• Novinky

          • Výsledky školského kola Olympiády v anglickom jazyku v školskom roku 2023/2024

          • Kategória 2A:

            1. miesto: Mengesová Timea, II.B
            2. miesto: Kováčová Mária, I.A
            3. miesto: Krempaská Katarína, I.C

             

            Kategória 2B:

            1. miesto: Niepel Peter, IV.C
            2. miesto: Gáloš Alexander, III.C
            3. miesto: Zoričák Svätopluk, III.B

             

            Kategória 2C1:

            1. miesto: Kollár Matej, IV.C
            2. miesto: Janík Samuel, IV.B
            3. miesto: Šproch Jakub, IV.B

             

            Blahoželáme!!!                                                                               

             

          • Majsterka sveta v mažoretkovom športe

          • V silnej medzinárodnej konkurencii popri účastníčkach z Čiech, Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Chorvátska, Talianska, Bulharska, Kazachstanu či Juhoafrickej republiky súťažila žiačka 1. C, Karolína Mikolková, v 2 kategóriách. V juniorskej aj seniorskej kategórii Groups mix získala 1. miesto a stala sa dvojnásobnou majsterkou sveta. Na výnimočnú jeseň v Zadare bude ako reprezentantka tímu Kordovanky ešte dlho spomínať. 

          • Erasmus+ projekt EURÓPSKI ŠTUDENTI ZA UDRŽATEĽNOSŤ a jeho výstupy

          • Jeseň 2023 nám priniesla ukončenie ďalšieho dlhodobého Erasmus+ projektu - projektu ESFS European Students for Sustainability (Európski študenti za udržateľnosť 2020-1-SE01-KA229-077790). V tomto trojročnom projekte spolupracovali partneri zo švédskeho mesta Piteå (koordinátor projektu), talianskej Parmy, gréckeho ostrova Kos, španielskeho Cambrils a tím Gymnázia na Hlinskej ulici v ŽIline. Výsledkom spolupráce je okrem vzniknutej siete študentov, ktorí sú vzdelanejší v témach ochrany životného prostredia a udržateľnosti, aj súbor metodicky spracovaných aktivít a inšpirácií pre učiteľov, ktoré nájdete TU.
             
          • Gymza latka

          •       Vďaka projektu podporeného finančne z grantového programu Žilinského samosprávneho kraja Vráťme šport do škôl 2023“ sa  na vyučovanie hodín TSV podarilo získať doskočisko na skok do výšky. Chceme, aby hodiny telesnej a športovej výchovy, boli pre žiakov pestrejšie, zaujímavejšie a zábavnejšie. Získaním doskočiska sme mohli 20.11.2023 uskutočniť prvý ročník v skoku do výšky pod názvom Gymza latka. Súťažne si prišli zaskákať dievčatá i chlapci. Prihlásilo sa nám 20 účastníkov, z toho 7dievčat a 13 chlapcov z rôznych ročníkov. Na stupeň víťazov sa z dievčat prebojovala prváčka Ema Valovičková a získala tretie miesto, druhá bola Viktória Brosová z prvého ročníka a víťazkou sa stala druháčka Annamária Juríková. U chlapcov to bolo veľmi napínavé až do posledného skoku. Nakoniec, tretie miesto patrí Filipovi Hvolkovi z prvého ročníka. Druhé miesto si vyskákal tretiak, Michal Bačik a víťazom Gymza latky 2023 sa v kategórii chlapcov stal žiak prvého ročníka, Alex Rejko. Všetkým účastníkom Gymza latky srdečne blahoželáme a  prajeme, aby sa ich výkony zlepšovali a aby prekonávali samých seba.

                        Už teraz sa tešíme na ďalší ročník Gymza latky!

                                                                                                                                              kolektív TSV   

          • Úspech je najlepší motivátor

          • V našej škole máme veľa úspešných športovcom, či už v tímových alebo v individuálnych  športoch. Svojimi výkonmi reprezentujú nielen svoj kmeňový klub ale i nás, našu školu. Týmto dokazujú, že športovec, pretekár dokáže zladiť svoje školské povinnosti so športovými povinnosťami a v oboch dosahovať výborné výsledky.

            Dostala sa nám do povedomia dokonca jedna zaujímavá nominácia a tou je „Atlét roka 2023“, na ktorú dostal pozvánku aj náš šikovný žiak tretieho ročníka, Michal Bačík, spolu so svojím trénerom. Michal bol nominovaný za svoje zaslúžené úspechy v reprezentácii Slovenska na významných podujatiach, ako sú napr.: ME juniorov v Jeruzaleme a ME družstiev mužov a žien v poľskom Chorzowe. Stal sa v tomto roku i jednotkou v skoku do diaľky medzi mužmi, s výkonom 758 cm. Michalovi srdečne blahoželáme a prajeme mu do budúcna veľa zdravia a mnoho športových úspechov.

            V neposlednom rade držíme palce všetkým športovcom GYMZY, ktorí sa snažia dosahovať tie najlepšie výkony vo svojich športoch a aj im prajeme more zdravia a splnené športové sny.

            Športu zdar!

          • V lete zima v zime teplo.....

          • ..... aj o to sa starajú Žilinské teplárne, ktoré sme navštívili na exkurzii spolu so študentmi našej školy. Mnohoraké zaujímavosti, o ktorých sme ani netušili sme dostali od fundovaného sprievodcov teplární. Prešli sme výrobou, technologickými postupmi, spracovateľským sektorom a spomenuli sme si  prognózy vývoja a smerovanie aj z pozície ekológie a manažmentu.

            Parafrázujem kladené otázky a odpovede :

            Kde sa využíva v lete zima – ochladzovanie obchodných centier ako napr. Mirage, Aupark, Klientské centrum, ...

            Ako sa filtruje voda z Váhu pre teplárenské účely? Kaskádový postup od piesku po demineralizačné postupy s využitím vápna, chemikálií NaOH, HCl, FeOH3 ,....

            Ako vzniká energia – v Srdci turbíny, ktorá  váži 8 ton a je prepojená s generátorom.

            Koľko meria najvyšší komín v areály – 190 m pre väčší rozptyl.

            Má nejaké využitie pevný popolček – pri stavbe ciest ako prímes.

            Je dôležitá močovina pri spaľovaní – zachytáva exhaláty dusičnanov.

            Ako sa uhlie dostane z vozňov – prepadom na pásy, ktoré ho dopravia priamo do kotlov

            ......a ešte mnoho ďalších otázok a odpovedí sme mohli počuť z úst odborníkov.

            Vrelá vďaka za praktické a aktuálne vysvetlenia.

            Z nových skúseností sa tešia študenti GYMZY

          • Účelové cvičenie I.ročník

          • 02. novembra 2023 absolvovali žiaci prvých ročníkov účelové cvičenie. V teoretickej časti, vďaka pedagógom školy a dobrovoľníkom z klubu Červeného kríža GYMZA, nadobudli prváci poznatky i praktické zručnosti v oblastiach topografie, civilnej ochrany a poskytovania prvej pomoci. Študenti sa aktívne zapájali, ba dokonca boli nápomocní prednášajúcim. V rámci praktickej časti sa žiaci rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina sa zúčastnila ekologickej aktivity: čistenia okolia Rajčianky. Počasie nám prialo a žiakom sa podarilo vyzbierať niekoľko vriec odpadu. Ďakujeme, že takýmto krásnym činom prispeli k zdravému životnému prostrediu v našom okolí. Druhá skupina sa s vyučujúcimi presunula na vlakovú stanicu Žilina-Záriečie. Tu ich čakalo premietanie dvoch filmov z tohtoročného festivalu Hory a mesto Žilina. Prvý film bol s protidrogovou tematikou a druhý o chlapcovi, ktorý túži snowboardovať v lyžiarskom stredisku. Žiaci si pozorne pozreli oba filmy. Najviac ich zaujal prvý film a po jeho premietnutí vyvolal medzi žiakmi aktívnu diskusiu.     

            Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podali pomocnú ruku pri realizácii účelového cvičenia a v neposlednom rade i jeho účastníkom.

                                                                                                                                  kolektív TSV   

          • Okresné kolo vo futsale žiakov SŠ

          • Zúčastnili sme sa okresného kola vo futsle žiakov stredných škôl, ktoré sa konalo 27.10.2023. Každú strednú školu reprezentovalo desaťčlenné družstvo. To naše pozostávalo z týchto študentov: Diviš Šimon (III.A), Belica Martin (III.B), Demian Peter (II.A), Koreň Pavol (II.A), Súkeník Pavol (II.A), Pekný Daniel (II.A), Lokaj Marek (II.A), Cep Marcel (II.B), Krištofík Patrik (II.C) a Kopčan Michael (II.C). Hralo sa podľa platných pravidiel futsalu. Družstvá boli rozdelené do 4 skupín a z každej skupiny postúpil prvý. Náš tým odohral dva neľahké zápasy. Žiaľ, nepodarilo sa  nám prebojovať sa do ďalšieho postupového kola. Verím, že počas aktívnej účasti na súťaži nadobudli chlapci nové cenné skúsenosti, ktoré zužitkujú na ďalších, určite úspešnejších, turnajoch.  

                                                                                                                                                                         kolektív TSV

          • GYMZA #ErasmusDays 2023


          • Aj v tomto školskom roku sme sa pripojili k oslavám programu Erasmus+ a uskutočnili GYMZA #ErasmusDays 2023. O tom, že ide o veľkú udalosť, svedčí aj počet podujatí - tento rok sa ich uskutočnilo až 9635, čo je  o 3339 aktivít viac ako minulý rok!
          • Školské majstrovstvá okresu študentov a študentiek v zrýchlenom šachu

          • Vo štvrtok, 19.10.2023, sa v Žiline konali Školské majstrovstvá okresu študentov a študentiek v zrýchlenom šachu. Centrum voľného času Kuzmányho 105 usporiadalo turnaj, v ktorom sa súťažilo v systéme na sedem kôl. Študentky a študenti stredných škôl súperili v rámci jednotlivých partií podľa platných pravidiel. Zúčastnili sa ho aj naši žiaci prvého ročníka. Reprezentovala nás Alžbeta Martinková, Peter Pavlus, Patrik Remenec a  Jakub Skukálek. Študenti nadobudli cenné skúsenosti v šachu a svoju hru ešte viac obohatili a zdokonalili. Za ich účasť ďakujeme a tešíme sa na ďalšie šachové turnaje.

                                                                                                           Mgr. Janošíková Ivana     

             

          • Skok do výšky ”Flop” s novým doskočiskom

          •                                               
            Skok do výšky je atletická disciplína. Pretekári preskakujú horizontálnu latku umiestnenú na stojane, ktorý umožňuje presne odmerať, v akej výške je latka položená, s tým, že pretekári sa odrážajú vždy iba jednou nohou.
            Gymnázium Hlinská je škola, ktorá neustále inovuje školskú telesnú výchovu, prináša žiakom nové a netradičné veci, aby sa telesná výchova, ale aj pohyb ako taký, stal súčasťou ich životov.
            História našej školy eviduje každoročnú vianočnú súťaž v skoku do výšky s názvom “ Vianočná latka”, ktorá má na našej škole veľkú históriu a obľúbenosť. Z dôvodu dlhoročného opotrebovania dopadovej plochy nebolo možné v uvedenej súťaži posledné roky pokračovať, rovnako ani vo výučbe atletickej disciplíny v skoku do výšky. Z uvedeného dôvodu sa naša škola rozhodla zapojiť do grantového programu Žilinského samosprávneho kraja “Vráťme šport do škôl”, kde bola naša škola úspešná.
            Z poskytnutých finančných prostriedkov sa náš sen stal opäť skutočnosťou. Gymza telocvičňa sa premenila na atletický štadión, kde sa nepretržite v jednotlivých skupinách trénuje uvedená disciplína. Skok do výšky je náročná disciplína na výučbu z dôvodu zachovania metódy postupnosti. Žiaci si postupne prešli prípravnými cvičeniami, cez skok prevaľom, nožničkami až po najťažší spôsob skok flopom. U mnohých žiakov sme objavili novú vášeň a záľubu, pretože sa s uvedenou disciplínou nikdy predtým nestretli. Niektorí žiaci zase zdokonaľujú svoju techniku, pretože už so skokom skúsenosť mali a iní prekonávajú svoje hranice. Zároveň oboznamujeme žiakov s metodikou nácviku, históriou tejto disciplíny a v neposlednom rade ich zaškoľujeme, ako správne rozhodovať počas súťaží, ako zostaviť doskočisko a ako správne zamerať a zapísať.
            Najväčším cieľom je pripraviť žiakov na školskú súťaž s názvom “GYMZA latka 2023”, ktorá sa uskutoční dňa 20. 11. 2023 v priestoroch našej telocvične. V súčasnosti prebiehajú triedne kolá v skoku do výšky flop a nominácia žiakov do školskej súťaže.
            Naše pokroky a krásne výkony žiakov môžete sledovať na Facebooku a Instagrame Gymnázia Hlinská vo forme krátkych videí:

            https://fb.watch/nHYTus1vL3/,

            https://www.instagram.com/reel/CxV5hv6tdKE/?igshid=MzRlODBiNWFlZA,

            https://fb.watch/nICD27CyLO/,

            https://www.instagram.com/reel/Cycl9xjNU9x/?igshid=MzRlODBiNWFlZA

            PK TSV

          • Krízová intervencia

          • – beseda s pani psychologičkou Marianou Heřmánkovou

            Krízová intervencia – beseda s pani psychologičkou Marianou Heřmánkovou

             

            Dňa 04. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnila zaujímavá beseda pre seminaristov zo psychológie, ako aj vybraných žiakov III. ročníka. Našu školu navštívila pani Mariana Heřmánková, psychologička a zároveň jedna z významných osobností žilinského IPčka – internetovej psychologickej poradne pre mladých ľudí.

            Ústrednou témou besedy bol samotný pojem Krízová intervencia – pani Heřmánková nám priblížila fungovanie IPčka – internetovej poradne, ktorá poskytuje bezplatnú nonstop psychologickú pomoc v nečakaných a náročných životných situáciách, a to formou telefonickej, e-mailovej alebo chatovej komunikácie. Ako uvádza IPčko aj na svojej stránke, ide o jednu z najťažších, ale zároveň najkrajších prác, pretože jej podstatou je túžba pomôcť druhému človeku.

            Nadšenie pre prácu a snahu pomáhať ľuďom v čase, keď ju naozaj bezodkladne potrebujú, pani Heřmánková naozaj neskrývala. Popritom nám ale uviedla, s čím všetkým sa musí vedieť psychológ vo svojom povolaní vysporiadať, aké dôležité je vedieť si nastaviť vlastný osobný čas, ako prísne treba oddeľovať prácu a súkromie. A najmä, ako pracovať aj s prípadným vlastným vyhorením.

            Ďalšími témami, ktorých sme sa v rámci besedy dotkli, bolo aj celkové zvládanie záťaže v pocovidovej dobe, najčastejšie psychické problémy súčasnej mladej generácie, a tiež, aká dôležitá je celková psychohygiena, na ktorú často zabúdame.

            Chceme sa ešte raz poďakovať pani Heřmánkovej, že prijala pozvanie na svoju bývalú strednú školu, a už teraz vieme, že do budúcna je stále veľa tém z oblasti duševného zdravia, o ktorých sa s ňou radi porozprávame.

             

            Spätná väzba od žiakov:

             

            Simona Vaníková, III. A

            Bolo to veľmi zaujímavé. Mali sme možnosť pozrieť sa na psychológiu z úplne nových uhlov pohľadu. Ukázalo nám to, že práca psychológa nemusí byť jednotvárna, ale existuje mnoho odvetví psychológie, v ktorých sa dá uplatniť. A každé je niečím špecifické. Pri opise niektorých zážitkov z práce psychológa sme mali zimomriavky. Pomohlo nám to uvedomiť si, aké dôležité je komunikovať s ľuďmi v núdzi a aké dôležité v skutočnosti je naše duševné zdravie.

             

            Matej Kotula, III. B

            Beseda bola otvorená všetkým témam, čo sa týka psyhcológie, preto si myslím, že to bolo obohacujúce a záživné. Škoda, že bolo tak málo času, pani psychologičku by sa dalo počúvať aj celý deň. 😊

             

            Kvetoslava Kašparová, III. C

            Beseda s pani psychologičkou bola zaujímavá. Vyvrátila mýty o psychológoch a dozvedela som sa veľa informácií o štúdiu psychológie. Celkovo bola na besede super atmosféra, len som mala pocit, že sm za ten rátky čas nestihli prebrať všetko, čo by ma zaujímalo.

             

            Alexandra Dzurillová, IV. C

            Beseda bola príjemná, veľa som sa naučila a s radosťou si to zopakujem.

             

            Samuel Michel, IV. C

            Pani psychologička mala príjemný prístup a bolo vidieť, že ju baví jej poslanie. Besedu hodnotím pozitívne a som spokojný.

          • Oceňovanie bronzových a strieborných dofákov

          • Dňa 10.10.2023 som sa ako vedúca DofE zúčastnila na oceňovaní našich strieborných dofákov. Oceňovanie sa konalo V budove Žilinského samosprávneho kraja. Príhovor nám pomocou videa predniesol aj Princ Edward (garant projektu DofE ), ktorý nám venoval vľúdne slová a podporil nás aby sme v projekte pokračovali. Príhovor predniesla aj županka Žilinského samosprávneho kraja pani Erika Jurinová. Po veľmi krásnom príhovore si naši dofáci prevzali strieborné piny s logom DofE a strieborný diplom.

            Lucia Ševčíková

          • Literárna exkurzia v Trnave

          • Dňa 5. 10. 2023 žiaci 2.A a 2.C navštívili divadelné predstavenie Ján Palárik (a to jeho teátro) v Trnave a objavovali významné kultúrno-historické miesta slovenského Ríma (kostoly, brána Antona Bernoláka, múzeum M. Schneidera Trnavského, pamätná izba Andreja Žarnova).

             Cieľom podujatia bola výchova uvedomelého divadelného diváka, ale aj spoznávanie historických miest spojených s vývinom spisovnej slovenčiny a formovaním slovenského národa. 

            Účastníkov počas exkurzie sprevádzali vyučujúci: Mgr. Erika Čahojová, Mgr. Helena Krajčovičová a Mgr. Zuzana Labancová. 

          • Otvorenie Amerického centra v Žiline

          • Dňa 10. 10. 2023 sa za účasti amerického veľvyslanca na Slovensku a pani županky Eriky Jurinovej v Krajskej knižnici v Žiline uskutočnilo slávnostné otvorenie Amerického centra (American Center).  

            Americké centrá sú moderné a technologicky vybavené priestory určené pre vzdelávanie, tvorenie a spájanie ľudí. Vytvárajú priestor na interakciu medzi Slovákmi a Američanmi a našimi dvoma krajinami. Americké centrá poskytujú informácie o USA a podporujú dobré vzťahy a porozumenie medzi Slovákmi a Američanmi. Taktiež poskytujú informácie o možnostiach štúdia v Spojených štátoch amerických, prezentujú americkú kultúru a jej hodnoty. Podporujú učiteľov angličtiny a študentov, ktorí majú záujem zdokonaľovať sa v angličtine.  

            Našu školu na podujatí reprezentovali vyučujúce anglického jazyka Mgr. Tatiana Palúchová Andreeva a Mgr. Zuzana Labancová.  

          • EU DEŇ JAZYKOV NA GYMZE

          • EU DEŇ JAZYKOV NA GYMZE

            „Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Táto stará pravda sa v dnešnej dobe potvrdzuje stále viac a viac. Ovládanie aspoň dvoch cudzích jazykov by malo byť základnou schopnosťou všetkých euroobčanov, a to najmä vtedy, ak chcú študovať a pracovať v inej krajine EÚ.

            Aj tento rok si naši vyučujúci cudzích jazykov pripomenuli tradičný „Európsky deň jazykov“ realizáciou zaujímavých aktivít na svojich vyučovacích hodinách s cieľom poukázať na význam cudzích jazykov vo svete, a tak motivovať žiakov učiť sa cudzí jazyk.

             

            Na hodine ruštiny žiaci IV.C vyhľadávali na internetových stránkach zaujímavosti z ruskej histórie, kultúry či jazyka. Dozvedeli sa napríklad, že v ruštine sú 2 slová, ktoré majú za sebou trikrát písmeno „e“, že v minulosti ruskí športovci meškali 12 dní na olympijské hry, pretože Rusko sa riadilo gregoriánskym kalendárom a veľa iných informácií. Každý svoju zistenú zaujímavosť odprezentoval pred skupinou.

            Na hodine francúzštiny sa žiaci II. a III. ročníka túlali v online priestore po Francúzsku, objavovali nové miesta a našli viacero zaujímavostí. Vo Francúzsku je napríklad dedina, ktorá sa volá jednoducho Y. Zistené skutočnosti boli prezentované v cudzom jazyku.

             

            Na hodinách nemeckého jazyka sme sa venovali zaujímavej a veľmi diskutovanej téme „DENGLISCH“. Pre žiakov s kombináciou cudzích jazykov nemčina a angličtina sú veľmi podnetné práve aktivity zamerané na anglicizmy a ich infiltráciu do nemeckého jazyka, ktorú veľmi často sprevádza „ponemčovanie“ a s ním spojené ďalšie zaujímavé prvky. Zástancovia rýdzej nemčiny ohrozené nemecké slová ostro bránia: „Anglizismen sind ein absolutes NO-GO!“ Rovnako žiakov zaujal i krátky kvíz „Čo viete o Nemecku?“, vďaka ktorému sa žiaci nielen zabavili, ale tiež si overili a rozšírili vlastné vedomosti a precvičili jazykové zručnosti.

             

             

            V Žiline 03.10.2023 PhDr. Zuzana Zajacová, Mgr. Erika Čahojová

          • Erasmus+ projekt Digitálne kompetencie a bezpečnosť na internete je úspešne ukončený


          • Projekt Erasmus+ Digitálne kompetencie a bezpečnosť na internete (Digital competences and eSafety 2020-1-EL01-KA229-078761) napísal 31.8.2023 svoju poslednú kapitolu. Partnerské školy z gréckeho ostrova Kos, Islandu, Poľska, Talianska, Švédska a Slovenska spolupracovali tri roky na aktuálnych témach týkajúcich sa online sveta, digitálnych zručností a bezpečnosti.
        • Erasmus+ ESFS - ENERGOLAND a NITRA - 19.9.2023
          • Erasmus+ ESFS - ENERGOLAND a NITRA - 19.9.2023

          • Dňa 19.9.2023 sa vďaka projektu Erasmus+ “European Students for Sustainability” vydala skupina žiakov prírodovedného zamerania spolu s vyučujúcimi P. Bajcsiovou a A. Bednárovou za vzdelávaním mimo naše mesto.

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 22. septembra 2023 absolvovali žiaci druhého ročníka účelové cvičenie. V teoretickej časti, vďaka pedagógom školy a dobrovoľníkom z klubu Červeného kríža GYMZA, nadobudli druháci poznatky i praktické zručnosti v oblastiach topografie, civilnej ochrany a poskytovania prvej pomoci. Študenti sa aktívne zapájali, ba dokonca boli nápomocní prednášajúcim. V rámci praktickej časti sa žiaci rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina sa presunula na Žilinskú mestskú krytú plaváreň, kde sa zúčastnili 15.ročníka plaveckej štafety. Spoločne sa našim plavcom podarilo zaplávať takmer 12km. Druhá skupina sa s vyučujúcimi presunula na Žilinské dni zdravia, ktoré sa konali na Mariánskom námestí. Žiaci si vďaka Slovenskému červenému krížu mohli vyskúšať oživovanie na figuríne, Heimlichov manéver a mali možnosť pozrieť si vybavenie sanitky. Niektorí sa dozvedeli o chorobách (rakovine) a o tom, ako pasívne fajčenie škodí našim pľúcam. Zistili, ako chrániť svoje zdravie a čo všetko nám môže pomôcť pri jeho ochrane.

            Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom podali pomocnú ruku pri realizácii účelového cvičenia a v neposlednom rade i jeho účastníkom.

        • ERASMUS+ METODICKÝ DEŇ UČITEĽOV GYMZY - 31.8.2023
          • ERASMUS+ METODICKÝ DEŇ UČITEĽOV GYMZY - 31.8.2023

          • Posledný prázdninový pracovný deň venovali učitelia GYMZY projektom Erasmus+, a to v krásnych priestoroch Rosenfeldovho paláca. Učitelia na navzájom inšpirovali a obohacovali sa o skúsenosti.  Samozrejme, že zároveň premýšľali nad možnosťami, ktoré môže Erasmus+ program priniesť škole aj do budúcnosti. 

             

            V prvej časti dňa koordinátorky Erasmus+ programu vyhodnotili dva končiace projekty, na ktorých so svojimi kolegami pracovali v rokoch 2020-2023. Projekty European Students for Sustainability (Európski študenti pre udržateľnosť), grant 2020-1-SE01-KA229-077790 a Digital Competence and eSafety (Digitálne kompetencie a bezpečnosť na internete), grant 2020-1-EL01-KA229-078761, ponúkli v posledných 3 rokoch priestor nielen na vzdelávacie aktivity a mobility pre študentov, ale aj pre učiteľov. V rámci Metodického dňa boli nosnou témou práve produkty práce a postrehy učiteľov zapojených do projektov, aby z nich mohol čerpať celý pedagogický zbor. Projekt DCES, ktorý bol ku dňu 31.8.2023 ukončený, má aj svoju vlastnú webovú stránku: https://dces-erasmus.eu/

             

            Zdroj inšpirácií pre modernizáciu výučby poskytli kolegovia pracujúci na projekte DASS - Development through autonomy, self-responsibility and self-care: ​ePortfolios as a life-long-learning approach ​from secondary school to university​ (Rozvoj prostredníctvom samostatnosti, zodpovednosti za seba a záujmu o seba: ePortfólio ako prístup celoživotného vzdelávania ​od strednej školy po univerzitu), grant 2021-1-SK01-KA220-SCH-000024680 . Vďaka tomuto projektu sa pedagógovia vzdelávajú v oblasti  digitálnych technológií a možností sebarozvoja prostredníctvom ePortfólií a online nástrojov. 

             

            V júni 2023 sme uskutočnili 1. mobilitu v rámci Erasmus+ akreditácie (grant 2022-1-SK01-KA121-SCH-000065057) - išlo o skupinovú mobilitu žiakov DSD-programu GYMZÁKOV do nemeckého mesta Oldenburg, kde sa žiaci dozvedali o kultúrnych a prírodných pamiatkach UNESCO a zároveň zlepšovali svoje zručnosti v nemeckom jazyku. Kolegyňa Z. Zajacová, vedúca tejto mobility, odprezentovala svoje skúsenosti a postrehy svojim kolegom, čo viedlo k podnetom k diskusii o možnostiach mobilít do Nemecka pre ďalšiu skupinu žiakov nemeckého DSD programu aj v nasledujúcom školskom roku.   

             

            Akreditačný grant zároveň poskytuje možnosti profesijného sebarozvoja pre učiteľov. Svoje skúsenosti odprezentovali kolegyne A.Fučíková, ktorá sa zúčastnila pozorovania pri práci taktiež v nemeckom Oldenburgu a T.Palúchová Andreeva, ktorá vycestovala cez leto do Valencie, kde sa zúčastnila kurzu pre učiteľov s názvom “Zručnosti 21.storočia pre učiteľa a žiaka.” 

             

            Koordinátorky Erasmus+ programu Mgr. P. Bajcsiová, Mgr. Z. Bebčáková, PhD.

             

​​​​​​Gymnázium, Hlinská 29, 011 80 Žilina

IČO: 00160903, tel. č.: 041/763 77 00, fax: 041/763 43 50, e-mailgymnazium@gymza.sk

 

kontakt na správcu webovej stránky: slosar.michal@gmail.com, michal.slosar@gymza.sk