade GYMZÁCI, aby hostili ďalšie stretnutie v rámci Erasmus+ projektu European Students for Sustainability (ESFS). To sa realizovalo v krásnom predvianočnom období, v týždni od 12. 12. 2022 do 17. 12. 2022. Poctivá príprava priniesla aj svoje ovocie – naši hostia odchádzali zo Žiliny spokojní a plní zážitkov. Okrem pohostinnosti, ktorá je pre nás Slovákov samozrejmá, k nezabudnuteľnému zážitku zo stretnutia prispela určite aj príroda, ktorá nám nadelila krásnu bielu perinu. 

               Zaujíma Vás, ako týždeň prebiehal? V tom prípade čítajte ďalej! 

               V pondelok 12. 12. 2022 sa študenti Erasmus+ ESFS tímu nášho gymnázia stretli so svojimi zahraničnými kamarátmi, ktorých u seba doma ubytovali. Keďže hostia z Grécka pricestovali už v nedeľu, v pondelok absolvovali  extra aktivitu, ktorou bol výlet do Terchovej, spojený s obedom v terchovskej kolibe a sánkovačkou! Pre žiakov z Kosu to bol to unikátny zážitok, keďže na tomto ostrove je sneženie mimoriadne zriedkavý jav. 

               Od utorka začali účastníci projektu intenzívne pracovať na projektových aktivitách, ktoré otvorila naša pani riaditeľka. Prvý deň je tradične založený na spoznávaní sa navzájom, spoznávaní partnerských krajín a škôl a, samozrejme, nesmie chýbať teambuilding – ten sme začali v škole a ukončili sme ho hrou laser game. 

               Ďalší deň sa niesol v znamení viacerých workshopov, ktoré sa týkali, ako inak, témy udržateľného životného prostredia. Žiaci sa zamýšľali nad tým, ako by sme ako ľudstvo mali čerpať prírodné zdroje tak, aby nám vystačili aj do budúcnosti. Následne si žiaci vyrábali svoje vlastné udržateľné darčeky – na výber bola peňaženka z nápojových kartónov, zdobenie medovníčkov, miešanie unikátnych bylinných zmesí alebo výroba voskových obrúskov. Popoludní nasledovali aktivity na Žilinskej univerzite v Žiline, ktoré boli taktiež veľmi kooperatívne a zakončené výrobou makramových tašiek účastníkmi projektu.

               Vo štvrtok sa účastníci projektu vydali na výlet. Prvou zastávkou bolo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, ktorého pracovníci pripravili vzdelávací program „Bez odpadu neodpadnem“, prispôsobený priamo na mieru tomuto projektu a nechýbala ani prehliadka múzea s odborným výkladom o prírode a jaskyniarstve na Slovensku. Následne sa Erasmáci zabavili v galérii optických klamov a pokračovali smerom na sever do krásne zasneženého regiónu Orava. Posilnili sa tradičným obedom v slovenskej kolibe, pretože výlet ešte nekončil. Zakončila ho komentovaná prehliadka Múzea oravskej dediny v Zuberci, počas ktorej sa účastníci dozvedeli veľa o živote našich predkov. Prehliadka snehom pokrytého skanzenu po zotmení, len za svetiel lampášov a navyše v sprievode ľudovej hudby bola jednoducho rozprávková!

               Piatok bol dňom, kedy Erasmáci pracovali na výstupoch projektového týždňa. Najskôr porovnávali udržateľnosť života kedysi a dnes, a následne vytvárali plagáty, v ktorých zhrnuli celý projektový týždeň. Nasledovala spätná väzba a slávnostné odovzdávanie certifikátov, ktoré sú pre účastníkov dôkazom o ich celotýždňovej práci. Krásnou bodkou za programom bolo pozvanie na Vianočný večierok, ktorý organizoval Školský parlament nášho gymnázia. 

               Paralelne s aktivitami pre žiakov sa počas projektového týždňa konali aj samostatné aktivity pre učiteľov, ktorí sa počas projektu vzdelávajú nielen v environmentálnych témach, ale aj po pedagogickej stránke. Učitelia sa mali možnosť zúčastniť náčuvov na našej škole, ale aj v rámci aktivít na Žilinskej univerzite v Žiline či v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva. Pracovníčky priamo zo Žilinského samosprávneho kraja si v rámci výmeny dobrých skúseností pripravili prezentáciu o udržateľných aktivitách v našom regióne, ktorá vyústila do zaujímavej a podnetnej diskusie. 

               Koordinátorky projektu, Mgr. Patrícia Bajcsiová a Mgr. Zuzana Bebčáková, PhD., mohli skonštatovať, že projektový týždeň dopadol na výbornú. Touto cestou sa chcú poďakovať všetkým, ktorí k tomu prispeli – našim hosťom z Grécka, Talianska, Španielska a Švédska, našim žiakom a ich pohostinným rodinám a, samozrejme, všetkým kolegom, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k realizácii tohto týždňa. Osobitné poďakovanie patrí externým spolupracovníkom a odborníkom zo Žilinského samosprávneho kraja, zo Žilinskej univerzity v Žiline, zo Slovenského múzea ochrany  prírody a jaskyniarstva, z Múzea oravskej dediny a taktiež  SAAIC Národnej agentúre programu Erasmus+ pre vzdelanie a odbornú prípravu.  

            Koordinátorky projektu

            We hosted the Erasmus+ project meeting European Students for Sustainability!

            After mobilities organised by our Greek and Swedish partners, it was GYMZA´s turn to host another meeting within the Erasmus+ project “European Students for Sustainability” (ESFS). It was held in the beautiful pre-Christmas period in the week from 12/12/2022 to 17/12/2022. Thorough preparation bore fruit - our guests left Žilina satisfied and full of experiences. In addition to the traditional Slovak hospitality, it was nature that also contributed to an unforgettable experience by providing picturesque snowy scenery. 

            Are you interested in knowing what happened during the above mentioned week? 

            On Monday, 12 December 2022, the students of the Erasmus+ ESFS team of our secondary grammar school “Gymnasium” met their foreign friends, who their families hosted during the whole week. Since the team from Greece had arrived already on Sunday, they spent Monday doing an extra activity – they went for a trip to Terchová where they enjoyed  lunch in a shepherd's hut and sledging! It was a unique experience for the students from Kos, as snow is an extremely rare phenomenon on this island.

            On Tuesday, the project meeting was opened by our director. The first day is traditionally based on getting to know each other, getting to know the partner countries and schools, and of course, team building activities are a must – they started at school and ended as a laser game.

            The next day was marked by several workshops, which, of course, were connected with the topic of the sustainable environment. The students thought about how humanity should use natural resources in a sustainable way, so that they would not run out in the future. Subsequently, they made their own sustainable gifts - the choice was making a wallet from beverage cartons, decorating gingerbreads, mixing unique herbal mixtures or making wax napkins. In the afternoon, participants moved to the University of Žilina in Žilina. Some nice cooperative activities had been prepared there for them and in the end, the participants learned how to make their own reusable macramé bags.

            The following day was a trip day. The first stop was the Slovak Museum of Nature Protection and Speleology. An educational program “Taste of the WASTE '' was adapted specifically to this project, and participants also enjoyed a guided tour of the museum during which they learned a lot about the nature and the caves in Slovakia. Subsequently, the students had fun in a gallery of optical illusions. The trip continued north to the beautiful snowy region of Orava. The trippers stopped for a well-deserved tasty lunch in a traditional shepherd's hut. The trip ended with a guided tour of the Museum of Orava Village in Zuberec, where they learned a lot about the life of our ancestors. Touring the snow-covered open-air museum after dusk, only by the lights of lanterns and accompanied by Slovak folk music was simply fabulous!

            Friday was the day when the participants worked on the outputs of the whole project week. First, they compared the sustainability of life then and now, and then they created group posters summarising the entire project week. This was followed by feedback and finally, everybody received their certificates which represent the evidence of their week-long work. Moreover, everybody was invited to the Christmas party prepared by the GYMZA School Parliament! 

            In parallel with the activities for students, separate activities were organised for Erasmus+ teachers. They had the opportunity to participate in job shadowing not only at our school, but also at the University of Žilina or at the Slovak Museum of Nature Protection and Speleology. Experts from the Žilina self-governing region prepared a presentation about sustainable activities in our region as an exchange of good practices, which resulted in an interesting and stimulating discussion.

            Project coordinators Patrícia Bajcsiová and Zuzana Bebčáková could conclude that the project week turned out to be excellent. In this way, they want to thank everyone who contributed to this outcome - our guests from Greece, Italy, Spain and Sweden, our students and their hospitable families, and of course all colleagues who contributed in any way to the realisation of this week. Special thanks go to external collaborators and experts from the Žilina self-governing region, the University of Žilina, Slovak Museum of Nature Protection and Speleology, open-air museum of the Orava village and also to SAAIC - National Agency for the Erasmus+ Programme for Education and Training. 

            Coordinators of the project

        • Debatný turnaj prémiovo na Gymze
          • Debatný turnaj prémiovo na Gymze

          •    V piatok 2. 12. a sobotu 3. 12. 2022 sa v Žiline uskutočnil stredoslovenský ligový debatný turnaj. Priamo na našom gymnáziu!

               Ešte nedoznela úspešná premiérová reprezentácia gymzáckych debatérov na online začiatočníckom debatnom turnaji a už sa začala príprava ligového prezenčného stredoslovenského turnaja. Tento turnaj sa konal v Žiline a dokonca na našej škole.

               Ligové turnaje sú na rozdiel od začiatočníckych náročnejšie a to najmä pričlenením pripravovanej tézy. Zároveň sa na ňom zúčastňujú skúsené tímy a tézy sú komplexnejšie. Tohto všetkého sa však náš GYMZA tím nezľakol. Konkrétne Bronislava Benková (1.A), Peter Demián (1.A) a  Patrik Šoška (3.A) do toho vleteli vo viac ako uspokojivom štýle.

               Pripravovaná a improvizovaná téza

               Rozdiel medzi pripravovanou a improvizovanou tézou je taký, že pripravované tézy sa vyhlasujú mesiac pred začiatkom turnaja. Tímy tak majú dostatočný priestor na dôkladnú prípravu. Avšak pripravované tézy bývajú spravidla náročnejšie a dotýkajú sa komplikovanejších tém (napr. politické alebo ekonomické).

               Improvizované tézy sa vyhlasujú 45 minút pred začiatkom debaty, ale debatéri nemôžu využívať internet na vyhľadávanie informácií a tak sú nútení stavať svoje argumenty na všeobecnom prehľade.

               Priebeh

               Už v piatok krátko poobede sme privítali organizátorov zo Slovenskej debatnej asociácie v priestoroch nášho vestibulu. O hodinu začali prichádzať prví debatéri. Našu školu tak navštívilo približne 70 debatérov z okolia Žiliny, ale aj zo vzdialenejších oblastí.

               Následne sa začali samotné debaty a to na pripravovanú tézu: „Na Slovensku by mal byť v parlamentných voľbách zavedený väčšinový volebný systém.“ Náš tím prehral svoju debatu na súhlasnej, ale aj nesúhlasnej pozícii. Držal sa však statočne a preukázal svoje kvality. Oba súboje totiž prehral s rozdielom len štyroch bodov.

               Ďalší deň v sobotu sa začalo debatovať už skoro ráno. Na rade boli priaznivejšie improvizované tézy. Prvá improvizovaná téza sa dotýkala športu a náš tím zastával súhlasnú stranu, pričom pridelený postoj sa mu obhájiť nepodarilo: ,,Vrcholovým športovkyniam a športovcom by malo byť zakázané športovať za inú krajinu, ako je ich krajina pôvodu.“

               Druhá improvizovaná téza sa dotýkala politiky, pričom náš tím zastával nesúhlasnú stranu, ktorú si kvalitne obhájil: „Zamestnancom kritickej infraštruktúry by nemalo byť povolené štrajkovať.“

               Celkovo je bilancia GYMZA tímu nasledovná: zo štyroch debát sme tri prehrali a jednu vyhrali. Na prvý pohľad to nevyzerá priaznivo, no na premiéru medzi profesionálmi je to úspech. Náš tím odchádzal z turnaja posilnený a s novými skúsenosťami. Na záver dobre padol spoločný večerný program plný zaujímavých a zábavných aktivít.

               Výsledky

               Ako víťazná skončila škola Gymnázium Jozefa Lettricha – Martin, ktorým srdečne blahoželáme. Teší nás, že sme mali príležitosť zblížiť sa s mnohými stredoslovenskými debatérmi a rovnako sa zblížiť s prezenčnou debatou. Výsledky nás taktiež tešia, pretože ciele, ktoré sme si zaumienili, sme aj dosiahli. Našou výhrou sú skúsenosti na nezaplatenie.

               Veľkou výzvou bola aj samotná spolu organizácia tak veľkého podujatia zo strany našej školy. Vyjadrenia organizačného tímu Slovenskej debatnej asociácie boli veľmi pozitívne a povzbudzujúce. Zabezpečenie podujatia a jeho priebeh boli na vysokej úrovni. Organizátori a debatéri sa na našej pôde cítili veľmi dobre. To sme radi. :)

               Záver

               Najďalej našim zámerom zostáva neustále zlepšovanie sa a prekonávanie svojich vlastných nedostatkov. Prostredníctvom kvalitnej prípravy, interaktívnych plnohodnotných stretnutí a debatných súťaží majú naši žiaci možnosť svoje prezentačné a vyjadrovacie schopnosti neustále prehlbovať. Ak aj TY sa s nami chceš prostredníctvom debaty spojiť v tejto výzve, s radosťou Ťa privítame!

        • DOD 2022
          • DOD 2022

          •    Dňa 1. 12. 2022 sa konal deň otvorených dverí na našom gymnáziu. Skupinky žiakov základných škôl a rodičov prichádzali, aby sa zúčastnili prezenčnej prehliadky. Túto nezabudnuteľnú akciu spríjemňoval sprievod študentov na dobrovoľnej báze.

               Žiaci absolvovali samotné predstavenie troch typov výučby. Oboznámili sa s rozšírenou výučbou nemeckého jazyka, ktorá zahŕňa prípravu na Nemecký jazykový diplom Deutsches Sprachdiplom I. a II. stupňa. Zameranie prírodovednej triedy sa sústreďuje na rozšírenú výučbu prírodovedných predmetov a informačných technológií, všeobecná trieda slúži pre nadobudnutie nadštandardného rozhľadu v cudzích jazykoch a humanitných, prírodovedných a technických predmetoch. Predstavené boli aj jednotlivé projekty a aktivity, do ktorých je naša škola zapojená. Záver obsahoval prezentáciu informácií o prijímacích skúškach.

               Najzaujímavejšou časťou bola samotná prehliadka školy a jednotlivých učební, kde návštevníci prostredníctvom zaujímavých aktivít spoznávali prostredie a učiteľov. Po prejdení famózneho schodiska v biologickom laboratóriu zažili meranie krvného tlaku, absolvovali kvíz o našom tele, skladanie ľudského mozgu alebo prácu s mikroskopom. Pokusy a praktické príklady vyskúšali v učebni fyziky a matematiky. Prostredníctvom fotografií známych autorov a ich diel si zopakovali základne poznatky z oblasti literatúry. V učebniach francúzskeho jazyka, angličtiny i ruštiny si zahrali Kahoot, predstavili si učebnice a program, ktorým spoločne budú  po prijatí kráčať.

               Ako spomienku na dnešný deň si žiaci mohli odniesť vtipnú fotku v okuliaroch, či parochniach vytvorenú vo fotokútiku, ktorá bol čerešničkou na záver.

               Tešíme sa na ďalší skvelý deň otvorených dverí a želáme veľa šťastia na prijímacích skúškach   

        • Exkurzia do Výskumného ústavu mliekarenského, a.s.
          • Exkurzia do Výskumného ústavu mliekarenského, a.s.

          •    Dňa 14. 12. 2022 sa žiaci 2.B triedy (trieda s prírodovedným zameraním) zúčastnili zaujímavej exkurzie. Na mieste Výskumného ústavu mliekarenského sa prostredníctvom Ing. Martina Tomášku, PhD. mali možnosť dozvedieť veľa zaujímavého o kontrole mlieka, výrobe syrov a iných mliečnych výrobkov. Prácu výskumníkov sme videli priamo v laboratóriách, kde sa kontrola výrobkov denne uskutočňuje.

        • Sympózium o nádeji
          • Sympózium o nádeji

          •    Dňa 15. 12. 2022 sa na našej škole uskutočnila prednáška na tému: Tvorba komunít a vzťahov o nádeji a zdravom prežití na zemi.

               Hosťom bol tréner, facilitátor, kouč Karol Herian ml.

               Cieľom prednášky bolo oboznámiť žiakov s tvorbou komunít, podporou a významom komunít, predstaviť vytváranie vzťahov v komunitách, poukázať na rešpektovanie seba i druhých, načrtnúť osobný rozvoj.

               Súčasne sa žiaci dozvedeli ako objaviť a využiť zdroje v človeku? Ako odkryť zdroje ukryté vo vzťahoch? Ako upevniť vzťah človeka s inými ľuďmi a vzťah človeka so sebou samým... Rovnako boli predstavené ľudské príbehy a povahy, dôvody ľudského konania, význam zdravotných vzťahov, riešenia konfliktov.

               Žiaci mali možnosť získať množstvo informácii zaujímavým spôsobom, veríme, že získané poznatky využijú v rámci svojich komunít čo najlepšie, pomôžu im pri zdolávaní každodenných prekážok.

            H. Krajčovičová                          

        • Konferencia „Zaži dobrovoľníctvo“
          • Konferencia „Zaži dobrovoľníctvo“

          •    Dňa 13. 12. 2022 sa uskutočnila veľkolepá akcia „Zaži dobrovoľníctvo“ v Mestskom divadle v Žiline, kde organizácie ŽSK a inštitúcie pracujúce s mládežou prezentovali svoju činnosť a sieťovali svoju spoluprácu pre rozvoj mladých ľudí po všetkých stránkach.

               V úvode nás privítala príhovorom predsedníčka ŽSK p. Erika Jurínová. Po nej mali možnosť vystúpiť s prezentáciou organizácie ako: Angažovaná škola, DigiPEERS, Európsky zbor solidarity, Žilinské dobrovoľnícke centrum, Cesta k podnikaniu. Pri networkingu sme sa mohli kooperovať s Červeným krížom, Jašidielňou, organizáciou Bee volunteer šport, hasičmi ŽSK a iné. Spoznať sme mohli zahraničné dobrovoľníctvo, filantropiu a darcovstvo ako aj samotné organizácie sociálnych a zdravotníckych  služieb, kultúry a umenia a taktiež mládežnícke a športové organizácie.

               Naša GYMZA bola súčasťou tohto podujatia a vďaka koncepcii fungujúcich aktivít a projektov sa môže aj naďalej progresívne rozvíjať.                              

        • Účelové cvičenia 1. ročník
          • Účelové cvičenia 1. ročník

          •    V termíne 29. novembra 2022 boli realizované úelové cvienia pre 1. roník. iaci absolvovali v rozsahu troch vyuovacích hodín teoreticko - záitkovú asv priestoroch koly. Praktickú asabsolvovali iaci v teréne. Mohli si vybraz dvoch alternatív. Prvá alternatíva bola asv kultúrnom centre Stanica ilina-Zárieie, na festivale Hory a mesto ilina. Náplou bolo premietanie filmov z festivalu Hory a mesto, kde sa iaci mohli nechavtiahnudo sveta vysokch hôr, prekrásnej prírody, neskutonch portovch vkonov a dobrodrustva. Druhá alternatíva bola úasna istení okolia Rajianky. Náplou bolo zbieranie odpadu a skrálenie náho prírodného okolia.

               Poasie nám prialo a vetci sme si to uili.

            PaedDr. . Ondruová

        • Novoročný koncert Gymnázia Hlinská
          • Novoročný koncert Gymnázia Hlinská

          • Všetkým priaznivcom Novoročného koncertu Gymnázia Hlinská v Žiline,

             

            od 5. 12. 2022 si môžete na sekretariáte Gymnázia Hlinská v Žiline zakúpiť lístky na 20. ročník Novoročného koncertu Gymnázia Hlinská v Žiline, ktorý sa uskutoční 20. 01. 2023 o 19:00 hod v Dome umenia Fatra.

             

            Program:

            • David G. Carreras, dirigent, Španielsko
            • Ryan M. Bradshaw, klavír

            20. ročník tejto skvelej akcie chceme s Vami osláviť pri malom občerstvení.

            Cena lístka: 15 €/osoba

            Cena občerstvenia: 10 €/osoba

            Tešíme sa na stretnutie s Vami pri dobrej hudbe a pohári vína!

        • Erasmus+ DCES projektový týždeň na Slovensku
          • Erasmus+ DCES projektový týždeň na Slovensku

          •   V dňoch 21. až 25. novembra 2022 sa žiaci Gymnázia Hlinská, zapojení do projektu Erasmus+ Digital Competence and eSafety (Digitálne zručnosti a bezpečnosť na internete), zúčastnili projektového týždňa na Slovensku. Program, ktorý sa realizoval na našej škole, bol tematicky zameraný na nenávistné prejavy na internete, falošné správy, ale aj bezpečné používanie internetu v súvislosti s online podvodmi a zavádzajúcou reklamou. Študenti boli zapojení do množstva interaktívnych a náučných aktivít, prezentácií či workshopov.  

               Žiaci z partnerských zahraničných škôl mali možnosť navštíviť jednu z najznámejších lokalít na Slovensku - Vysoké Tatry a ochutnať typické slovenské jedlá v reštaurácii na Štrbskom Plese. Lektori zo Žilinskej univerzity si pre žiakov pripravili rôzne zaujímavé a zábavné aktivity s tematikou kritického myslenia. Program pokračoval aj mimo vyučovacích hodín, kedy zahraniční študenti mohli tráviť čas spoznávaním slovenskej kultúry. 

               Aj keď týždeň nie je dlhá doba, Erasmus+ projekt umožnil vytvoriť nové kamarátstva, zlepšiť prácu v tíme, komunikáciu v cudzom jazyku a tiež kompetencie v digitálnej sfére.  

             

            Ema Uríčková, Erika Pilcová III.A
             

               During days from 21 to 25 November 2022, students of the Grammar school Hlinská, involved in the Erasmus+ Digital Competence and eSafety project, took part in a project meeting in Slovakia. The program held at our school focused on hate speech on the Internet, fake news but also on internet safety in connection with online scams and misleading advertisements. Students were involved in a number of interactive and educational activities, presentations and workshops.

               Pupils from partner foreign schools had the opportunity to visit one of the most famous locations in Slovakia - the High Tatras and taste typical Slovak dishes in a restaurant at Štrbské Pleso. Lecturers at the University of Žilina prepared various interesting and entertaining activities for the students with the theme of critical thinking. The program continued outside of class, where foreign students could spend time getting to know Slovak culture.

               Although a week is not a long time, the Erasmus+ project enabled the creation of many new friendships, improvement of teamwork, communication in a foreign language and improvement of the competences in the digital sphere.

             

            Ema Uríčková, Erika Pilcová III.A

        • Medzigeneračný workshop – Osobnosti prírodných vied so študentkami Univerzity tretieho veku UNIZA
          • Medzigeneračný workshop – Osobnosti prírodných vied so študentkami Univerzity tretieho veku UNIZA

          •    Da 7. 11. 2022 sa iaci Gymnázia Hlinská na hodine semináru z biológie stretli so tudentkami U3V UNIZA na medzigeneranom workshope “Osobnosti prírodnch vied”. Osobnosti workshopu: CH. Darwin, J. G. Mendel, L. Pasteur, I. P. Pavlov, C.V. Linné, J. E. Purkyn.

             

               Pohad naich iakov na medzigeneranworkshop:

               Posedenie so seniormi bolo pre ma vemi príjemné a prinieslo mi to mnoho novch poznatkov v danej oblasti biológie. Seniori k nám boli milí a nápomocní. Tento workshop sa mi páil, jediné mínus je, e trval krátko.

               Páil sa mi spôsob uenia. Takmto spôsobom sa mi uivo lepie pamätalo. Poda ma tieto 2 hodiny boli pre nás veľmi prínosné. Dozvedeli sme sa vea zaujímavch informácií o známych osobnostiach prírodovednch vied. Práca so seniormi ma bavila a bola prínosná.

               V rámci spätnej väzby k aktivitám so seniormi z Univerzity tretieho veku by som rada vyjadrila môj obdiv voi seniorom, ktorí sa chcú uinové veci. Pracovas nimi v skupine ma vemi bavilo, opäsom mala monosspoznanovch udí a získanové skúsenosti. Aktivity s nimi boli vemi náuné a zábavné. Urite odporúam aj alej organizovatakéto workshopy na kolách. akujem za takúto monos.

               Ako tudentka som sa na seminári z biológie zúastnila workshopu o vedcoch so tudentami tretieho veku. Bol to príjemnzáitok, mali sme zaujímavé aktivity a bolo vborné vidie, ako sa medzigenerané rozdiely rozplynuli a vetci sme vedeli spolupracova. tudenti tejto univerzity sú vemi energickí a vidno na nich, e si túdium uívajú.

               Workshop z biológie so tudentmi z univerzity tretieho veku bol pre ma vemi zaujímavm spríjemnením semináru. Nielene som sa zabavila, spoznala skvelch udí, ale som sa aj zábavnou formou dozvedela vea o ivotoch známych vedcov z prírodovednej oblasti. Program bol vemi pekne vymyslen, vetci zo skupiny sa zapájali a spolone sme pracovali napr. aj prostredníctvom padletu a kahootu, zárovesme vytvárali pojmovu mapu, ktorú môeme pouiaj pri príprave na maturitnú skúku z biológie. Páil sa mi aj moderovandialóg, aj kebol trochu stresujúci.

             

               Pohad tudentiek U3V na medzigeneranworkshop:

               Vemi dobre pripravené zaujímavé stretnutie so tudentami 4. roníka Gymnázia na Hlinskej ul. ilina, vborná téma, vaka ktorej sa nenásilne a primeranou formou dozvedeli základné informácie o osobnostiach, ktoré si zaslúia pozornos.

               Mala som z akcie vemi dobrpocit, myslím, e splnila úel. tudenti sa javili aktívni a spôsob, akm sme pracovali, ich motivoval. Myslím tm pouité metódy: kooperatívne uenie, projektové uenie, pojmová mapa, vyuitie dramatickch prvkov...

               Pod úspenpriebeh medzigeneraného workshopu sa podpísalo niekoko dôleitch faktorov, ktoré zohrali vznamnú úlohu. Aby akcia bola dobre pripravená a zorganizovaná, to vyadovalo zo strany koordinátorov Univerzity tretieho veku profesionálnu prípravu a ústretovú spoluprácu s vedením gymnázia, ktoré vytvorilo pre takúto formu kreatívneho vzdelávania vemi dobré podmienky.

               Je potrebné ocenisystematickú prípravu tudentov zo strany pedagógov koly. Dôkazom úspeného priebehu workshopu bolo kritické myslenie tudentov. O osobnostiach prírodnch vied mali vemi dobré vedomosti, vedeli o ich objavoch diskutova, akceptovali rozdielnosnázorov v skupine, vecne a kriticky o téme hovorili a predkladali argumenty.

               V priebehu akcie vznikala v jednotlivch skupinách pozitívna atmosféra bez negatívnych vplyvov. Vaka dobrej organizácii sa nedostávali do popredia len asertívni tudenti, ale svoje vedomosti a názory mali monosprejavivetci lenovia skupiny. Maturanti dokázali sebe i ostatnm, e medzigeneranworkshop naplnil ich očakávanie. Myslím si, e uvedená forma vzdelávania pomôe prekonamnohé predsudky a prispeje k úspenej príprave tudentov na maturitnú skúku.

            PaedDr. . Ondruová

        • Debatný úspech našich rečníkov
          • Debatný úspech našich rečníkov

          •    V dňoch 11. až 12. novembra 2022 sa uskutočnil online začiatočnícky debatný turnaj pod záštitou Slovenskej debatnej asociácie. Debatný klub našej školy pod vedením pána učiteľa Ďureka zostavil dva tímy, ktoré sa turnaja úspešne zúčastnili. V tomto článku sa dozviete o ich úspechoch a dojmoch, ale aj o tom, čo je to debata a ako prebieha debatný turnaj.

               Čo je to debata?

               Debata je organizovaná výmena názorov, kedy rečníci a rečníčky prednášajú argumenty za alebo proti zadanej debatnej téze. Strany, ktoré v debate obhajujú, si rečníci a rečníčky nevyberajú, dostanú ich vylosované. Debatujú tímy sú zložené z 3 ľudí, respektíve rečníkov.

               Náš debatný klub vytvoril dva tímy:

               GYMZA1 – Bronislava Benková 1.A, Adam Jůn 1.A, Timea Mengesová 1.B; 

               GYMZA2 – Patrik Šoška 3.A, Janko Krajčík 3.B, Matej Fedor 2.C.

               V rámci turnaja žiaci absolvovali štyri debaty na rôzne témy, ktoré sa realizovali online formou prostredníctvom platforiem ZOOM a Discord.

               Ako prebieha debata?

               Na začiatku sa stanoví, kto bude proti komu debatovať a určia sa strany ZA alebo PROTI. Následne sa prednesie téza a obom tímom zostáva 45 minút prípravného času na vyhotovenie svojho postoja a argumentov. Po uplynutí tohto času sa začína samotná debata, vystupujú rečníci v poradí, aké si predom určili (prvý súhlasný rečník, prvý nesúhlasný rečník...), navzájom reagujú na argumenty oponenta a obhajujú tie svoje.

               Ako sa nám darilo v turnaji?

               Keď už vieme, že debata nie je ľahká záležitosť a má svoje striktné pravidlá, môžeme skonštatovať, že turnaj dal našim žiakom zabrať. Žiaci z oboch tímov vošli do turnaja bez oficiálnych skúseností s debatou, avšak vyšli z neho ako pokrstení debatéri.

               Ako sa nám teda darilo? Výborne. Prvý tím vyhral a dosiahol veľký úspech. Jeho členovia sa navyše umiestnili v top 10 najlepších debatérov turnaja: Patrik Šoška - 1. miesto, Matej Fedor - 4. miesto, Janko Krajčík - 7. miesto. Druhý tím sa neumiestnil, no turnaj zvládol a preukázal svoju šikovnosť a odvahu. Sú to prváci a jedná sa o neoceniteľné skúsenosti, ktoré ich budú sprevádzať pri ich prejavoch, vystupovaní a prezentovaní sa, ale aj pri argumentácií ako takej.

               Vyjadrenie účastníkov a vedúceho klubu

               „Rozdiel medzi obyčajným rozhovorom a debatou je v schopnosti presadiť sa. Myslím si, že týmto turnajom sme sa presadili. Som hrdý na členov klubu, ale aj vďačný nášmu pánovi učiteľovi Ďurekovi za skvelú prípravu a všetkým organizátorom SDA za námahu, ktorú vkladajú do slovenskej mládeže.“

            Patrik Šoška

               „Debaty dokážu byť miestami náročné, najmä na rečový prejav, na ktorý treba riadne dbať, ale z výsledkov som namotivovaný a chcem sa v debate ďalej zlepšovať.“

            Janko Krajčík 3.B

               „Som na nás všetkých pyšný, lebo sme všetci prekonali moje osobné očakávania.“

            Matej Fedor 2.C

               „Mali sme dojem, akoby väčšina našich oponentov mala už s debatou isté skúsenosti, pričom pre nás to bola naša prvá. Bolo to preto zaujímavé a dosť drsné, ale užili sme si to.“

            Bronislava Benková 1.A

               „Na náročnosť debát sme neboli celkom pripravení a preto sme podali aj nižší výkon, avšak myslím si, že nás to v našich schopnostiach len posunulo.“

            Adam Jůn 1.A

               „Som na našich žiakov hrdý. Tím prvákov preukázal odvahu a dojem z jeho výkonov (aj samotnej prípravy na turnaj) je vynikajúci. Je to výborný základ do budúcnosti. Druhý tím vyhral, čo nepotrebuje obšírny komentár. Je to veľký úspech. Je to znamenie, že v debatnom klube robíme veci dobre a má to význam. Náš klub sa nešpecializuje na turnaje, znamenajú pre nás len akúsi čerešničku a spestrenie. Sú však dobrým ukazovateľom kvality.“

            Stanislav Ďurek

              Na záver

               Na záver chceme skupinovo poďakovať nášmu vedúcemu klubu, pánovi učiteľovi Ďurekovi, za úsilie, ktoré vkladá do našej prípravy a za zručnosti, ktoré nám neustále pomáha prehlbovať. Ak máte aj Vy záujem o takéto zručnosti alebo túžite prekonať svoje zábrany vo vystupovaní alebo prezentovaní, srdečne Vás pozývame do našich radov.

        • Gymza tvorí 2022
          • Gymza tvorí 2022

          •    Dňa 27. 10. 2022 sa uskutočnila jedinečná a dlhoročná akcia nášho gymnázia. Členovia žiackeho parlamentu stanovili hlavnú tému s názvom GYMZA CITY.  Na spoločnom mítingu si jednotliví predsedovia tried vybrali zadanie z 12 určených  podtém (sekta, kino, salón krásy, gym, club, nemocnica...).    

               Samotná realizácia je však pomerne náročná, nakoľko na prípravu majú žiaci pomerne krátky čas. Stávajú sa jedným tímom, ochotným pre výhru urobiť čokoľvek. Učia sa spolupatričnosti, prijímať rôzne návrhy, názory a sťažnosti. Spolupracujú na tvorbe kostýmov, programu či výzdobe. Avšak nie sú na to sami. Mentorom a koučom sa stáva ich triedny učiteľ, ktorý je vždy ochotný priložiť ruku k dielu rôznymi kreatívnymi nápadmi.  

               Každá trieda mala pripravený zaujímavý a jedinečný program, v rámci ktorého bolo možné zažiť neuveriteľnú atmosféru danej témy triedy na vlastnej koži. Vo väznici vás zatkli za prechovávanie drog, v krčme bola možnosť zahrať si šípky, biliard, ochutnať rôzne nápoje, ba dokonca zatancovať si tradičné ľudové tance. Klub ponúkal možnosť fotenia, hry picí ping-pong, tancovania Just dancu alebo ochutnávky rozličných chutných nápojov. Vo večierke ste si mohli kúpiť dobroty, či zahrať rôzne hry za sladkú odmenu. Salón krásy ponúkal širokú škálu procedúr a oddych, ktoré dopĺňala urozprávaná upratovačka Božka a preafektovaná Carmen. V kine bola možnosť užiť si popcorn pri filme, no a samotný vrchol v sekte bol dychberúci obrad v latinčine. Behal pri ňom mráz po chrbte. Ak vám neustále vyhrávali muzikanti v žalúdku, tak v reštaurácii vás nasýtila „Stanova špecialita“. 

               Hodnotenie prebieha počas stanoveného časového intervalu. Učitelia a vybraní žiaci  navštevujú jednotlivé triedy. Body prideľujú v troch kategóriách (kostýmy, výzdoba a program), maximálny dosiahnutý počet je 15b. Víťazom sa stáva trieda s najväčším počtom bodov a ich výhrou pre nich je sladká odmena - chutná torta. Tohtoročným víťazom sa stala trieda 2.C (salón krásy). 

               Vyjadrenie triednej učiteľky 2.C (PaedDr. Katarína Červencová) 

               „„Gymza tvorí“ je úžasná akcia, v rámci ktorej majú žiaci našej školy možnosť naplno ukázať svoju kreativitu. Ani tento rok nebol výnimkou. Bola radosť sledovať, ako sa škola mení na Gymza City plné tvorivej energie. Mňa osobne veľmi milo prekvapili tohtoroční prváci, ale aj štvrtáci, ktorí sa vôbec nenechali zahanbiť a napriek nedávnym stužkovým slávnostiam dokázali ešte zmobilizovať svoje sily aj na túto akciu. :) A vlastne sa mi páčilo aj v škôlke, aj v reštaurácii :) ...len dodnes netuším, čo to tá "Stanova špecialita" v tretiackom Menu mala byť. :D V neposlednom rade ma ako triednu učiteľku naozaj teší, že tohtoročným víťazom „Gymza tvorí“ sa stala trieda II.C. Veľmi im to prajem. Aj preto by som chcela touto cestou ešte raz pozdraviť našu nezabudnuteľnú upratovačku Boženu. :)“ 

               Gratulujeme víťazom a tešíme sa na ďalší ročník :)

        • Zaujímavá beseda - Ako sa nestať obeťou násilného trestného činu
          • Zaujímavá beseda - Ako sa nestať obeťou násilného trestného činu

          •    Dňa 8. 11. 2022 sa na našej škole uskutočnila prednáška spojená s besedou, kde sme privítali zaujímavého hosťa - komentátora, publicistu, spisovateľa, kriminalistického konzultanta - p. Mateja Snopka, ktorý patrí medzi popredných odborníkov, špecializujúcich sa na problematiku vrážd.

               Venuje sa najmä vykresľovaniu vlastností páchateľa podľa stôp, ktoré po sebe na mieste činu zanechal.

               Jeho špecializáciou je profilovač. To znamená, že z miesta činu a ďalších vecí pri objasňovaní trestného činu zostaví obraz páchateľa, teda, či je to muž alebo žena, z akej sociálnej vrstvy pochádza, ako vyzerá, kde ho možno hľadať či a ako s ním jednať.

               Cieľom prednášky bolo hlavne oboznámiť študentov ako sa nestať účastníkom trestného činu, ale ani obeťou trestného činu, ako sa zachovať v takejto situácii, aké kroky je potrebné urobiť na svoju ochranu.

               Dúfame, že naši študenti uplatnia cenné informácie aj v praktickom živote.

            Mgr. H. Krajčovičová

​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

 

kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk